Kako bi na Srbiju mogli da utiču rezultati izbora u Severnoj Makedoniji

Tri dana glasanja, ključni izborni dan u sredu umesto u nedelju, bitka za premijera koja je dobila etničke boje - po mnogo čemu, parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji bili su drugačiji od dosadašnjih

  • 7
Zastave, Srbija, izbori glasanje Severna Makedonija Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Glasanjem na parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji, koje se zbog situacije sa korona virusom odvijalo na malo drugačiji način od pretgodnih godina, Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) doskorašnjeg premijera Zorana Zaeva osvojio je minimalnu prednost u odnosu na opozicionu stranku VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog, a čitave izbore "začinio je" i  albanski blok stranaka DUI i Alijansa za Albance.

Tri dana glasanja, ključni izborni dan u sredu umesto u nedelju, bitka za premijera koja je dobila etničke boje - po mnogo čemu, parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji bili su drugačiji od dosadašnjih.

Vladajući Socijaldemokratski savez u Severnoj Makedoniji proglasio je sinoć pobedu na parlamentarnim izborima, iako, prema još nepotpunim podacima, prednost u odnosu na opozicioni VMRO-DPMNE iznosi samo oko jedan odsto. Prema podacima Državne izborne komisije, posle obrađenih oko 80 posto biračkih mesta, SDSM vodi sa 36,94 odsto glasova, dok je VMRO-DPMNE osvojio 35,96. U albanskom bloku stranaka DUI je osvojila 10,19 odsto, a Alijansa za Albance 7,97 odsto glasova.

Posle završene "bitke za premijera Severne Makedonije" u iščekivanju konačnih rezultata, otvara se pitanje na koji način bi izbor predsednika vlade ove susedne zemlje i spoljne politike koju će voditi, mogao da utiče na Srbiju.

Da bi ovim izborima trebalo konačno staviti tačku na politička previranja u Severnoj Makedoniji, koja su osim zemlje, opterećivali i ceo region, smatraju stručnjaci i poznavaoci političkih prilika na Balkanu. Sa tim je saglasan i naš sagovornik direktor Međunarodnog instituta za bezbednost dr Orhan Dragaš, koji je objasnio da će upravo pobeda partije Zorana Zaeva doprineti stabilnosti u Severnoj Makedoniji.

Orhan Dragaš Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost dr Orhan Dragaš-Foto: Privatna arhiva

- S tog stanovišta, Srbiji odgovara ovakav ishod, jer se i ona, a naročito njen predsednik Vučić, neprestano zalažu za stabilizaciju prilika u regionu, kao preduslov za svaki drugi oblik saradnje. Svaka balkanska država, pojedinačno, je mala i ne može da ostvari svoje cijeve ukoliko je potresaju politički lomovi i nestabilnost, a napredak je moguć samo ako kod svakog od nas pojedinačno napravimo stabilan i predvidiv ambijent. Severna Makedonija je otvorila pregovore sa EU i tako stala na kolosek sa kojeg nema skretanja, Srbija je odavno na tom putu i zato delimo zajednički strateški pravac na kojem moramo mnogo više da sarađujemo nego do sada - izjavio je on za Telegraf.rs.

Siguran je, kaže, da za Srbiju i Severnu Makedoniju dolaze godine mnogo jače saradnje nego do sada, jer su na čelu obe zemlje lideri koji imaju verifikovanu većinsku podršku kod svojih građana, odličan lični odnos, što je za naše prilike veoma važno, oni su to potvrdili u mnogim dosadašnjim susretima. Sa Severnom Makedonijom nemamo otvorene probleme i pred naše dve zemlje je otvoren put za još jače povezivanje i saradnju.

S druge strane, karijerni diplomata Zoran Milivojević objasnio nam je najpre šta za Srbiju ne bi bio povoljan scenario, a to je dolazak Albanca na čelo vlade u Skoplju.

- Naravno da nam to ne bi odgovaralo, jer bi to onda bilo na liniji onoga za šta se zalaže albanski faktor ovde, a to ne odgovara našim interesima - kazao je on.

Zoran Milivojević, diplomata, Evropski parlament SRBIJA MILIVOJEVIĆ Karijerni diplomata Zoran MilivojevićZoran Milivojević - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U reizboru Zaeva ne vidi nikakva veća odstupanja, ali ističe da bi svakako bilo manje pozitivno da na njegovo mesto dođe kandidat koalicije VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski.

Izbori po svemu drugačiji od ostalih

Bitka za premijera završena je juče, a parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji po mnogo čemu se razlikuju od dosadašnjih. Pre svega po načinu glasanja u odnosu na zemlje okruženja, te se tako u Severnoj Makedoniji glasalo ukupno tri dana, odnosno danas je poslednji.

U ponedeljak 13. jula, pravo glasa koristili su zaraženi virusom korona koji su se prijavili za mogućnost da ih u izolaciji, pod punom zaštitnom opremom, posete članovi biračkih odbora koje su pojačali medicinski radnici.

Severna Makedonija izbori Izbori u Severnoj Makedoniji traju tri dana - Foto: Tanjug/AP//Boris Grdanoski

U utorak, 14. jula glasali su stari, nemoćni i zatvorenici, dok su juče, 15. jula svoje biračko pravo mogli da iskoriste svi ostali građani.

Na glasačkim listićima bilo je petnaest lista i stranaka.

(A.T./J.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sami

    16. jul 2020 | 19:17

    Ko uzima za ozbiljno mišljenje Dragaša? Makedonci su rekli svoje o Srbiji priznavanjem tzv Kosova, a mi još ne možemo da se opasuljimo i gledamo svoja posla i interes, već virimo u njihovo neuređeno dvorište.

  • slađa

    16. jul 2020 | 18:43

    Imaju uticaja samo po broju zaraženih, koji će cirkulisati između dve zemlje.

  • Dante

    16. jul 2020 | 21:48

    Ne pitaju se makedonci,vec ce biti kako kazu ameri,bice saplitanje Srbije,slicno ono sto radi vlast u CG.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA