≫ 

SNS ubedljivo pobedila na izborima od Srema do Šumadije: Dominacija u svim okruzima

Srpska napredna stranka osvojila je više od 62 odsto glasova

  • 64
Aleksandar Vučić, obraćanje, izbori 2020 Foto: Nikola Tomić

Srpska napredna stranka ubedljivo je pobedila na izborima održanim juče u Srbiji: vladajuća stranka osvojila je više od 62 odsto glasova, odnosno čak 180 poslanika u republičkoj Skupštini. Tako ujednačena pobeda bila je očigledna i širom zemlje.

Lista Ivica Dačić - SPS – JS-Dragan Marković Palma 10,6 odsto odnosno 32 mandata. Cenzus je još prešla i lista Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju sa 3,8 odsto odnosno 11 mandata, Savez Vojvođanskih Mađara sa 2,5 odsto ili 9 mandata.

U parlament Srbije ulaze i liste Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo sa 1 odsto osvojenih glasova ili 4 mandata, kao i liste Albanska demokratska alternativa sa 0,9 odsto, tj. 3 mandata i SDA Sandžaka sa 0,7 odsto ili 2 mandata.

Stari grad i Vračar

A ovaj trijumfalni pohod SNS počeo je, zapravo, na "gostujućem terenu": - beogradskim opštinama Stari grad i Vračar, donedavno bastionima Demokratske stranke i njenih derivata.

SNS je u centralnim prestoničkim opštinama osvojila ubedljivu većinu: na Vračaru 33 mandata od 63, odnosno 49,9 odsto, a na Starom gradu takođe veoma visokih 46 odsto.

Niš

Predstavnici SNS u Nišu saopštili su da su, prema obrađenom izbornom materijalu sa velike većine izbornih mesta, odneli ubedljivu pobedu na lokalnim izborima.

Načelnica Nišavskog okruga i prva na listi SNS za lokalni parlament Dragana Sotirovski rekla je da je na osnovu obrađenog materijala sa 144 od 176 biračkih mesta SNS osvojio 60,11 odsto glasova, a da iza njih slede SPS (8,34) i SPAS Aleksandra Šapića (5,07) pa onda lokalna koalicija “Niš, moj grad” koja je dobila pet odsto glasova, dok su ostale liste trenutno ispod tri odsto glasova.

- SNS je pokazala jako veliku snagu u ovom trenutku. Hvala Nišlijama i žiteljima okruga koji su izašli i zaokružili broj 1 na svim biračkim mestima i time dali poverenje SNS i predsedniku Aleksandru Vučiću i svima nama koji smo na lokalu i koji ćemo ubuduće predstavljati grad i gradske opštine - rekla je Sotirovski.

Ona je potvrdila da je na jugu Srbije, najveća podrška SNS lista za republički parlament dobila u Doljevcu, gde je osvojeno oko 89 odsto glasova.

Kragujevac

Na izbore u Kragujevcu izašlo je oko 49 odsto od ukupno 153.336 građana upisanih u birački spisak.

Za 87 odborničkih mesta konkurisalo je 14 lista, a na osnovu prvih rezultata izvesno je da je lista SNS dobila većinu kao i njihov kandidat za gradonačelnika Nikola Dašić - više od 40 odsto glasova.

Na drugom mestu je opozicioni blok bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića "Svi na ovu stranu", koja je osvojila oko 20 odsto glasova. Za treće mesto bore se "Alternativa" Slađana Rakića i SPS.

- Iznenađen sam rezultatima zaista. Verovao sam u pobedu. Tu nema dileme. Ne mogu da protumačim sve to šta je i kako je - rekao je Veroljub Stevanović.

Jagodina

Koalicija JS, SPS i SNS u Jagodini dobila je 78 odsto glasova građana za lokalnu Skupštinu, izjavio je predsednik Gradskog odbora JS Zoran Gligorijević.

On je na konferenciji za medije u Štabu JS, ocenio da je ovo "jedna od najubedlivijih pobeda u Srbiji na lokalnim izborima".

Video: Aleksandar Vučić: Ovo je istorijski momenat, dobili smo više od 2 miliona glasova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    22. jun 2020 | 11:08

    Molicu serpare da se malo presele na avaz I zagrebacki jutarnji list mozda nesto nadju za utehu I dalje sirite bratstvo I jedinstvo sa vasim trifunovicem.

  • Mašnica

    22. jun 2020 | 09:48

    Rezultat je dokaz da su građani rešili da pokažu opoziciji gde im je mesto.

  • Nika

    22. jun 2020 | 14:43

    SNS je zaslužio da pobedi i da napravi u svim gradovima ovako odlicne rezultate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA