Korona "eksplodirala", zdravstveni sistem pred pucanjem, a opozicija poziva građane na proteste

I pored upornih apela struke, ali i donošenja mera u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusom, pojedini predstavnici opozicije uporni su u pozivanju građana da izađu na proteste

BEOGRAD SKUPSTINA PROTESTI

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

"Danas je po velikom broju parametara u Srbiji najgori dan od početka borbe sa koronom, u proteklih 24 sata čak 18 osoba je preminulo od korone", rekla je premijerka Ana Brnabić na vanrednoj konferenciji i ponovila da se jedino poštovanjem mera koje struka propisuje može sprečiti porast ovih brojeva.

Međutim, i pored ovakve statistike, pojedini predstavnici opozicije danima pozivaju građane da izađu na ulice i "dignu glas protiv vlasti i mera koje donose".

Dok brojevi rastu u najvećem žarištu korone u protekla tri dana dešavaju se demonstracije opozicionih pristalica.

Njihovi lideri, koji tvrde da nisu organizatori protesta, ali jesu najglasniji u pozivanju na njih, pokazali su ogromnu neodgovornost i nemar prema svojim sugrađanima i njihovom zdravlju i umesto poštovanja mera, pozivaju na okupljanje.

Sramotno pozivanje ljudi na okupljanje, bez ikakvog preduzimanja mera zaštite od širenja virusa, u trenutku kada imamo ovakvu statistiku i kada su zdravstveni radnici na ivici snage, a bolnički kapaciteti na izmaku, predstavlja krajnje neodgovorno ponašanje predstavnika opozicije koje ozbiljno ugrožava i građane i kompletno zdravstvo u zemlji.

Savez za Srbiju pozvao je građane Srbije da i "večeras budu zajedno u otporu bezumlju i u osvajanju slobode", uprkos najnovijem bilansu koji je saopšten na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

Protesti u Beogradu, demonstracije

Foto: Mateja Beljan

Da, kao demokratsko društvo i građani države sa takvim uređenjem imamo potpuno pravo da svoje nezadovoljstvo iskažemo protestom. Da, imamo pravo na slobodu, i na šetnju, a da li u svemu tome imamo pravo da ugrožavamo jedni druge po bilo kom osnovu, a pogotovo kada je zdravlje u pitanju?

Postavlja se pitanje - da li u tolikoj masi, iako smo kao pojedinci odgovorni, možemo da se zaštitimo od prenošenja zaraze. Ne, jer je poznato na koji način se virus prenosi. Jedno je sigurno i to nevezano za to da li uopšte pratite politička dešavanja, da li glasate ili ne, kome dajete svoj glas, na korona virus niste imuni.

A, još je sigurnije da ćemo svi, ukoliko se zarazimo, čekati na mesto u zdravstvenom sistemu Srbije kojeg, ako ovako nastavimo, neće biti.

Današnji dan najgori po broju zaraženih od početka epidemije u Srbiji

 

Korona virus potvrđen je u poslednja 24 sata kod 386 osoba u našoj zemlji, kada je istovremeno odneo još 18 života. Ovaj 10. jul svi ćemo zapamtititi kao najžalosniji dan u Srbiji, s obzirom na to da je preminulo najviše zaraženih osoba od početka epidemije.

U toku poslednja 24 sata testirano je 8. 646 osoba. Aktivnih je 3.639 osoba, a na respiratoru je 130. Korona je do sada odnela 370 života, a potvrđena je kod 17.728 osoba u našoj zemlji.

Beogradski Sajam, Prijem novozaraženih

Foto: Nikola Tomić

Po raspoloživim podacima koji su pristizali u toku dana, u Opštoj bolnici u Novom Pazaru je od posledica kovida preminulo 10 osoba. U Vojvodini su preminula 4 pacijenta, u Kraljevu dva, u Nišu jedan... Sumnja se da su od korone preminula i dva pacijenta u Čačku, ali se za njih čekaju rezultati testova.

Prvu žrtvu, da podsetimo, kovid je odneo 20. marta. Ni u najvećem jeku korone u martu i aprilu, za 24 sata nije bilo ovoliko smrti. Najviše je bilo 9 preminulih, 14. aprila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mitque

    10. jul 2020 | 18:56

    То само показује колико је опозиција неодговорна и себична.

  • Keka

    10. jul 2020 | 19:10

    Sta se hoce sa tim pozivanjem,pa to je podstrekavanje na samoubistvo .Pa mozete se boriti za svoja prava koliko hocete,ali odgovornost za druge koje podstrekavate ima da snosite.Mere javnog okupljanja postoje pa prema tome ko krsi zakon neka odgovara.Sta radi tuzilastvo pa kad nisu sposobni da primene zakon neka podnesu ostavke.Nemojte da pravite budale od nas koji pistujemo jer od tih budala svi mozemo da stradamo ,jer ovome nema kraja.

  • Vukodlak

    10. jul 2020 | 19:50

    Ako smo iole pravna drzava, -POKAZIMO To na delu. Folirante, podstrekivace, ulicne bukacije , Placene inostrane sluge, nije im mesto , Medju nama. Prosle su 90, kada se sa razlogom bunilo, i kada je OPOZICIJA, bila jaca od vladajuce Partije. Ovakvo nesto , normalnom coveku nikada ne bi palo , na u sred epidemije Poziva se na nekakvo LUDOVANJE. Kao gradjanin , ove DRZAVE, trazim od VLASTI da pohapse sve vodje ovih nelegalnih protesta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA