≫ 

Vučić o KiM: "Trudim se da izvučem najbolje što možemo, a da izgubimo najmanje što moramo"

"Ne može beskonačno da traje stabilnost koja je negde naređena"

  • 6
Aleksandar Vučić

Printskrin: TV Pink

Nikome nisu u interesu sukobi i ratovi, ja ne želim da rastužim bilo koju majku, a mir i stabilnost moramo da sačuvamo, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić  gostujući u emisiji "Hit tvit" na TV Pink odgovarajući na pitanje o Kosovu i Metohiji.

Veoma je komplikovana i teška situacija za Srbiju po pitanju Kosova i Metohije, a oni koji to pojednostavljuju ne razumeju u kakvoj smo situaciji, konstatovao je.

Naša obaveza je i po Generalnoj skupštini UN da pregovaramo pod okriljem Evropske unije, nema igre oko toga. Makron i Merkel su pokazali ogromnu zainteresovanost - naveo je on.

Kako je istakao, oni dobro znaju da "ne može beskonačno da traje zamrznut konflikt i da ne može beskonačno da traje stabilnost koja je negde naređena".

- Trudim se da izvučem najbolje što možemo, a da izgubimo najmanje što moramo - rekao je.

- Nikome nisu u interesu sukobi i ratovi, ja ne želim da za vreme mog mandata vratim bilo čije dete nekoj majci u kovčegu, a istovremeno želim da sačuvam otadžbinu i našu državu - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da evropski put Srbije i investicije zavise od razgovora sa Albancima, i da zato mora da se razgovara, jer ne možemo biti izolovani, ali da je veoma teška pozicija Srbije i srpskog naroda na KiM, a naše da nađemo najbolje rešenje, a da sačuvamo nacionalne interese.

- Mnogo je teško. Nikada neću da lažem narod kako je dovoljno samo da kažem - ne. Moj posao je da na odgovoran način vodim zemlju, da pokušamo da nađemo rešenje, da se mirimo sa Albancima, a da time ne ugrozimo naše interese - rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da u sredu putuje u Brisel, gde se u četvrtak nastavlja dijalog, nakon što su u petak i danas tim povodom održane dve video konferencije.

Na današnjoj je, ističe, dogovoreno da u četvrtak prve teme budu interno raseljena lica i nestale osobe, uz ekonomiju.

Na konstataciju da je pregovarački pročes u prvi plan stavio rivalitet Evrope i SAD, Vučić se saglasio:

- Veliki je rivalitet i ne pitajte me. Da se sakrijem iza nekog kamena, da ne mogu da me nagaze ni jedni, ni drugi... -

Kako je primetio, svi dobro sve znaju, samo se prave nevini i nevešti.

- Da izvučcemo što više i izgubimo najmanje što moramo, da probamo da vratimo izgubljeno od 2000. do 2012. godine… Šta god da dodam, samo ću da oštetim našu poziciju, da naštetim interesima u Evropi i svetu, a to neću da radim - rekao je Vučić.

Vučić je najavio i pobedu nad koronom:, ali i istakao kako "jedva čeka da gleda utakmicu sa Danilom i Vukanom. Opširnije u našoj posebnoj vesti OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Ktć

    12. jul 2020 | 23:47

    Samo rešenje za KiM u okviru Srbije. Nikakvo razgraničenje, a još manje razmena teritorije, ne dolazi u obzir. Zar ćemo nagraditi šiptarske teroriste za zločine koje su učinili na KiM? Time bismo i njima i članicama NATO- a dokazali da se činjenje zločina i otimačina u Srbiji isplate. Rusija i Kina će biti na našoj strani. To nije mala stvar. Ako druga strana ( Amerika, Nemačka, Francuska i Šiptari) ne pristanu, proglasiti okupaciju tog dela naše teritorije, i čekati priliku za vraćanje u naš pravni poredak.

  • Pera kojot

    13. jul 2020 | 08:19

    Nista mi nemoramo! Kosovo je Srbija ! Tacka.

  • Mio

    13. jul 2020 | 06:17

    Sta to moramo ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA