Prvi dan posete Lavrova: Sa Vučićem o ocenama Rusije oko KiM, sa Dačićem o odnosima dve zemlje

Lavrov je pred današnje sastanke rekao da će ključna tema razgovora biti, kako se nada, predlog Vašingtona da se predstavnici Beograda i Prištine sastanu krajem juna u Beloj kući

  • 62

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao je danas u Beograd, u dvodnevnu posetu. Tokom današnjeg dana Lavrov je imao sastanke sa državnim vrhom Srbije. Prvi dan posete ruskog šefa počeo je dočekom na aerodromu Nikola Tesla, posle čega se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Posle sastanka sa Vučićem Lavrov je razgovarao sa Ivicom Dačićem ali i sa patrijarhom SPC Irinejem.

Sporazum dve vlade o saradnji u borbi protiv terorizma

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov potpisali su danas Sporazum između vlada dve zemlje o saradnji u borbi protiv terorizma.

Stefanović i Lavrov su istakli da će Sporazum omogućiti bržu razmenu informacija u borbi protiv terorizma, ali i razmenu iskustava i praksi u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Stefanović je zahvalio Lavrovu na podršci koju je Rusija pružila našoj zemlji u borbi protiv korona virusa koja je došla, kako je rekao, u pravo vreme. Ministar policije zahvalio je Lavrovu i na podršci Rusije našoj zemlji u sprečavanju ulaska takozvanog Kosova u Interpol, čime je onemogućeno narušavanje međunarodnog prava.

Lavrov je istakao da se Rusija čvrsto zalaže za poštovanje Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija i da se rešenje pitanja Kosova i Metohije može postići samo dogovorom dve strane.

Stefanović je kazao da je Srbija posvećena jačanju sveukupnih odnosa i strateškog partnerstva sa Ruskom Federacijom, a jedan od posebnih ciljeva je i jačanja saradnje u oblasti bezbednosti.

On je čestitao Lavrovu 75 godina pobede na fašizmom i istakao da nikada ne smemo zaboraviti šta su Rusija i Srbija učinile u toj borbi.

Lavrov i Dačić položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda

Ministri spoljnih poslova Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Ivica Dačić, položili su danas popodne vence na Groblju oslobodilaca Beograda 1944. godine, kao i na Spomenik crvenoarmejcu. Dvojica ministara su, pošto su intonirane himne Rusije i Srbije, položili vence, a potom se i upisali u knjigu Spomen-groblja oslobodilaca Beograda.

- Neka je večna slava oslobodiocima Beograda. Predano ćemo čuvati od zaborava istinu o Drugom svetskom ratu i antifašističke tradicije - napisao je ruski šef diplomatije u spomen-knjizi.

Dačić je naveo da je herojskom borbom srpskog naroda i "nepobedivih boraca Crvene armije", izvojevana pobeda nad fašizmom i oslobođen Beograd i naša zemlja.

dacic i lavrov Foto: mfa.gov.rs

- Uvek ćemo se odupirati pokušajima menjanja istorije, čemu smo danas, nažalost, svedoci, i zajedno sa našom ruskom braćom čuvati sećanje na ta slavna vremena - napisao je Dačić.

Sastanak sa patrijarhom Irinejem

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, istakao je da očekuje pomoć ruskog naroda i Ruske pravoslavne crkve da se nađe najbolje rešenje i očuva se Kosovo i Metohija u sastavu Srbije. Šef ruske diplomatije je istakao da će se Rusija uvek boriti za interese pravoslavne crkve i za promovisanje daljih vrednosti mirovnih ideja i rešavanja svih problema sa kojima se danas suočava pravoslavni svet.

Lavrov je ukazao na to da danas na Balkanu i drugim svetskim regionima situacija ne postaje mnogo mirnija i postoji mnogo mogućnosti za zaoštravanje. Prema njegovim rečima, to se dešava na Bliskom istoku, severu Afrike, a ođek tih dešavanja se sve više oseća na evropskom kontinentu.

- Tokom tih konflikata pojačavaju se radikalna raspoloženja koja prerastaju u ekstremističke napade između ostalog i na hrišćane - kazao je Lavrov.

patrijarh SPC Irinej, Sergej Lavrov, Beograd Sergej Lavrov i patrijarh Irinej na sastanu u Patrijaršiji-FOTO TANJUG/ Rade Prelić

Dodaje da se situacija komplikuje sa dosta, kako je naveo, agresivnom promocijom zapada neoliberalnih vrednosti koje pokušavaju, smatra šef ruske diplomatije, da nametnu ostalima.

Lavrov kaže da u takvoj situaciji svaka odgovorna država treba da se bori za očuvanje svoje istorije, kulture, tradicije i ističe da Rusija, zajedno sa Srbijom i drugim svojim saveznicama, nastavlja to da radi.

- U tim uslovima, naši napori se ujedinjuju sa naporima drugih pravoslavnih crkava koje su vekovima ne samo očuvale svoje tradicije, nego učestvuju u njihovom očuvanju i danas -naglasio je Lavrov.

Kako kaže, to se ne sviđa svima, pre svega onima koji pokušavaju da nametnu svoja unikatna pravila.

- Zato su se pojačali napadi na pravoslavne crkve i zato u takvoj situaciji pravoslavne crkve treba da budu jake, po onome čemu su bile čuvene - po silini svog duha, da očuvaju i sačuvaju svoje vrednosti - zaključio je Lavrov.

Patrijarh je kazao da su tokom sastanka razgovarali o problemima srpskog naroda i srpske crkve.

- Očekujemo punu pomoć, ne samo sada, već ono što se dešavalo u prošlosti, dešava se i danas i nadamo se da ćemo se dogovarati do kraja, dokle god postojimo - kazao je Irinej.

Dodao je da sa radošću SPC očekuje oktobar kada će doći predsednik Rusije i patrijarh Moskovski, da prisustvuju osvešćenju novog Hrama posvećenog Svetom Savi na Vračaru.

- Očekujemo veliku pomoć od ruskog naroda i ruske crkve da nađemo najbolje rešenje i očuvamo KiM - naglasio je Irinej.

Lavrov i Dačić se obratili medijima posle sastanka

Posle razgovora sa predsednikom, šef ruske diplomatije se sastao sa svojim kolegom, Ivicom Dačićem, a posle sastanka njih dvojica obratili su se medijima.

- Sa kim ćemo mi da sarađujemo i ko će biti naši prijatelji je nešto što mi biramo, niko to nama ne može da nametne. Ja smatram da imamo mnogo slabije ekonomske odnose sa Kinom i Rusijom od političkih, a da veću imamo sa tim zapadnim zemljama koje nas napadaju zbog odnosa sa ove dve države - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je da je njegov kolega iz Rusije, uz Putina, jedan od glavnih oslonaca za Srbiju.

- Srbija je čvrsto opredeljena za dalji razvoj i produbljivanje odnosa na bazi strateškog partnerstva. Zadovoljstvo je što ćemo, kako je najavljeno u oktobru, ugostiti Putina, kada će se desiti važne stvari za Srbiju - od Hrama Sv. Save do povratka stranice M. Jevanđelja - rekao je Dačić.

Ivica Dačić, Sergej Lavrov, Beograd Šef ruske diplomatije se sastao sa Ivicom Dačićem-FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIĆ

On se zahvalio Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije kao i pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo, na bazi kompromisa, bez favorizovanja strana.

Rusija jedan od naših najznačajnijih ekonomskih partnera.

- Ovo je susret prijatelja. Podržavamo pozicije Rusije i međusobno se podržavamo u međunarodnoj areni - naveo je Dačić, dodajući da odnosi između dveju zemalja nikad nisu bili bolji u savremenoj istoriji.

Vučić i Lavrov razmenili poklone

 
 
 
View this post on Instagram
"Srpska vina i tabakera, za dragog prijatelja." - Razmena poklona sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Lavrov i Vučić se obraćaju medijima posle sastanka

Predsednik Vučić rekao je posle razgovora sa ruskim diplomatom da je ključna tema situacija na KiM. Dobili smo određene ocene Rusije koje su mene kao predsednika dodatno zabrinule, a tiču se različitih planova, rekao je Vučić.

Vučić je poručio da će Srbija umeti da zaštiti državne interese bez obzira na cenu koju će morati da plati i da je od Lavrova dobio informacije koje su ga dodatno zabrinule.

- Ako mislite da je moguće da kažemo da priznamo Kosovo, da kažemo da Kosovo uđe u UN, a da mi ne dobijemo ništa, a da nam neko kaže bićete članovi EU, ako je potrebno da budem nedvosmislen, naš odgovor će biti "ne" - istakao je Vučić nakon što se sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

Aleksandar Vučić, Sergej Lavrov, sastanak Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Čeka nas težak period u kom ćemo se suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili neki planovi koje mi zvanično i nezvanično nismo dobili, ali na osnovu nekih ocena naših ruskih prijatelja, čini se da ćemo morati da budemo izuzetno obazrivi i u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala - rekao je predsednik na konferenciji za novinare.

Zahvalio je Rusiji što međunarodne organizacije i institucije štiti od nezakonitosti onih koji su već priznali kosovsku nezavisnost.

Vučić je rekao i da je za rešenje kosovskog problema potrebna saglasnost RF.

- Zbog toga ne želimo da svi drugi budu konsultovani, a niko da ne pita Ruska Federacija - naglasio je on.

Lavrov se zahavalio na toplom prijemu, istakavši da se u Beogradu oseća kao kod kuće.

- Zadovoljni smo nivoom saradnje, ekonomski odnosi se razvijaju dobro, visoko smo ocenili saradnju na suzbijanju virusa korona, takođe smo govorili i o nedopustivosti revizije istorije - rekao je Lavrov, dodajući da predsednika Srbije očekuje na Paradi pobede u Moskvi 24. juna.

On je naveo da će Rusija podržati sve inicijative koje mogu da pomognu Prištini i Beogradu da dođu do uzajamno prihvatljivog rešenja u skladu sa rezolucijom SB UN koja potvrđuje teritorjalni integritet Srbije.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, Sergej Lavrov Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- EU koja ima ulogu posrednika mora tu ulogu da sprovodi nepristrasno i da insistira na sprovođenju dogovora o ZSO - rekao je Lavrov.

Svako rešenje, prema njegovim rečima, mora da bude potvrđeno u UN.

Šef ruske diplomatije stigao u Beograd, dočekao ga Dačić

Lavrov je na beogradski aerodrom sleteo oko 10.30 časova, a sačekao ga je srpski kolega Ivica Dačić.

Bio je primetan veliki broj policajaca u uniformama i civilu, a šef ruske diplomatije je nakon srdačnog pozdrava sa Dačićem ušao u automobil, koji je čuvalo nekoliko policajaca u civilu.

Lavrov je pred današnji susret sa predsednikom Vučićem i svojim kolegom ministrom Ivicom Dačićem najavio da će ključna tema razgovora biti, kako se nada, predlog Vašingtona da se predstavnici Beograda i Prištine sastanu krajem juna u Beloj kući.

Video: Sergej Lavrov doputovao u Beograd

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivanka

    18. jun 2020 | 23:52

    Vuciceva dela govore za njega.

  • Dana

    18. jun 2020 | 18:22

    Dobro nam je dosao svaki dobronamerni savet pred odlazak u Vasington.

  • Jana

    18. jun 2020 | 21:49

    Ostaje nam da branimo svoje interese na svakom mestu . Rusiji hvala za svaku podrsku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA