≫ 

Završen video-samit: Vučić razgovarao sa Merkel i Makronom o Kosovu

Na Samitu, koji je održan uoči planiranog nastavka dijaloga u Briselu u nedelju, učestovavli su i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozep Borelj i prištinski premijer Avdulah Hoti

  • 10

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas, drugog dana posete Parizu, učestvovao je na video-konferenciji čiji su domaćini bili predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelarka Nemačke Angela Merkel. Samit je završen posle nešto više od sat vremena. 

Očekuje se predsedničko saopštenje, a predsednik Aleksandar Vučić obratiće se novinarima u Prizu.

Na Samitu, koji je održan uoči planiranog nastavka dijaloga u Briselu u nedelju, učestovavli su i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozep Borelj i prištinski premijer Avdulah Hoti.

 

Predsednik Vučić je sinoć novinarima u Parizu, posle sastanka sa Makronom, rekao da veruje da će video samit biti otvoren razgovor, ali da ne očekuje previše rezultata, niti saglasnost.

Kako je naveo, veruje da će svako govoriti o tome kako vidi dijalog, odnosno, budućnost razgovora.

- Ne mislim da će da bude previše rezultata, biće pronađeni nekakvi principi, ali koje ne možemo svi da dogovorimo, tako da verujem da će izaći sa predsedničkim saopštenjem Francuzi i Nemci, mi ćemo posebno, kao i Albanci - rekao je Vučić.

Dodao je da veruje da će se govoriti i o mogućnostima za postizanje kompromisa i šta je to što smatraju da je važno u narednom periodu.

- Da obezbedimo slobodan protok ljudi i usluga, očuvanje mira, da obezbedimo bezbroj malih sporazuma koji će da promene odnose između Srba i Albanaca, da vidimo šta ćemo da radimo sa tim o čemu se ne slažemo - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao da je tokom posete Parizu čuo određene glasine da Albanci neće doći u Brisel gde je u nedelju trebalo da bude nastavljen dijalog Beograda i Prištine.

Naglasio je da se Srbija trudi da pokaže da je partner EU, međunarodne zajednice i da ne želi da beži od teških tema, te da ga iznenadi kada neko prihvati termin, a onda kaže da ne može da dođe zbog unutrašnjih prilika.

Vučić je podsetio da je u subotu zakazana večera sa predsednikom Saveta EU Šarl Mišelom, na kojoj je trebalo da bude i šef evropske diplomatije Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i možda i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, a u nedelju je trebalo da zvanično počne dijalog.

Video: Vučić: Mi smo trazili Beograd i Priština, a ne Srbija i Kosovo

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladanka

    10. jul 2020 | 11:12

    Resenje postoji uvek i nadamo se da ce se u nasu korist ostvariti.

  • Nikola

    10. jul 2020 | 10:47

    Sada Grenel uzvraća udarac i sabotira nastavak dijaloga o Kosovu koji iniciraju Merkelova i Makron.

  • Armejac

    10. jul 2020 | 10:39

    Nastavak bitnih razgovora sa velikim i znacajnim evropskim liderima koji su od bitnog znacaja za Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA