≫ 

Konstituisan novi saziv Skupštine: Poslanicima potvrđeni mandati

Zbog epidemiološke situacije u zemlji, na ulazu u veliku salu Doma Narodne skupštine, preduzete su sve neophodne mere, obavezne su maske i rukavice, dok će poslanici imati pregrade od pleksiglasa, a na ulazu u zgradu svima je izmerena temperatura

  • 58

U Skupštini Srbije danas su potvrđeni mandati novih narodnih poslanika čime je zvanično konstituisan novi saziv parlamenta, nakon čega su poslanici položili zakletvu.

Poslanici položili zakletvu

 

Pošto je predsedavajuća sednicom, Smilja Tišma, konstatovala da je svih 250 uverenja u saglasnosti sa izveštajem RIK-a, poslanicima je potvrđen mandat.

Nakon toga, oni su položili zakletvu, a potom je Tišma saopštila da je ovim današnje zasedanje završeno i da će o nastavku poslanici biti obavešteni.

- Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi - glasila je zakletva koju su položili poslanici.

Ko je najstariji, a ko najmlađi poslanik u skupštinskim klupama

 

Između najstarijeg i najmlađeg poslanika novog saziva parlamenta Srbije biće tačno 70 godina razlike, najstariji poslanik je rođen 1929, a najmlađi 1999. godine.

Najstariji poslanik u ovom sazivu je Smilja Tišma (91) iz redova Socijalističke partije Srbije, a ukoliko ne prihvati da predsedava to će učiniti prvi sledeći poslanik.

Četvoro najmlađih poslanika su Nikola Lazić (21) iz Srpske napredne stranke, Dubravka Kralj (26) iz Socijalističke partije Srbije, Sofija Maksimović (33) iz SPAS-a i Nandor Kiš (26) iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Intoniranjem himne počela sednica

 

Intoniranjem himne "Bože pravde" počela je konstitutivna sednica u Skupštini Srbije.

Prisutno je 190 poslanika, a Smilja Tišma (91) iz redova Socijalističke partije Srbije, koja predsedava sednicom, na početku zasedanja je pročitala dnevni red sednice koji podrazumeva potvrđivanje mandata poslanicima i izbor skupštinskog rukovodstva.

Nakon što je izabrana komisija za verifikaciju mandata novih poslanika, u skupštini je određena pauza od 60 minuta.

Policija zaustavila Srđana Noga: U gepeku pronađene pejnt-bol puške i pirotehnika

 

Bivšeg poslanika Dveri Srđana Noga, koji je najavio da će danas gađati poslanike iz pejt-bol pušaka, policija je jutros zaustavila i legitimisala u Sarajevskoj ulici.

Policija je u gepeku pronašla krcate kese sa pejnt-bol puškama i pirotehničkim sredstvima

Pristalice "Dosta je bilo" protestuju ispred Skupštine, niko ne poštuje propisane mere

 

Nešto nakon 9.00 časova kod Doma Narodne skupštine pojavio se i Saša Radulović koji je pozivao na proteste.

Dolazak poslanika u Narodnu skupštinu Srbije

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Od nekoliko desetina ljudi, koji se nalaze ispred Doma Narodne Skupštine, sudeći po fotografijama i snimcima, niko ne mari za epidemiološke mere koje su izdali stručnjaci, pošto niko ne nosi zaštitne maske niti poštuje neophodnu distancu.

Poslanici pristižu u Skupštinu, posebne mere zbog korona virusa

 

Poslanici već uveliko pristižu, a na ulazu su postavljeni crveni tepih i počasna garda Vojske Srbije.

U Skupštinu su među prvima došli socijalisti Dušan Bajatović i Ivica Dačić.

Zbog epidemiološke situacije u zemlji, na ulazu u veliku salu Doma Narodne skupštine, preduzete su sve neophodne mere, obavezne su maske i rukavice, dok će poslanici imati pregrade od pleksiglasa, a na ulazu u zgradu svima je izmerena temperatura.

Za medije u holu parlamenta su postavljene stolice između kojih je dovoljna fizička udaljenost.

Potvrda mandata koje su osvojili na izborima 21. juna

 

Izbori za narodne poslanike održani su 21. juna.

Najviše poslanika, 188, imaće lista "Alekandar Vučić - Za našu decu", 32 poslanika će imati Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija, SPAS će imati 11 poslanika, dok će Savez vojvođanskih Mađara imati 9 poslanika.

Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića u parlamentu će imati četiri poslanika, SDA Sandžaka tri mandata i "Albanska demokratska alternativa - ujedinjena dolina", tri poslanika.

Video: Ovako se slavilo u štabu SNS-a nakon obraćanja Vučića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    3. avgust 2020 | 13:08

    I ta gospodja poslanica od 91 god. ce bas doprineti radu parlamenta. Smesno i tuzno..

  • Čiča

    3. avgust 2020 | 07:23

    Poslanik u 21 g. Verovatno pun iskustva i životne mudrosti.

  • blekiff

    3. avgust 2020 | 12:29

    Zatvor za Noga !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA