≫ 

Oni "pakuju kofere" i napuštaju skupštinske klupe posle jučerašnjih izbora

Osim toga ko će sigurno u skupštinu ući, sigurno je jedino ko će iz nje izaći

  • 74
Skupstina Srbije, Vojislav Šešelj, Boško Obradović, Čedomir Jovanović Foto: Tanjug/Tara Radovanović, Nikola Tomić, Marko Todorović, ATA Images

Parlamentarni izbori u Srbiji održani su juče, konačni rezultati još nisu objavljeni, ali je i pored toga sasvim izvesno ko "pakuje kofere i napušta skupštinske klupe".

Izborni rezultat Srpske radikalne stranke koja nije prešla cenzus, podelio je javnost. Dok jedni tvrde da je 2,1 odsto glasova iznenađenje, drugi tvrde da je i to mnogo i da su Vojislav Šešelj i njegove partijske kolege odavno trebali da napuste skupštinu.

Tako se će novi saziv parlamenta ostati bez pravih skandal majstora. Uz Šešelja iz skupštine idu i njegove dve poslanice poznate i po oštrom jeziku i nesvakidašnjim performansima iz iste, Vjerica Radeta i Nataša Jovanović.

Drugi jeste svakako "Koalicija za mir" koja je ostvojila 0,3 odsto glasova. Tako i Čedomir Jovanović lider LDP-a posle toliko godina odlazi iz parlamenta.

Tamo se više neće naći poslanik Zoran Živković, bivši premijer i lider Nove stranke. Živković je na čelu stranke koja u koaliciji sa Zelenom strankom pod imenom "Nek maske padnu" nije prešla cenzus osvojivši samo 0,3 odsto glasova.

Isprva bojkotaš, ali se onda predomislio, međutim svakako ostaje bez poslaničkog mesta, ni Nenad Čanak neće biti stari novi poslanik sa osvojenih 1 odsto glasova na izborima.

Hrtkovci, Nenad Čanak Nenad Čanak - Foto: Marko Jovanović

Skupštinska sala ostaće i bez poslanika Dveri i njihovog najpoznatijeg člana, lidera ovog pokreta Boška Obradovića.

Pokret Dveri je u onom delu opozicije koja nije izlazila na ove izbore, tačnije bojkotovala ih je. Van parlamenta naći će se i Srđan Nogo, bivši član istog pokreta, sada samostalni poslanik. Novi poslanici ostaće i bez kolega iz Demokratske stranke jer tamo neće biti više ni Balše Božovića ni Aleksandre Jerkov.

SKUPŠTINA OBRADOVIĆ INCIDENT ZASEDANJE SKUPŠTINE Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Poslanica Gordana Čomić, od skora članica koalicije UDS koja je na ovi izborima osvojila 1 odsto glasova, takođe ide iz skupštine.

Koja poznata lica političke scene nećemo videti u novom sazivu skupštine?

Saša Radulović, kao nekoliko poslanika DJB, koji su na ovim izborima nastupili pod nazivom "Suverenisti",  Marinika Tepić čija stranka nije učestvovala na izborima, kao ni stranka Sande Rašković Ivić.

Samostalni poslanik i profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić, takođe je završio svoj četvorogodišnji mandat. Osim toga više u poslaničkim klupama nećemo videti ni Radoslava Milojičića Kenu ni Dragoljuba Mićunovića.

Ko sigurno ulazi u Skupštinu, ko je blizu cenzusa?

Srpska napredna stranka odnela je ubedljivu pobedu, a potpisnici ove liste mogli bi da zauzmu čak 189 fotelja. Osim njih u skupštinsku salu ući će i poslanici koalicije SPS-JS kao i poslanici SPAS-a.

Aleksandar Vučić, obraćanje, izbori 2020, SNS, Ana Brnabić Srpska napredna stranka odnela je ubedljivu pobedu - Foto: Nikola Tomić

Prema preliminarnim projekcijama, SNS će imati 189 poslanika, koalicija SPS-JS 32 poslanika, a lista SPAS 12 poslanika.

Čak 11 lista koje su učestvovale u trci za Parlament nisu osvojile više od 1%, a prema dosadašnjim rezultatima blizu cenzusa su POKS (2,68%) i SVM (2,48%).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grmec

    22. jun 2020 | 16:20

    Ima Boga,ljubim ga kad je poslusao narod. Pogledajte te sto odpadose koliki su od dzabe ruckova,pica i voznje o drzavnom trosku. Mislili su i u penziju od dremanja i zamajavanja naroda u skupstini

  • Žare

    22. jun 2020 | 16:32

    I valja da se malo pročisti od nedemokrata i galamdžija ...BRAVO !!!!

  • Mirka

    22. jun 2020 | 17:04

    Koliko je jaka i velika Vuciceva pobeda,toliko ja ne bila u njegovoj kozi za ubuduce!Samo polako...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA