"Beograd u eventualnom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom"

Jasno je da razgovaramo i pregovaramo de fakto sa zapadom, a ne sa Albacima - rekao je Vučić i dodao da već sedam godina trpi pritiske kako će do kraja godine navodno biti potpisan obavezujući sporazum

  • 3
KIM PRISTINA

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Beograd o Kosovu de fakto pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i naglasio da naša strana u eventualom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom kao i ranije, ali i da sada ne vidi nikakvo rešenje.

Upitan da li trpi pritiske, pošto se najavljuje samit u Parizu o KiM, i koji su mogući scenariji za nastavak dijaloga, te kakva će biti platforma Beograda, Vučić je rekao da kao i do sada Srbija štiti svoje nacionalne i državne interese, razumevajući težinu naše pozicije i boreći se za to da ne budemo krivci za nepostojanje dijaloga.

Vučić kaže da će se naša strana u skladu sa tim ponašati i u odnosima sa svima sa kojima razgovaramo.

- Jasno je da razgovaramo i pregovaramo de fakto sa zapadom, a ne sa Albacima - rekao je Vučić i dodao da već sedam godina trpi pritiske kako će do kraja godine navodno biti potpisan obavezujući sporazum.

Upitan da li vidi rešenje, Vučić kaže da ga ne vidi.

- Kada sam ga video, svi su mi skočili za vrat u zemlji i inostranstvu, udarali su iz sve snage... Samo nisam čuo bilo koji drugi predlog. Ali, to da priznamo nezavisno Kosovo tako da Srbi na KiM niko nema ništa, slobodno zaboravite.

Kaže i da podiznje optužnice protiv Tačija i Veseljija i eventulne promene na čelu prištinskog pregovaračkog tima nemaju nikakve veze sa budućnošću dijaloga.

VUCIC KOSOVO POSETA

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Gde sam ja iskusan pregovarač? Ja sam mali čovek sa Balkana, ne mogu da stignem da odgovorim svim velikanima, kakvi su Hoti i Tači, a da ne govorim o evropskim. Svi su oni mnogo veći i važniji od nas. Imaju podršku Amerike i Nemačke - rekao je Vučić.

Ljudi moraju da razumeju, rekao je on, da dok neki u okruženju mogu da hapse porodice i ukidaju crkve samo zato što su u NATO-u, "Srbija će biti uvek kost u grlu i kamen u cipeli, onima koji ne mogu da podnesu slobodarsku zemlju".

- Mi nećemo da hapsimo političke lidere i protivnike. Puštali smo ih da uđu u RTS, tukli su i policajce i puštali smo ih jer ne želimo da se ponovi slučaj Ranka Panića. Imali smo najčistije moguće izbore. Nisu rekli da je Bogdanović postao gradonačelnik Beograda iako je izlaznost bila 34 odsto. Naravno da mi imamo mnogo toga da ispravimo i na tome ćemo da radimo. Ali kada budemo otvarali veliki broj poglavlja, videćete kako će da procveta demokratija u Srbiji iako će biti na istom ili sličnom nivou kao danas. Uspeli smo sve da preteknemo na Zapadnom Balkanu za poslednjih pet godina, i BiH i Severnu Makedoniju i Crnu Goru. Stopa rasta je viša, stopa javnog duga je niža, o većim platama da ne pričam. Ali najlakše je reći da je za sve kriv diktator, kada ne mogu da dobiju dovoljan broj glasova - podvukao je Vučić.

Video: Svi misle da imaju pravo da govore o rešenju KiM: Vučić na međunarodnoj konferenciji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ???

    2. jul 2020 | 22:22

    Kojom platformom??? Niko je ne zna??? Jedina platgorma mora da bude KOSOVO JE SRBIJA... Sve ostale su izdaja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA