≫ 

Vučić posle sastanka: Albanci tražili da otvorimo policijske arhive, a mi da oni otvore arhive OVK

Razgovori će biti nastavljeni već u sredu, odnosno u četvrtak ujutru na ekspertskom nivou, a onda opet od 5. ili 7. septembra "idu neke nove teme" - rekao je predsednik Vučić

  • 61

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Briselu, gde predvodi srpsku delegaciju na sastanku povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

Nakon održanog bilateralnog sastanka sa predstavnicima EU Đozepom Boreljom i Miroslavom Lajčkom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na trilateralnom sastanku delegacija Beograda, Prištine i EU, posle čega se obratio javnosti i govorio o detaljima razgovora.

Srbija je, kaže, stavila do znanja da nikada neće štititi bilo koga i da zbog porodica koje su izgubili bližnje želi da budu pronađena mesta gde su sahranjeni. On je preneo da se kao nestale osobe vodi 1.643, odnosno 1.644 osobe, od kojih su 570 Srbi.

- Rekli smo da želimo da odgovorimo na sve zahteve Albanaca, da pokažu mesto na mapi gde god im se čini da bi mogli biti, da smo spremni zajedno sa njima i EU da potražimo dalii nešto ima ili ne. Ali smo tražili isto pravo za nas jer nismo imali pristpa do sada lokacijama na Kosovu, kao što su Košare, Istok i druga mesta - rekao je on.

Vučić je kazao da će se razgovor na tu temu nastaviti iduće sredne na tehničkom nivou, a da će potom biti pokušano da se pronađe politički konsenzus.

- Suština je da su Albanci tražili da se otvore sve vojne i policijske arhive, ali smo rekli da moraju da otvore arhive takozvane OVK, da bismo mogli da vidimo gde su ubijani Srbi i drugi nealbanski živalj - objasnio je.

Aleksandar Vučić, samit u Parizu Foto: Printscreen/Instagram@buducnostsrbijeav

Rekao je da su dugovoren principi, a jedan je da će se raditi zajednički sa Crkvenim krstom, prihvatiti pravila i iskazati politička volja za potragom za nestalim licima. Kada je reč o interno raseljenima rekao je da ih ima oko 220.000, od kojih su 177.000 Srbi.

- Nikada nije postojao ratni konflikt kao na Kosovu da se samo 1,9 odsto stanovništva vratilo na ognjišta. Nadamo se da ćemo naći rešenje za ovo pitanje - rekao je i podvukao da onima koji žele da se vrate mora biti garantovana bezbednost i sigurnost.

Hoti je posle sastanka izjavio da za nekoliko nedelja očekuje obavezujući sporazum.

- Naravno da nije bilo reči o tome. On je 20 puta ponovio 'dve zemlje', a ja da je to 'jedna zemlja' i 'autonomna pokrajina - izjavio je Vučić za TV Pink i istakao da nije bilo prijatno sedeti prekoputa Hotija i slušati kako su Albanci žrtve, a Srbi zlikovci.

- Najoštrije sam reagovao kada su pomenuli pitanje ratne odštete i prekinuo bilo kakvu drugu priču o tome - nastavio je Vučić.

Hoti prvi put u ulozi glavnog pregovarača u dijalogu

Delegaciju Prištine predvodio je premijer Avdulah Hoti koji je prvi put u ulozi glavnog pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine sa albanske strane.

Aleksandar Vučić, Brisel Avdulah Hoti, Đozep Borelj i Aleksandar Vučić - Foto: TANJUG/ MARINA MAKSIMOVIC

EU posrednici u dijalogu su šef diplomatije EU Đozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Očekuje se da se prva runda "fizičkog" nastavka dijaloga Beograda i Prištine završi oko 20 časova.

Sastanak sa Boreljom i Lajčakom

Predsednik Srbije sastao se sa šefom diplomatije EU i glavnim posrednikom u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu, Đozepom Boreljom. Bilateralnom sastanku Vučića i glavnog EU pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine Borela prisustvuje i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Predstavnici EU prethodno su se bilateralno sastali sa delegacijom Prištine koju predvodi premijer Avdulah Hoti.

Nakon bilateralnih sastanaka sa EU pregovračima počeće i trilateralni razgovori predsednika Srbije Aleksandara Vučića, premijera privremenih institucija u Prištini Avdulaha Hotija i EU posrednika u dijalogu o normalizaciji odnosa.

Borelj: Od Beograda i Prištine očekujem duh kompromisa i pragmatizam

Šef diplomatije EU i glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Đozep Borelj kaže da od Beograda i Prištine očekuje da obnovljenom dijalogu u Briselu pristupe u duhu kompromisa i pragmatizma sa EU budućnošću za zemlju i građane na umu.

- Predsednik Srbije i premijer Kosova su danas sa nama u Briselu na prvom fizičkoim sastanku. Sastajući se drugi put za nedelju dva lidera pokazuju svoju čvrstu posvećenost dijalogu kome posreduje EU - poručio je Borel.

Pred početak današnjh razgovora Beograda i Prištine u Briselu Borel jnaglašava da je zadovoljan činjenicom da se nakon četiri dana od video konfrencije održava i prvi fizički sastanak lidera Beograda i Prištine nakon "vrlo duge pauze" u dijalogu o normalizaciji odnosa.

- Očekujem danas konstruktivne razgovore o prvim elementima naših razgovogra koji će doprineti sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije - poručio je Borel. Šef diplomatije EU naglašava i svoje zadovoljstvo ćinjenicom da je EU ponovo preuzela komilo procesa normalizacoje odnosa Beogrda i Prištine.

Susret sa Varheljijem i Šarlom Mišelom

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da nakon susreta sa Aleksandrom Vučićem i Avdulahom Hotijem pozdravlja nastavak dijaloga Beograda i Prištine i posvećenost obe strane ovom važnom procesu.

Vučić se susreo sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem. Vučić se sa komesarom Varhejijem sastao odmah po dolasku sa aerodroma u prostorijama Misije Republike Srbije u Briselu.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji saopštio je danas da je u Briselu imao dobar razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o reformama Srbije u vezi sa pristupanjem EU, borbi protiv Kovida-19, regionalnoj saradnji i pripremama za ekonomski i investicioni plan koji će Evropska komisija predstaviti na jesen.

Vučić je dočekao danas u Misiji Srbije pri Evropskoj uniji evropskog komesara, uz srpsku proju i pogaču, objavljeno je na Instagram profilu budućnostsrbijeav.

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji je Vučića dočekao uz srpsku proju i pogaču. Nakon sastanka sa Varhejijem, predsednik Srbiije učestvuje na prvom fizičkom sastanku u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

 

 
 
View this post on Instagram
Doček uz srpsku proju i pogaču, u misiji Srbije u Briselu, za evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varhejija.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Podsećamo posle 20 meseci prekida, dijalog Beograda i Prištine otkočen je trilateralnim video-sastankom predstavnika Beograda, Prištine i Evropske unije i biće nastavljen danas na sastanku u Briselu.

Od 2011. godine kada su pregovori formalno počeli, preko 2013. godine i potpisivanja Briselskog sporazuma, 2018. i odluke Beograda da ne učestvuje u dijalogu zbog takse od 100 odsto na srpske proizvode, koje je Priština uvela, pa do današnjeg sastanka mnogo toga se desilo, a do postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma nije došlo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    17. jul 2020 | 03:11

    Тај лајчак изразито Анти Српски настројен. Позвати Русију у преговоре

  • Matke

    16. jul 2020 | 21:47

    Svako od Albanaca će odgovarati za svoja dela nad Srbima.

  • Postar

    16. jul 2020 | 21:07

    A da gospodinu Borelju kazemo da pozdravi premijera Katalonije?! Ako vec nepostojece drzave imaju premijere pa ih on priznaje odakle god da dolaze...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA