≫ 

Završene konsultacije za sastav Vlade: Vučić razgovarao sa predstavnicima izborne liste Albanaca

Sastanak je održan u 10 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike

  • 40
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas,se u okviru konsultacija o formiranju nove Vlade, sa predstavnicima izborne liste "Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina".

Predstavnici te liste na čelu sa Šaipom Kamberijem stigli su u zgradu Predsedništva nešto pre 10 časova.

Predstavnici albanskih partija su govorili o nameri da se Albanci što više integrišu u institucije države Srbije, kao i o neophodnosti ekonomskog napretka, kako juga Srbije tako i cele države, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Predsednik Vučić je sa pažnjom saslušao sve njihove primedbe na funkcionisanje države i istakao da smo spremni da na različite načine pomognemo razvoju juga Srbije.

On je naglasio da će predstavnike albanskih partija u narednih 14 dana obavestiti o daljem toku formiranja Vlade, navedeno je u saopštenju.

Vučić će se narednih dana sastati i sa predstavnicima ostalih stranaka i lista koje su obezbedile mandate na izborima - predstavnicima SVM-a, SPS-a, SPAS-a, Stranke pravde i pomirenja i SNS-a.

Kamberi: Predali smo zahteve, nakon toga odluka o vladi

Predsednik PDD-a i nosilac izborne liste "Albanske demokratske alternative - Ujedinjena dolina" Šaip Kamberi rekao je danas, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o formiranju nove Vlade Srbije, da je ta lista predala svoje zahteve koji se tiču najpre integracije Albanaca u državne institucije i dodao da od ispunjenja tih zahteva zavisi da li će učestvovati u budućoj vladi.

Kamberi je novinarima rekao da su problemi Albanaca poznati dugi niz godina i da se oni odnose na njihovu integraciju, a zatim su tu i problemi sa obrazovanjem odnosno udžbenicima, priznavanjem diploma sa Kosova, kao i ekonomski problemi imajući u vidu da su, kako kaže, opštine Bujanovac, Medveđa i Preševo najnerazvijenije u Srbiji.

Šaip Kamberi, Saip Kamberi Saip Kamberi - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Mi smo imali razgovor sa predsednikom Vučićem kao lista koja predstavlja Albance Preševske doline i izneli smo zahteve koje već dugo godina iznosimo. Mogu da pomenem pozitivan primer da je nedavno po nalogu predsednika u Bujanovcu i Preševu zaposleno 11 lekara Albanaca što pokazuje da kada postoji dobra politička volja problemi mogu da se reše - rekao je Kamberi.

On je napomenio da je već četvrti put deo delegacije koja razgovara sa predsednikom, a nada se da će sada biti dobre političke volje da se sa Albancima razgovara o rešavanju životnih problema.

Upitan da li su spremni da uđu u vladu, Kamberi kaže: "Videćemo, zavisi od toga šta se nudi u programu vlade nacionalnim manjinama i kakav će biti odnos prema našim problemima".

Kaže da nije reč o funkcijama poput državnog sekretara ili bilo koje druge funkcije, već su ključni zahtevi koji su predočeni na sastanku.

- Mi smo predsedniku dali pismeno naše zahteve da se razgovara o integraciji Albanaca, obrazovanju, ekonomskom razvoju, tek nakon toga mi ćemo eventualno razmotriti ponudu da budemo deo nove vlade - rekao je Kamberi i dodao da očekuje da će biti još sastanaka.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag

    14. jul 2020 | 12:38

    Predsednik posebno uvažava izabrane predstavnike nacionalnih manjina u Srbiji.

  • Dalibor

    14. jul 2020 | 11:54

    Da se formira vlada sto pre a posle polako da se resavaju sva vazna pitanja vezana za Srbiju i narod.

  • BozaB

    14. jul 2020 | 12:23

    Predsednik postuje svaku nacionalnu manjinu u nasoj drzavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA