EP: Punopravno članstvo zemalja Zapadnog Balkana cilj proširenja

Evropski parlament posebno ukazuje na važnost da se osude kampanje, pretnje i zastrašivanja novinara i medija, da se takva dela istraže i procesiraju, a novinarima obezbede sigurni uslovi za rad.

  • 2
European Parliament, Evropski parlament, zasedanje Foto: Profimedia/Kenzo TRIBOUILLARD/AFP

Kredibilna politika EU na Zapadnom Balkanu i punopravno članstvo zemlja regiona kao konačni cilj procesa pristupanja deo su izveštaja o Zapadnom Balkanu koje Evropski parlament usvaja u petak. Izvestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Tonino Picula ocenjuje da se ovim dokumetom šalje snažna podrška Parlamenta procesu proširenja kao jedne od najuspešnijih EU strateških politika.

- Proširenje je naš najefikasniji instrument spoljne politike koji doprinosi širenju EU vrednosti, održanju mira i prosperiteta i jačanju vladavine prava i poštovanja ljudskih prava širom Evrope”, kaže Picula.

Pred glasnje o izveštaju, Tonino Picula ukazuje da se ovim dokumetom naglašava činjenica da je punopravno članstvo zemalja Zapadnog Balkana u intersu i EU i regiona.

On je naveo da izveštaj poziva na određivanje datuma za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije, brže zatvaranja pregovaračkih poglavlja Srbije i Crne Gore kao i određivanje adekvatnog budžeta za politiku proširenja.

- Proširenje je neophodan element kredibiliteta i uticaja EU u regionu, a i šire. Možemo biti uticajni globalno samo ako smo verodostojini u našem neposrednom okruženju - zaključio je Picula.

Izveštaj o Zapadnom Balknu predstavlja poziciju Evropskog parlamenta kada je reč o nastavku politike proširenja.

On poziva na veće angažovanje EU sa zemljama Zapadnog Balkana, borbu protiv korupcije, promociju pomirenja u regionu kao i na uspostavljanje adekvatnog finansiranja zemlja u procesu pristupnja EU.

Izvešataj ukazuje na mogućnost paralelnog odvijanja procesa unutrašnje reforme i proširenja EU i definiše punopravno članstvo kao konačan cilj procesa pristupanja.

EP traži veće "političke podsticaje" za zemlje Zapadnog Balkana i daje podršku postepenom uključivanju zemalja kandidata u EU sektorske političke programe i pre dobijanja članstva.

Insistira se i dalje na postepenom usklađivanju spoljne i bezbednosne poltike zemlja u procesu pristupanja sa politikom EU kao i na uključivanju predstavnika zemalja Zapadnog Balkana u predstojeću Konferenciju o budućnosti Evrope.

Evropski parlament se zalaže i za pomoć zemljama Zapadnog Balkana u prevazilaženju unutrašnjih političkih polarizacija i bojkota rada parlamenata u regionu.

Evropski parlament posebno ukazuje na važnost da se osude kampanje, pretnje i zastrašivanja novinara i medija, da se takva dela istraže i procesiraju, a novinarima obezbede sigurni uslovi za rad.

- Treba pojačati EU angažman u rešavanju otvorenih bilateralnih pitanja i tražiti od zemalja Zapadnog Balkana da se obavežu na pomirenje i mirno rešavanje dugogodišnjih razmirica - navodi se u tekstu izvešataja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cune ga majka

    18. jun 2020 | 23:15

    I pokvaren sat, čak i onaj koji ne mrda, dva puta u toku 24 časa pokaže tačno vreme. Ali kako i kada on hoće.

  • Boban

    18. jun 2020 | 18:15

    Ne zelimo u EU tako da zamajavajte nekog drugog oko toga a od nas sto dalje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA