≫ 

Na izborima učestvuje 21 lista, posmatra ih 50 odsto više posmatrača nego ranije

Broj biračkih mesta iznosi 8.385, od čega je 42 u inostranstvu

  • 3
Glasanje Foto: ATA Images

Na izborima u nedelju 21. juna, učestvovaće 21 izborna lista, što je najveći broj lista u odnosu na prethodna četiri ciklusa, a prijavljeno je i oko 50 odsto više posmatrača u odnosu na prethodne izbore, kaže predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević.

On je za Tanjug rekao da su pripreme za izbore u punom jeku, navodeći da su juče svi koordinatori RIK-a preuzeli sav izborni materijal u sedištu JP "Službeni glasnik" koji je uz pratnju policije predat radnim telima. Radna tela materijal dalje prosleđuju biračkim odborima, a nakon toga se u petak i subotu vrši samo uređenje biračkog mesta i priprema za glasanje.

Dimitrijević je kazao da je broj biračkih mesta utvrđen na jednoj od prethodnih sednica i iznosi 8.385, od čega u inostranstvu 42.

Utvrđeno je i ukupan broj birača na osnovu koga su štampani glasački listići, a to je 6.583.665 birača. Štampana je i rezerva koja je određena zakonom, a to je 0,5 procenata od ukupnog broja birača.

- Očekujemo potvrdu odnosno rešenje od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu o konačnom broju birača s obzirom da je od 6. do 17. juna bilo pojedinih upisa u birački spisak - rekao je Dimitrijević.

Vladimir Dimitrijević, Predsednik Republičke izborne komisije Dimitrijević je kazao da je broj biračkih mesta utvrđen na jednoj od prethodnih sednica i iznosi 8.385, od čega u inostranstvu 42 - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Prema njegovim rečima, prijavljeno je 50 odsto više posmatrača u odnosu na prethodne izbore i to je, kaže, još jedna od karakteristika ovih izbora, pa će tako biti 3.341 domaći i 111 stranih posmatrača.

- Mi smo od ovog izbornog ciklusa našim upustvom predvideli da će i domaći i strani posmatrači biti prisutni u svakoj fazi izbornog postupka, kako u radu RIK-a, tako i u radu drugih organa za sprovođenje izbora, od štampanja glasačkih listića do završetka glasanja - rekao je Dimitrijević.

Predsednik RIK-a je podsetio da je birački odbor dužan da održava red na biračkom mestu.

Dimitrijević je podsetio da se preliminarni rezultati mogu očekivati u nekim kasnijim satima nakon zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 20 časova, a konačni rezultati 96 sati od momenta zatvaranja biračkih mesta, dakle 25. juna u 20 časova, ukoliko se ne budu ponavljali izbori na pojedinim biračkim mestima u Srbiji.

Video: Sve što treba da znate o izborima 2020: Kako i za koga možete da glasate i kad stižu rezultati

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA