RIK zbog preventive prelazi na elektronske sednice

Taj model održavanja elektronske sednice je preuzet od drugih državnih organa

  • 0
IZBORI IZLAZNOST RIK Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević danas je usled aktuelnog pogoršanja epidemiološke situacije predložio dopunu poslovnika RIK-a koja podrazumeva odžavanje elektronske sednice, što je i usvojeno.

Taj model održavanja elektronske sednice je, kako je dodao Dimitrijević, preuzet od drugih državnih organa i uspešan je i uz sve bi preventivno uticao da ne dođe do toga da se članovi RIK-a zaraze.

Većinom glasova članova RIK-a predlog je usvojen, a pre toga na kritike zamenice predsenika komisije Željke Radete, Dimitrijević je rekao da konačni rezultati izbora sigurno neće biti utvrđeni elektronskim putem.

Radeta je zatražila i da se jasno kaže da li je tačno da je sedam članova RIK-a pozitivno, kako pišu mediji i dodala da je važno da se demantuje ta informacija ako nije tačna i da jedino zna da se koleginica Biljana Krasić testirala nakon što je dva dana imala temperaturu, te da nije pozitivna.

Dimitrijević je rekao da informacija o pozitivnim članovima komisije nije potekla iz RIK-a i da komisiji niko nije dostavio nikakve rezultate.

RIK prva sednica, Srbija, Izbori, Glasanje, 2020 Dimitrijević je rekao da informacija o pozitivnim članovima komisije nije potekla iz RIK-a i da komisiji niko nije dostavio nikakve rezultate - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Nemamo zvanično obavestenje da li je neko pozitivan, temperatura članova je njihovo lično pravo da li će saopštiti ili ne - rekao je Dimitrijević.

Članovi RIK razmatrali su i prigovor birača Saše Radulovića protiv rešenja o ponavljanju glasanja i povrede izbornog prava u toku izbora ...

Prema rečima Dimitrijevića, prigovor se podnosi u roku od 24 sata i istekao je 27. juna tako da su ga članovi RIK odbacili kao neblagovremen.

Na sednici je bilo reči i o biračkim odborima za ponovljeno glasanje 1. jula, kao i o odluci o nadoknadi troškova za ponovljeno glasanje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA