Lajčak u Prištini: Stvorili smo uslove za nastavak dijaloga

Razgovarali smo i o konkretnim koracima, datumima i prioritetima - rekao je specialni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine

  • 2
Miroslav Lajcak Foto: Profimedia

Specialni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poslednjeg dana posete Prištini na konferenciji za štampu rezimirao je posetu i sastanke koje je održao sa političarima i poručio da je uveren da su stvoreni uslovi za skori nastavak dijaloga.

- Ovo je kraj moje prve posete Kosovu kao specijalnog izaslanika EU, a 27 zemalja članica EU poslalo je signal angažmana na Kosovu i u regionu. Svaki put kada nešto radim pokušavam da to učinim 100 odsto, tako da sam posvećen obnavljanju dijaloga i pomoći stranama koji bi normalizovao odnose Kosova i Srbije, uz stabilan i prihvatljiv sporazum - rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, kako prenosi "Kosovo onlajn" pisanje "Kohe", ovih dana boraveći u Prištini održao je konstruktivne i korisne sastanke sa liderima stranaka.

- Na tim sastancima sam naglasio da Kosovo mora biti ujedinjeno u dijalogu. Dijalog mora početi brzo. Razgovarali smo i o konkretnim koracima, datumima i prioritetima. Srećan sam što je dijalog uz pomoć EU prioritet. Očekujem da će se dijalog uskoro nastaviti - rekao je Lajčak.

Kako je naveo, o sličnim temama će razgovarati i u Beogradu, gde će se sledeće sedmice sresti sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Budući da ću sledeće nedelje posetiti Beograd, razgovaraću o tome sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tada ćemo odrediti tačan datum. Zadovoljan sam odlukom da se roba može kretati bez ikakvih problema. Napuštam Kosovo sa sigurnošću da su stvoreni uslovi za dijalog - poručio je izaslanik EU.

Lajčak je u Prištini razgovarao sa predsednikom Pokreta samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem, predsednikom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom, kao i sa predstavnicima drugih albanskih parlamentarnih stranaka.

Izaslanik EU se takođe sastao sa predstavnicima srpske zajednice i drugih nevećinskih zajednica na KiM.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    18. jun 2020 | 18:12

    Da pregovaramo sa siptarima oko cega? kako da nam uzmu Kosovo ili kako da im poklonimo Kosovo?, nema tu nikakvih pregovora niti o cemu da se pregovara. Kosovo nije za poklanjanje tako da mogu svi zajedno da ....

  • Sulejman poturica

    18. jun 2020 | 17:02

    Nemas ti sta da trazis u pristini Beograd je glavni Srbije I srbi se za sve pitaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA