Nedelju dana važnih datuma i događaja za Srbiju

Nedelja kojoj idemo u susret veoma je značajna za društveno-političku scenu Srbije, a današnja poseta ruskog šefa diplomatije je samo uvod

  • 6
Politički događaji Foto: Shutterstock, Pixabay, Tanju/AP, Predsedništvo Srbije

Posle zastoja kako na svetskoj tako i na političkoj sceni Srbije, usled korona virusa, utihnućem epidemije, stvari se - bar što se naše države tiče ubrzano odvijaju. Nedelja kojoj idemo u susret veoma je značajna za društveno-političku scenu Srbije, a današnja poseta ruskog šefa diplomatije je samo uvod.

Samo dva dana pre izbora, koji nas očekuju u nedelju 21. juna, uoči izborne tišine u Srbiju je stigao Sergej Lavrov koji je imao važne sastanke sa državnim vrhom. Lavrov se prvo sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je posle susreta rekao da je ruski ministar izneo nekoliko ključnih stvari, a pre svega da je od njega dobio neke ocene, koje su ga dodatno zabrinule po pitanju kosovske krize.

- Moraćemo da budemo izuzetno obrazrivi i pažljivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala - rekao je Vučić novinarima.

21.6. Izbori u nedelju

Nedelja važnih događaja se posetom Lavrova ne završava već tek počinje. Ono što nas dalje očekuje i čime završavamo ovu, a počinjemo sledeću nedelju jesu parlamentarni izbori.

Glasanje U nedelju, 21. juna, građani Srbije izlaze na birališta, kada će imati prilike da glasaju za narodne poslanike - Foto: ATA Images

Prvobitno zakazani za 26. april, izbori su zbog epidemije korona virusa bili odloženi, a novi datum je nedelja pred nama. U nedelju, 21. juna, građani Srbije izlaze na birališta, kada će imati prilike da glasaju za narodne poslanike. Osim toga, glasaće se za odbornike gradskih i opštinskih skupština u velikom delu opština i gradova, a u Vojvodini će se birati i predstavnici Skupštine AP Vojvodina.

22/23. jun Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine u Beogradu

Dan posle izbora specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine dolazi u posetu Srbiji. Miroslav Lajčak, koji je trenutno treći dan u poseti Prištini u ponedeljak 22. juna dolazi i u Beograd gde će ostati dva dana.

Lajčak je u Prištini imao sastanke sa predsednikom privremenih institucija Hašimom Tačijem, novim premijerom Avdulahom Hotijem i predsednicom Skupštine tzv. Kosova Vjosom Osmani. Kako je posle sastanaka istakao Evropska unija želi ubrzani nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

SRBIJA SLOV0ACKA DIPLOMATIJA Govoreći o očekivanjima od sastanka sa Lajčakom predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija ne želi da učestvuje u prepucavanjima Amerike i Evrope - Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

- Moj mandat je vrlo jasan, da pomognem postizanju pravno obavezujućeg sporazuma Kosova i Srbije koji će normalizovati odnose i rešiti sve probleme i koji će biti prihvatljiv za zemlje regiona i države članice EU. Važno je i to da se ovaj proces, započet 2011. godine uz posredovanje Evropske unije, završi sporazumom koji normalizuje odnose dve države - rekao je Lajčak i dodao da će nastaviti saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u dijalogu Priština - Beograd.

Govoreći o očekivanjima od sastanka sa Lajčakom predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija ne želi da učestvuje u prepucavanjima Amerike i Evrope.

- Lajčak dolazi 22. juna, dan posle izbora, pa ćemo da vidimo kakvi su planovi EU. On verovatno dolazi sa određenim idejama. Mi ne želimo da učestvujemo u prepucavanjima između Amerike i Evrope - rekao je Vučić.

24. jun Parada u Moskvi

Predsednik Srbije 24. juna odlazi u Moskvu na Paradu povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. Vučić će Paradi prisustvovati na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, a poziv mu je pre nekoliko nedelja uručio ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Vojna parada, Moskva, Rusija, dan pobede nad fašizmom, 2019 Predsednik Srbije 24. juna odlazi u Moskvu na Paradu povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu - Foto: Tanjug/AP

Nekoliko dana posle dvojica predsednika razgovarala su telefonom kada je Vučić Putinu zahvalio na pozivu i istakao da mu je velika čast da učestvuje na proslavi 75-godišnjice pobede nad fašizmom, jer se ponosi činjenicom da su srpski i ruski narod u Drugom svetskom ratu bili na istoj strani slobodarstva.

- Zato nema važnijeg zadatka od čuvanja sećanja na slavnu istoriju i istinu o borbi koja je donela slobodu i mir - rekao je Vučić.

Dvojica zvaničnika su razgovarali o regionalnim pitanjima, a najviše vremena posvetili su pitanju Kosova i Metohije, posebno o onome što se u vezi sa tim pitanjem događa na međunarodnoj političkoj sceni.

Aleksandar Vucic, Vladimir Putin Dvojica zvaničnika su razgovarali o regionalnim pitanjima, a najviše vremena posvetili su pitanju Kosova i Metohije - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Putin je u razgovoru rekao da će se nasamo sresti sa Vučićem i naglasio da će Rusija da podrži Srbiju kada je reč o Kosovu i Metohiji i da je jasno da nijedna odluka ne može da bude doneta bez Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

 27. jun Sastanak u Vašingtonu

Pred sam kraj izborne kampanje, kada su oči javnosti bile uprte u stranke koje će se naći na glasačkom listiću, 15. juna specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel objavio je na Tviteru da je dobio uverenja od vlada u Beogradu i Prištini da će privremeno zaustaviti kampanju povlačenja priznanja, odnosno zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se 27. juna sastali u Beloj kući.

Ričard Grenel, Mali Tramp Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Od trenutka kada je informacija o sastanku izašla u javnost krenule su spekulacije o tome šta bi u Vašingtonu moglo da se desi. O sastanku delegacija Beograda i Prištine u Beloj kući, za sada je jedino poznato ono što je i logično - da će se razgovarati o najvažnijem srpskom pitanju - Kosovu. Koje teme će se naći na pregovaračkom stolu - nisu izneli ni srpski ni prištinski, a ni strani zvaničnici.

I sam predsednik Srbije rekao je da još uvek ne zna šta će biti tema razgovora, niti koji će biti sastav delegacije Beograda koja će otići tamo, ali je naglasio da će Srbija umeti da sačuva svoje državne i nacionalne interese.

- Kada biste me pitali da li će da se dogodi nešto što bi neki voleli da pišu, ja ne očekujem neke spektakularne stvari. Očekujem racionalan razgovor. To su moja očekivanja. Mala je Srbija da bi zapovedala Beloj kući, ali je dovoljno velika da kaže šta su njeni interesi koje mora da zaštiti - rekao je Vučić.

(A. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drasko

    18. jun 2020 | 19:36

    Kaze lajcek ocekuje normalizaciju odnosa izmedju 2 drzave , koje su to Drzave po njemu ? Srbija ima svoje granice Ustavom zagarantovana o kojima niko nema pravo da pregovora u ime gradjana Srbije. Ustav i rezolucija 1244 koji garantuju Kosovo u sastavu Srbije su Svetinja i kraj price po tom pitanju.

  • Srbin Veteran

    18. jun 2020 | 19:26

    Sto se Kosova tice tu nema sta da se odlucuje sve je u Ustavu davno odluceno sto se teritorijalnog Integriteta i Suvereniteta Srbije tice i statusu Kosova. Postovati Ustav i samim tim nema o cemu da se odlucije a isti niko nema pravo da krsi ma na kojoj se funkciji nalazio. KOSOVO JE SASTAVNI I NEOTUDJIVI DEO SRBIJE, tako kaze Ustav !

  • Rikoset

    18. jun 2020 | 19:28

    24.6. SVI U NIŠ!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA