≫ 

Patnja prognanih Srba u "Oluji" kroz potresne fotografije: Ovo Hrvatska danas slavi kao pobedu

Najveće stradanje našeg naroda u novijoj istoriji, zvaničan Beograd i Banjaluka juče su, kao i prethodnih godina, obeležili sećanjem na stradale i prognane, dok će Zagreb danas slaviti kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja

  • 58
Bosanki srbi, izbeglice, 1995 Foto: Profimedia

Prošla je četvrtina veka od najvećeg etničkog čišćenja na našim prostorima, posle Drugog svetskog rata, kada je hrvatska vojska započela vojno-policijsku akciju "Oluja" tokom koje je proterano 250.000, a ubijeno više od 1.800 Srba.

Najveće stradanje našeg naroda u novijoj istoriji, zvaničan Beograd i Banjaluka juče su, kao i prethodnih godina, obeležili sećanjem na stradale i prognane, dok će Zagreb danas slaviti kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja.

Sećanje na gotovo 2.000 ubijenih i oko 250.000 prognanih Srba iz Hrvatske, mučne dane traktorskih kolona, Petrovačke ceste, ubijene dece, stradanja i zločina, traju već 25 godina.

Patnju Srba proteranih iz svojih domova pogledajte na priloženim fotografijama:

Vojno-policijska akcija počela je 4. avgusta 1995. u zoru, a tokom naredna tri dana, hrvatske snage ubile su najmanje 1.800 osoba srpske nacionalnosti i proterale 250.000, nakon čega su uspostavile kontrolu na teritorijom tadašnje Republike Srpske Krajine.

Tokom ta tri dana 250.000 ljudi napustilo je svoje domove i spas pokušalo da nađe bežeći ka Srbiji i Republici Srpskoj. Iako su znali da se radi o civilima, hrvatska artiljerija i vojno vazduhoplovstvo vršili su konstantne napade na izbegličku kolonu.

Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" je naveo da je prema njihovoj evidenciji, tokom "Oluje" i posle nje poginuo i nestao 1.861 Srbin. Većina poginulih i nestalih bili su civili - 1. 211, a tri četvrtine njih bili su stariji od 60 godina. Među žrtvama se nalazi 548 žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina.

Video: Hologram sa imenima nastradalih tokom Oluje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana NS

    5. avgust 2020 | 11:34

    Najveca istorijska greska kod Srba je stvaranje Kraljevine SHS posle 1.svetskog rata. Posle drugog, kad je Tito zajahao, nije nam bilo spasa ... Srbi su star narod sa bogatom istorijom ali vrlo lose vodje imaju, ili biraju, jer pogubna politika poslednjih 100 godina nas je i dovela tu gde jesmo.

  • Joakim

    5. avgust 2020 | 10:25

    Па лепо их је описао Песник Јован Дучић у Сину Тисућуљетње Културе

  • Aleksandar

    5. avgust 2020 | 10:41

    To im je jedina bitka u istoriji. Pobedili decu, žene i starce... Drugu nemaju... Evo, neka neko navede neku slavnu bitku hrvatske vojske kroz istoriju ako zna...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA