≫ 

Bilčik i Fajon pozvali na slobodne izbore uz zaštitne mere

Oni pozivaju nadležne institucije i medije da pruže "objektivnu, transparentnu i nepristrasnu uslugu" u "skladu sa zakonima i drugim propisima" u cilju obezbeđivanja adekvatanih uslova za sporvođenje izbora

  • 2
Tanja Fajon Foto: Tanjug/Rade Prelić

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i predesdnica Delegacije za donose sa Srbijom Tanja Fajon pozvali su na sprovođenje verodostojnih, transparentnih i mirnih izbora 21. juna u Srbiji uz poštovanje mera zaštite zdravlja.

Evropski poslanici najavili su i "drugu fazu" međustranačkog dijaloga koji će se voditi sa novim sastavom parlamenta Srbije.

- Integritet izbornog procesa zavisi od punog poštovanja osnovnih demokratskih principa gde su građani slobodni da izraze volju kroz glasačku kutiju u mirnom okruženju bez ikakvog pritiska ili zastrašivanja. Nadamo se da će rezultati odraziti demokratsko takmičenje u kojem će svi učesnici moći da imaju jednake uslove”, poručili su Bilčik i Fajon.

U zajedničkom saopštenju Vladimir Bilčik i Tanja Fajon konstatuju da će 21. juna Srbija biti jedna od prvih evropskih zemlja koja će održati parlamentarne i lokalne izbore "pod restriktivnim uslovima" uvedenim zbog COVID19.

Oni pozivaju nadležne institucije i medije da pruže "objektivnu, transparentnu i nepristrasnu uslugu" u "skladu sa zakonima i drugim propisima" u cilju obezbeđivanja adekvatanih uslova za sporvođenje izbora.

Vladimir Bilčik i Tanja Fajon pozvali su i sva tela odgovorna za izbore da budu proaktivna i osiguraju potpuno sprovođenje obaveza preuzetih tokom Međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima kome je posredovao Evropski parlament.

Tanja Fajon Tanja Fajon - FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

- Žalimo što usprkos našim naporima, uslovi nisu bili dovoljni za jedan deo opozicije koji je odlučio da bojkotuje izbore. Pokušaj pronalaženja zajedničke tačke između svih strana trebalo bi da ostane naš napor - poručili su evroparlamentarci.

Bilčik i Fajon dodaju da, iako je COVID 19 sprečio Evropski parlament da pošalje posmatrače za izbore, oni i dalje pomno prate razvoj događaja i nastojanja građana Srbije da izraze svoje demokratske težnje na glasačkim mestima.

- Pozdravljamo postavljanje Specijalne misije za procenu izbora od strane ODIHR-a u ovim teškim okolnostima, koji pored posmatrača izbora iz Srbije, imaju izuzetno važnu ulogu u praćenju i izveštavanju pre, tokom i nakon dana izbora - navodi se u saopštenju.

Tanja Fajon i Vladimir Bilčik iznose nadu da su građani Srbije koji se ”velikom većinom zalažu za evrointegracije svoje zemlje” imali priliku da od političkih stranaka čuju programe koji se odnose na približavanje i ostvarivanje članstva u EU.

Vladimir Bilčik Vladimir Bilčik - FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

- Nadamo se da će ovi proevropski politički programi naći svoje mesto u novom parlamentu i uticati na ubrzavanje neophodnih tekućih reformi u Srbiji - navodi se u pisanom saopštenju .

U zaključku svoje poruke pred izbore u Srbiji, Vladimir Bilčik i Tanja Fajon ocenjuju da je Evropski parlament spreman da radi sa svim političkim stranka koje su posvećene "demokratskoj i pro EU budućnosti Srbije".

Oni su najavili da će u "drugoj fazi" Međustranačkog dijaloga kome posreduje Evropski parlament nastaviti da rade sa novim sastavom parlamenta u Srbiji koji će biti izabran 21. juna.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olja

    17. jun 2020 | 21:52

    Ove trćerazredne EU spodobe sebi daju mnogo važnosti !!! Dosta nam je te tzv. EU demokratije !!!

  • Nenad

    17. jun 2020 | 21:48

    Pa zar Vi da nam dajete ocene,videli smo demokratiju na delu u toku protesta kod Vas.Ostavite nas na miru,ako ne mozes da prezalis Djilasa,vidi ga kod tebe!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA