≫ 

Ko je najstariji, a ko najmlađi poslanik u Skupštini Srbije: Razlika tačno 70 godina

Do izbora novog rukovodstva republičkog parlamenta sednicom predsedava najstariji poslanik, a ako on to ne želi ili ne može taj posao preuzima sledeći najstariji prisutni narodni poslanik

  • 6
Izbori, poslanici, skupstina Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Između najstarijeg i najmlađeg poslanika novog saziva parlamenta Srbije biće tačno 70 godina razlike, najstariji poslanik je rođen 1929, a najmlađi 1999. godine.

Najstariji poslanik u ovom sazivu je Smilja Tišma (91) iz redova Socijalističke partije Srbije, a ukoliko ne prihvati da predsedava to će učiniti prvi sledeći poslanik.

Četvoro najmlađih poslanika su Nikola Lazić (21) iz Srpske napredne stranke, Dubravka Kralj (26) iz Socijalističke partije Srbije, Sofija Maksimović (33) iz SPAS-a i Nandor Kiš (26) iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Do izbora novog rukovodstva republičkog parlamenta sednicom predsedava najstariji poslanik, a ako on to ne želi ili ne može taj posao preuzima sledeći najstariji prisutni narodni poslanik.

Prema Poslovniku o radu parlamenta, najstarijem poslaniku u radu pomaže po jedan, najmlađi, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine.

U Skupštini Srbije danas će biti potvrđeni mandati novih narodnih poslanika čime će zvanično biti konstituisan novi saziv parlamenta, a poslanici će nakon verifikacije mandata položiti zakletvu. U nastavku sednice biće formirane i poslaničke grupe.

Na dnevnom redu je, osim potvrđivanja mandata, i izbor skupštinskog rukovodstva, odnosno izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara parlamenta i formiranje radnih tela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Asdf

    3. avgust 2020 | 12:39

    A kako je moguće da decko sa dvadesetjednom godinom bude poslanik? Koje su njegove kvalifikacije da bude tu? Sa toliko godina nije mogao ni fakultet da zavrsi, a da bude poslanik je apsurdno. Svaka cast kome je uspelo da ga ugura tu. A mi treba da se zapitamo zasto toliko ima poslanika, zasto se tolike drzavna pare bukvalno bacaju na ovakve 'poslanike'.

  • Boža zemunac

    3. avgust 2020 | 12:16

    Da li je ovo normalno. Da žena od 91 godine bude poslanik ?

  • Čiča

    3. avgust 2020 | 13:36

    Taj mali od 21,čiji je?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA