≫ 

Srbija do 1. decembra dobija kovid bolnicu u Batajnici. Vučić: Spremni smo ako dođe novi talas

Nalazimo se na mestu na kom će za nekoliko meseci nići nova bolnica, koju smo mi nazvali "kovid", ali će u njoj moći da se obavljaju i drugi pregledi - rekao je predsednik Srbije

  • 21

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas početku izgradnje nove kovid bolnice u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija".

Kamen temeljac su položili predsednik Srbije i ministri odbrane i zdravlja, Aleksandar Vulin i Zlatibor Lončar.

- Nalazimo se na mestu na kom će za nekoliko meseci nići nova bolnica, koju smo mi nazvali "kovid", ali će u njoj moći da se obavljaju i drugi pregledi - rekao je predsednik Srbije.

Rekao je da je reč o vrhunskoj bolnici koja će imati 200 jedinica intezivne nege i 800 jedinica poluintezivne, u njoj će biti i porođajne i angio sala kao i da će biti uloženi milioni evra, kako bi se oslabio pritisak na lekare, s jedne strane, i pomogli građanima Srbije koji se bore sa ovom opakom bolešću, s druge strane.

Rečeno je i da će bolnica biti završena do 1. decembra, a tri firme će biti angažovane na izgradnji.

- Biće opremljena najmodernijom, uglavnom nemačkom opremom - rekao je Vučić, koji je naveo da će objekat imati 18.000 kvadrata.

- Mnogi se plaše jeseni i nadam se da ćemo dobiti vakcinu među prvima, ne poslednjima. Do tada, mi moramo da učinimo sve da zaštitimo naše ljude, a to je upravo ova bolnica - poručio je on.

O onlajn nastavi u školama

Predsednik Srbije ne isključuje mogućnost onlajn nastave u novoj školskoj godini zbog epidemije korona virusa i navodi da će đaci ići u školu ukoliko budu postojali uslovi koji garantuju sigurnost i očuvanje zdravlja.

- Još ne mogu da odgovorim da li će deca ići u školu. Voleli bismo da idu. Važno je da ulažemo u obrazovanje i znanje, da deca rade i bilo bi dobro da idu u školu. Ako budu postojali dobri uslovi koji garantuju sigurnost i očuvanje zdravlja, deca će ići u školu - rekao je novinarima u Batajnici.

On navodi da epidemiološka situacija još nije zadovoljavajuća, iako su se stvari stabilizovale.

Aleksandar Vučić Printskrin: Youtube/Tanjug News Agency official

Vučić kaže da je sada u bolnicama širom Srbije manje problema, ali da i dalje ima veliki broj mrtvih od korona virusa, što je, kako navodi, posledica događaja sa početka jula.

- Kao što vidite, nama je jul mesec, a ne vreme kada su pričali o fudbalu i izborima, bio gori. Već od 5. ili 10. jula, a svi znamo šta se tad dešavalo, napravljeni su nam ogromni problemi - rekao je Vučić.

Kako navode, stvari su se stabilizovale, a kao primer navodi Novi Pazar, gde u poljskoj bolnici danas nema nijednog pacijenta, dok je u Opštoj bolnici, u kojem je bilo više od 300 osoba obolelih od korona virusa, sada oko 70 pacijenata.

- Lakša je situacija u pojedinim delovima Srbije, ali negde je veliki broj zaraženih ljudi i mnogo je važno da u danima i nedeljama svedemo taj broj na minimum. Ako budemo držali distancu, bili odgovorni i u zatvorenom prostoru nosili maske, siguran sam da rezultat neće izostati - rekao je Vučić.

Video: Početak izgradnje kovid bolnice na Batajničkom drumu u Beogradu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rojka

    1. avgust 2020 | 09:55

    Nova Covid bolnica, šta kaže struka? u Bg pustate kafančine da rade do ponoći, a Vi otvarate bolnice, ko je ovde lud.

  • Nbgg

    1. avgust 2020 | 10:24

    Ja mislio za dva, tri meseca vakcina a ono nove bolnice

  • sale

    1. avgust 2020 | 09:17

    Sta ce nam sad pa to pustite ljude sa blagim simptomima kuci sta ih ugnjetavate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA