≫ 

Krađa kutija, koškanja, prevrtanje stolova: Zabeležene prve nepravilnosti na biračkim mestima

Glasanje je nastavljeno po protokolu

  • 4
Glasacka kutija, izbori, glasanje Foto: Shutterstock

U Srbiji su jutros u sedam časova otvorena biračka mesta za redovne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, koja će biti zatvorena u 20 časova, do kada traje i izborna tišina.

Iako glasanje uglavnom pričite mirno, zabeležene su prve nepravilnosti i manji incidenti.

U prostorije Vojvođanskog fronta u Sremskim Karlovcima jutros oko 8 časova došlo je do incidenta kada je grupa nepoznatih huligana upala, prevrnula stolove i pobacala stvari aktivistima koji su se u tom momentu nalazili unutra.

U Prijepolju na biračkom mestu broj 51 u Ratajskoj glasanje je prekinuto jutros u periodu od 07 : 05 do 07 : 30 sati zbog sukoba članova komisije, ali i koškanja dva glasača.

Na ovo biračko mesto došla je i policija, nakon njihove intervencije glasanje je nastavljeno.

Policijskoj upravi u Zrenjaninu je prijavljeno od strane predstavnika Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) da su, ispred biračkog mesta broj 48 u Zrenjaninu, uočeni automobil i tri osobe koje navodno dele neimenovani sadržaj građanima nakon izlaska sa birališta.

Policijski službenici su odmah izašli na lice mesta i tom prilikom nisu zatekli prijavljene osobe ispred biračkog mesta.

Takođe, jutros u 7 sati otvorena su 43 biračka mesta u babušničkoj opštini, a biračko mesto broj 22 u selu Rakita nije otvoreno, jer je utvrđeno da su tokom noći obijene prostorije i odnešene glasačke kutije, pišu Južne vesti. 

Glasači u Rakiti, njih 202, moraće da se strpe da ispune svoju građansku dužnost, jer je u toku uviđaj policije, nakon što su, kako kaže predsednik Opštinske izborne komisije Nebojša Radovanović, tokom noći obijene prostorije izbornog mesta i nema glasačkih kutija.

CeSID-ovi posmatrači uočili su i prijavili sledeće grupe nepravilnosti na biračkim mestima:

- Kašnjenje sa otvaranjem biračkih mesta i neorganizovanost biračkih mesta: loše postavljeni paravani, gužve Biračka mesta na kojima je uočena nepravilnost: Kragujevac 70, Užice 75, Palilula 16 i 29, Pančevo 42, Pirot 4

- Problemi sa kontrolnim listićem: Biračka mesta na kojima je uočena nepravilnost: Kragujevac 49, Čačak 4, Novi Sad 27, Kragujevac 151 i Sombor 11

- Greške u proceduri pri glasanju – neproveravanje lične karte, nije nanošen sprej, nije vršena provera sprejom ili redosled nije ispoštovan. Biračka mesta na kojima je uočena nepravilnost: Kragujevac 49, Palilula 12, NBG 49, Topola 23, Grocka 75, Pančevo 35, Kovin 15 Šabac 73

- Ubacivanje listića u pogrešnu kutiju: Biračka mesta na kojima je uočena nepravilnost: Smederevo 11, Zemun 70, Velika Plana 7, Palilula 16, Čačak 96, Kragujevac 19, Zvezdara 75, Čukarica 79, Čačak 25, Zemun 96, Niš Palilula 23, Zemun 96, Niš-Palilula 23, Kraljevo 6

- Narušena tajnost glasanja (fotografisanje listića, savijanje listića tako da se vidi za koga je osoba glasala): Biračka mesta na kojima je uočena nepravilnost: Zrenjanin 33, Smederevo 15, Pančevo 35, Kragujevac 151, Žabari 16

- Porodično glasanje: Biračka mesta na kojima je uočena nepravilnost: Smederevo 15

- Paralelna evidencija: Biračka mesta na kojima je uočena nepravilnost: Kula 15

Ivo Čolović iz CeSID-a kazao je da dosadašnji primeri nepravilnosti na današnjim izborima ne odstupaju previše u odnosu na nepravilnosti uočene na ranijim izborima i dodao da je jedan deo načinjenih nepravilnosti povezan sa time što nedostaje obuke kako članovima biračkih odbora tako i građanima.

Rekao je da su na 15 biračkih mesta posmatrači uočili da građani ubacuju listiće u pogrešne kutije.

Emilija Orestijević iz CeSID-a rekla je da su posmatrači te organizacije raspoređeni na 500 biračkih mesta.

Ponegde je, kaže, kašnjeno sa otvaranjem biračkih mesta, a bilo je i ubacivanja listića u pogrešne kutije, a negde su građani došli porodično i dogovarali se za koga će glasati po dolasku na biračko mesto.

Video: Priprema biračkih mesta u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brana

    21. jun 2020 | 14:02

    Kakve veze imaju prostorije separatistickog vojvođanskog FRONTA sa glasanjem!?Kako vas nije sramota da to pominjete uz probleme sa izborima?!Jesu li oni front!?Jesu?!Šta je onda čudno kada su im dosli sa drugog fonta i razbucali ih???Autonomasi separatisti vođeni hrvatima mađarima i srpskim kukoljem bi da glume opasnu stranku koja ima u svom nazivu "front"a kad im uleti par Srba da im objasni da zive u Srbiji onda kuku lele!Sramota je sto pišete o ovome u kontekstu problema sa izborima!

  • Qwer

    21. jun 2020 | 18:07

    Idiote iza rešetaka, pa tamo neka iskaljuju bes i lečè komplekse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA