Šta predviđa skandalozan Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe terorističke OVK

Ukoliko kosovska skupština usvoji predlog zakona, a najave su da hoće, jer su se za Nacrt zakona izjasnili i opozicioni poslanici pokreta Samoopredeljenje, budžetska izdvajanja iznosiće više od dva miliona evra za te namene

  • 7
Oslobodilačka vojska Kosova, OVK, teroristi

Foto: Profimedia/AFP

Poslanici tzv. kosovske skupštine, prema najavama, trebalo bi danas da razmatraju, po mnogo ćemu sporan Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe tzv. OVK, uprkos reakciji dela javnosti, pojedinih stranih diplomata i Srba sa Kosova, koji su ocenili da bi usvajanje ugrozilo slobodu govora, a takođe i rad Specijalnog suda u Hagu.

Sa druge strane, predstavnici albanskih partija na Kosovu podržali su donošenje takvog zakona, negirajući navode o tome da on ugrožava ikakva građanska prava, uz tvrdnju da on ne zadire u nadležnosti Krivičnog zakonika.

Portal Kosovo Onlajn imao je uvid u Nacrt zakona koji bi danas trebalo da se nađe u skupštinskom razmatranju.

Zaštita vrednosti borbe terorističke OVK

 

Kako se navodi u prvom članu Nacrta, cilj ovog zakona je "zaštita vrednosti borbe OVK, koja je svojim požrtvovanjem, angažovanjem dala neprocenjivi doprinos oslobodilačkoj borbi Kosova i bila odllučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova".

Zakonom se određuje i "institucionalna i građanska obaveza za zaštitu vrednosti borbe OVK", a kako se navodi, ko ne bude poštovao odredbe, biće krivično gonjen.

Vojska Kosova, OVK

Foto: ERIC FEFERBERG/AF/Profimedia

- Kršenje odredbi ovog zakona sankcioniše se prema važećem zakonodavstvu - precizirano je u članu 9. Nacrta zakona.

Vlada u službi zaštite veterana ove organizacije

 

Članom 6. se nalaže kosovskoj vladi da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK na osnovu međunarodnih naloga vlasti u Beogradu.

- U slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK, na osnovu međunarodnih naloga za hapšenje koje je izdala Srbija iz političkih motiva, Vlada Kosova preduzima potrebne mere za zaštitu veterana i u roku od pet dana mora pismeno da obavesti Skupštinu o preduzetim merama - kaže se u članu 6.

Navodi se da je svaki javni zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene tim zakonom.

- Svaki javni službenik ili građanin Kosova dužan je da u svako doba i u svim okolnostima u zemlji i inostranstvu poštuje i štiti vrednosti borbe, određene ovim zakonom -  predviđa član 5 Nacrta zakona.

Oružana borba tzv. OVK zaštićena vrednost

Članom 3. se detaljnije pojašnjava da se zaštićenom vrednošću OVK smatra oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK u cilju oslobođenja Kosova.

proslava 12 tkz nezavisnosti Kosovo Independece Anniversary

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

- OVK je vojna formacija naoružana i organizovana na dobrovoljnoj osnovi, sa prepoznatljivom uniformom i oznakama, sa organizacionim jedinicama i komandnim lancem pod upravom Generalnog Štaba, pod civilnom kontrolom političkog rukovodstva, sa jasnom misijom zaštite naroda Kosova i oslobođenja od okupacionih vojno-policijskih snaga i uprave Srbije na Kosovu - dodaje se u trećem članu Nacrta.

Tim članom se precizira i da se, veterani, zastava, tekst zakletve vojnika, grb, arhiva, generalni Štab i politička uprava OVK, kao i memorijalni kompleks "Adem Jašari" u Prekazu i ostali kompleksi, takođe smatraju zaštićenom vrednošću Oslobodilačke vojske Kosova.

Prava veterana borbe OVK-a i članova njihovih porodica uređuju se posebnim zakonom, a dva člana Nacrta predviđaju i uspostavljanje ratnog muzeja i dana sećanja na borbu za oslobođenje (5.mart) i dan sećanja palih za slobodu (7.mart). Navodi se i da zakonske akte predviđene ovim zakonom, donosi kosovska vlada i to u roku od šest meseci nakon stupanja na snagu Zakona o vrednostima OVK.

Poslednjim članom se propisuje da će Zakon stupiti na snagu šest meseci nakon objavljivanja u Službenom listu Kosova.

Reakcije na predlog zakona

 

Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK je predložila Demokratska partija Kosova još početkom 2018. godine. Iako je protiv osnivača te stranke Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, napisana optužnica u Specijalnom sudu u Hagu, zbog sumnje da su na čelu OVK počinili ratne zločine, sredinom prošlog meseca kosovska vlada odobrila je Nacrt zakona i uputila ga skupštini na razmatranje.

Hasim Taci

Foto: Tanjug/Facebook/Hashim Thaçi

Hotjeva vlada je to učinila istog dana kada je u Hagu počelo četvorodnevno ispitivanje kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  je poručio da Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK koji prištinske vlasti planiraju da usvoje, predstavlja pokušaj da se Srbi nateraju da misle kao Albanci i da budu hapšeni ukoliko govore drugačije.

- Prištinske vlasti hoće da uvedu verbalni delikt i da nateraju sve Srbe da misle kao Albanci na Kosovu i da ako kažu nešto drugačiju idu u zatvor. To vam je postala neka vrste mode u regionu, da ne smete ništa da kažete ako drugačije mislite. Napravili su modele istine, i ako izađete iz tog modela istine biće opšta medijska hajka - rekao je Vučić.

Zapadni BALKAN video SAMIT VUCIC

Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK vidi kao spremnost da se hapse Srbi i da im se uskrati bilo kakvo pravo na sopstveno mišljenje.

Vučić je podsetio na presudu bivšem ministru u kosovskoj vladi Ivanu Todosijeviću, koji je javno rekao da je slučaj Račak, koji je bio povod za bombardovanje Srbije, izmišljen, i naglasio da on stoji iza tog stava i da smatra da je Vilijam Voker kriminalac.

Dodao je da će predlog zakona samo još snažnije homogenizovati Srbe na Kosovu.

Navodi iz Nacrta zakona nisu ostavili ravnodušnim ni međunarodne diplomate u Prištini, pre svih američkog ambasadora Filipa Kosneta, koji je upozorio da je predloženi zakon pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK.

- Kriminalizuje se sloboda govora, zastrašuju se građani. Njime se odvraća od praktičnih napora za razumevanje i podučavanje istorije Kosova - poručio je američki ambasador.

Predstavnici Srba na Kosovu ističu da ih brine najava glasanja za Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, kojim će im, kao što ukazuje i američki ambasador, dodatno biti ograničena i onako skučena sloboda govora na Kosovu.

Sa druge strane, kritičari aktuelne vlasti u Prištini ukazuju da predloženi zakon predstavlja pokušaj zamagljivanja Zakona o Specijalnom sudu, koji se bavi zločinima pripadnika OVK.

Ukoliko kosovska skupština usvoji predlog zakona, a najave su da hoće, jer su se za Nacrt zakona izjasnili i opozicioni poslanici pokreta Samoopredeljenje, budžetska izdvajanja iznosiće više od dva miliona evra za te namene.

Video: Na Košare su navalili teroristi, NATO, Legija stranaca ali u Metohiju nisu ušli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    7. avgust 2020 | 12:14

    Šiptari su podli i zli. Sve ovo rade uz podršku kaubojske Amerike.

  • Brana

    7. avgust 2020 | 15:27

    A kakve smo mi zakone domeli?!Demokrate su protivustavno isporucili precednika i vojnike Hagu,o odbrani drzave ili donosenju ovakvog zakona ni u masti!Pa da li je i ovo pleme siptara inteligentnije od nasih drzavnika?!Cemu sluzi bulumenta u srpskoj akademiji nauka osim da prima platu i skuplja privilegije?!Sta je ta organizacija mozgova u istoriji Srbije ucinila dobro za svoj narod?!Kako smo dosli do toga da u razgovoru sa stranim drzavnicima mi moramo da se prilagođavamo ustavu nepostojeće drzave Kosovo i jako je to mjihov ustav bitniji od naseg ustava u cijem je Kosovo sastavu????Kako smo mi uvek bednici u podredenoj ulozi!?

  • Mića

    7. avgust 2020 | 12:00

    Živem ovde i pratim situaciju.Nema nas puno al smo složni,čekamo naš trenutak, će nadam se doći.Čeznem za to da ponovo vidim vojnika i policajca sa oznakama moje-naše Srbije.Šiptari rade po instrukcijama Zapada kao i ustašija.Bojim se, ako ovo još potraje, da Srpski vojnik na Kosmet i Metohiju nikad za mojeg života doći neće.Šipci su sve jači i jači.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA