≫ 

Vučić: Isplatili se napori Nemačke i Francuske o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Srbija je u četvrtak odlučila da ipak ne uvodi policijski čas u prestonici nakon, kako navodi Rojters, protesta organizovanih protiv uvođenja tih mera

  • 18
Aleksandar Vucic, Pariz

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su njegovi politički protivnici organizovali ovonedeljne nasilne proteste i dodao da će, ukoliko se oni nastave, biti teško obuzdati epidemiju korona virusa u zemlji.

- Oni koriste korona virus za svoje političke aspiracije. Nemam problem sa protestima. Problem je što su protesti postali nasilni, jer oni (opozicija) nemaju rešenje, nemaju ništa da ponude narodu - rekao je Vučić u intervjuu britanskoj agenciji Rojters.

Srbija je u četvrtak odlučila da ipak ne uvodi policijski čas u prestonici nakon, kako navodi Rojters, protesta organizovanih protiv uvođenja tih mera.

- Naše bolnice su prepune, lekari ne mogu da izdrže i neodgovorno je organizovati proteste - rekao je Vučić.

Agencija navodi da su kritičari istakli da je odluka Vlade da dozvoli fudbalske utakmice, verske svečanosti, zabave i privatna okupljanja uoči izbora održanih 21. juna kriva za porast novih slučajeva virusa, što je Vučić odbacio i ponovio da su protesti "besmisleni" i da su politički.

- Ne možete oduzeti vlast upotrebom sile - rekao je Vučić.

"Isplatili se napori Nemačke i Francuske"

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su se isplatili napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prštine i da se nada postizanju obostrano prihvatljivog sporazuma.

"Niko ne može da garantuje šta će se desiti na kraju procesa, ali ovo je prva relativno optimistična vest", rekao je Vučić u intervjuu za Rojters, mada nije mogao da precizira kada bi sporazum mogao da bude postignut.

Kosovsko pitanje Rojters inače naziva jednim od "najtežih teritorijalnih sporova u Evropi".

Vučić je nakon video konferencije sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i premijerom privremenih kosovskih institucija Avdulahom Hotijem istakao da želi da pomiri Srbe i Albance, koji su još uvek zastrašeni ratovima 90-ih.

- Ne zanima me da li će se to dogoditi za mesec ili dve godine - rekao je Vučić u pogledu postizanja rešenja.

Agencija podseća da je Kosovo nekoliko godina nakon NATO bombardovanja Srbije proglasilo nezavisnost, što Beograd ne priznaje, a što je preduslov za članstvo Srbije u EU, navodi agencija.

Dijalog Beograda i Prištine je u zastoju skoro dve godine, nastavlja agencija i dodaje da će se razgovori Vučića i Hotija nastaviti u Briselu, a predvodiće ih šef diplomatije EU Žozep Borel i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Video: Vučić: Protesti u vreme epidemije su najveća neogovornost

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srećko Đoković

    10. jul 2020 | 22:17

    Ovo je katastrofalno šta radi opozicija.

  • ANTE BAN

    11. jul 2020 | 10:03

    Isplatili su se zato, jer je sastanak u Parizu donio izvanredne rezultate!

  • Darenzi

    10. jul 2020 | 22:11

    Opozicione stranke direktno uticu na sirene korona virusa i time uticu na povecanje obolelih i umrlih, a to je za svaku osudu ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA