U Prištini odbačen predlog ponovnog uvođenja mere reciprociteta Srbiji

Predlogom rezolucije bilo je predviđeno da vlada u Prištini primeni principe reciprociteta sa Srbijom u svim oblastima, prenelo je Kosovo onlajn

  • 2
Kosovo, skupstina

Foto: Tanjug/AP

Vlada u Prištini odbacila je sinoć predlog rezolucije kojom se od Avdulaha Hotija traži da vrati mere reciprociteta Srbiji.

Kako javlja prištinska Koha ditore, za predlog poslanika opozicionog pokreta Samoopredeljenje Ljiburna Aljijua i šestorice njegovih kolega glasao je 31 poslanik, 34 je bilo protiv, dok je jedan bio uzdržan.

Predlogom rezolucije bilo je predviđeno da vlada u Prištini primeni principe reciprociteta sa Srbijom u svim oblastima, prenelo je Kosovo onlajn.

Hoti: Ako dijalog ne uspe, preduzimamo sve mere za ekonomiju

 

Premijer privremenih institucija u Prištini rekao je juče da će, ukoliko dijalog Beograda i Prištine ne donese očekivane rezultate, Priština preduzeti sve mere za održavanje ekonomije.

- Ako dijalog ne donese očekivane rezultate, preduzećemo sve mere za održavanje ekonomije i subjektivnosti - rekao je Hoti u skupštini u Prištini.

Avdullah Hoti, Avdulah Hoti

Premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti rekao je da će, ako dijalog ne donese očekivane rezultate, Priština preduzeti sve mere za održavanje ekonomije-Foto: Profimedia

Kako je naveo, Srbija je prolongirala dijalog "da bi iskoristila svoje kapacitete da nanese štetu Kosovu", preneo je prištinski Lajmi.

On je, međutim, rekao i da je taksa od 100 odsto koju je Priština uvela na srpsku robu zaustavila Prištinu u procesu integracija.

- Našli smo se u toj situaciji. Sa anemičnom voljom iz Brisela, američki faktor se prihvatio da bude kreativni pomagač novog procesa za postizanje mirovnog sporazuma koji će kulminirati uzajamnim priznavanjem... Insistiraćemo na stvaranju konsenzusa o postizanju sporazuma sa Srbijom - poručio je Hoti.

Novi zamah EU i SAD, prema njegovom mišljenju, dolazi u vreme kada određene grupe populista ugrožavaju prijateljstva.

Hoti smatra da jedino kroz dijalog sa Beogradom, Priština može da vrati poverenje SAD u vladu u Prištini i otkloni nesporazume.

- Sve odluke koje smo doneli prvih dana donete su da građani ne bi platili račun pogrešne politike u vidu političke, ekonomske i trgovinske izolacije. Moramo da budemo ujedinjeni i podržavamo se - rekao je Hoti u skupštini, gde se trenutno vodi polemika u vezi sa ukidanjem reciprociteta, prenosi Kosovo onlajn.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 123

    24. jun 2020 | 11:37

    Ako dijalog ne uspe preduzimamo mi mere,dosta nam bre vise cirkusa sa vama...

  • crni nis

    24. jun 2020 | 14:44

    Srbija jednom mora da im vrati istom merom kad tad pa da vidimo siptare posle.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA