"Da li su Hrvati izmenili vokabular i rekli da je "Oluja" bila etničko čišćenje? Nisu niti će reći"

Vojno-policijska akcija počela je 4. avgusta 1995. u zoru, a tokom naredna tri dana, hrvatske snage ubile su najmanje 1.800 osoba srpske nacionalnosti i proterale 250.000, nakon čega su uspostavile kontrolu na teritorijom tadašnje Republike Srpske Krajine

  • 21
Ministar Ivica Dačić na predavanju studentima pravnih fakulteta i studentima FPN Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je odluka predstavnika Srba u Hrvatskoj Borisa Miloševića da ode na obeleževanje godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja" bila pogrešna i da njegovo prisustvo u Kninu nije bilo potrebno srpskom, već hrvatskom narodu.

Dačić je ponovio raniji stav da o pitanjima koja se tiču srpskog naroda u celini treba promisliti i da se važne odluke poput odlaska u Knin ne donose na takav način da je, kako kaže, reč o privatnim stavovima pojedinca ili nekih stranaka.

- Šta su Srbi tamo slavili i šta su dobili, i šta će dobiti. Da li su Hrvati izmenili svoj vokabular i rekli da je to bilo etničko čišćenje? Nisu niti će reći - rekao je Dačić gostujući u emisiji "Oko" na RTS.

Ocenio je da je odlazak Miloševića na proslavu "Oluje" pokušaj rušenja srpskog jedinstva navodeći da Srbi u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i većinski broj Srba u Hrvatskoj misle drugačije i da zato ta odluka nije smela da se donese na takav način.

Dačić je na argumente u javnosti da je odluka o odlasku Miloševića, potpredsednika Vlade Hrvatske, doneta u interesu Srba, postavio pitanje, ako Srbi treba da budu na proslavi "Oluje" da bi u današnje vreme dobili struju, u kakvoj onda zemlji žive.

- Odlazak Miloševića u Knin nije bio potreban srpskom već hrvatskom narodu. Hrvatski ambasador (Hidajet) Biščević je danas rekao da su prava Srba u Hrvatskoj veća nego prava Hrvata u Srbiji. Da li će se sada Srbi vratiti u Hrvatsku, da li će se učiniti nešto na tome - pitao je Dačić.

Ponovio je da je reč o pogrešnoj odluci i da su mu se povodom toga javljali predstavnici partnerskih država Srbije.

- Zovu me predstavnici partnerskih zemalja, koje smo godinama ubeđivali da ne treba da idu na proslavu "Oluje" i pitaju kako da oni ne idu, a predstavnici Srba dolaze - kazao je Dačić.

250.000 osoba srpske nacionalnosti proterano je sa svojih ognjišta 

Vojno-policijska akcija počela je 4. avgusta 1995. u zoru, a tokom naredna tri dana, hrvatske snage ubile su najmanje 1.800 osoba srpske nacionalnosti i proterale 250.000, nakon čega su uspostavile kontrolu na teritorijom tadašnje Republike Srpske Krajine.

Tokom ta tri dana 250.000 ljudi napustilo je svoje domove i spas pokušalo da nađe bežeći ka Srbiji i Republici Srpskoj. Iako su znali da se radi o civilima, hrvatska artiljerija i vojno vazduhoplovstvo vršili su konstantne napade na izbegličku kolonu.

Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" je naveo da je prema njihovoj evidenciji, tokom "Oluje" i posle nje poginuo i nestao 1.861 Srbin. Većina poginulih i nestalih bili su civili - 1. 211, a tri četvrtine njih bili su stariji od 60 godina. Među žrtvama se nalazi 548 žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    6. avgust 2020 | 05:53

    Zašto ne slave dan pobede protiv fašizma?

  • Vraćanje konstutivnosti

    5. avgust 2020 | 21:56

    Sve što je rekao Pupovac je istina. Bilo ga je teško slušati, jer je u njemu progovorio očaj čoveka koji se godinama bori prvo za goli život, ponižavanje, godinama osuđen na život za manje vrednog čoveka. Položaj srba u Hrvatskoj je malo reći težak a položaj srpske dece još teži. Pogrešno je očekivanje Pupovca da te probleme rešava Srbija time da ne govori ili ako govori da ne upotrebljava termine koji paraju hrvatske uši. Srbija da klekne i složi se u potpunosti sa hrvatskim narativom, srbima u Hrvatskoj neće biti ništa bolje. Probleme koje srbi imaju u Hrvatskoj može i do sada je morala da reši samo Hrvatska. Ali njoj to nije ni u zadnjoj primisli. Sve ove godine samo se radilo na raznim zakonima da se oteža i uskrati bilo koje pravo srba u Hrvatskoj. Mržnja je negovana tako da su generacije i generacije zadojene njome. Jedino rešenje je da se srbima vrati oduzeta konstutivnost u Ustavu Hrvatske. A to jedino može uz sudejstvo EU. To je trebao biti prvi zahtev srba u Hrvatskoj. Tada bi i položaj a i povratak srba bio daleko bolji. Ovo izgleda kao utopija ali to je jedini cilj za srbe u Hrvatskoj.

  • Ivan

    5. avgust 2020 | 22:00

    Ja hrvat iz srbije, podrzavam aleksandra vucica. Nikad nisam ni bio na teritorij hrvacke, a hrvat sam iz vojvodine, nebi srbiju dao ni zasta na svetu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA