≫ 

Brnabić: Najbliži smo odluci da đaci od prvog do petog razreda krenu u škole od 1. septembra

Ministarstvo prosvete već neko vreme radi na stručnom uputstvu. Postoje još neka otvorena pitanja - izjavila je predsednica Vlade

  • 65
Učenici, osnovna škola, đaci Foto: Shutterstock

Najbliži smo odluci da đaci od prvog do petog razreda krenu u škole od 1. septembra, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić i dodala da se epidemiološka situacija u Srbiji popravlja, što pokazuje i 11 uzastopnih dana u kojima opada broj hospitalizovanih, kao i to što imamo više otpusta nego prijema u kovid bolnicama.

- Ministarstvo prosvete već neko vreme radi na stručnom uputstvu. Postoje još neka otvorena pitanja. Sutra imamo još jedan finalni sastanak, nakon toga u utorak imamo zakazan sastanak Kriznog štaba. Posle toga očekujem više informacija. Najbliži smo tome da od prvog septembra, posebno mlađi đaci od prvog do petog razreda, krenu da pohađaju nastavu u školama - naglasila je premijerka za tv Prva.

Govoreći o vakcini, premijerka je rekla da će Srbija biti jedna od prvih zemalja koja će je dobiti, kao i da će stići kada bude potpuno bezbedna.

- Naši stručnjaci već danas gledaju sve protokole i dokumentaciju o fazama testiranja. Pregovaramo s nekoliko partnera, ali ne bih dalje o tome. Ali, mogu da garantujem da ćemo biti jedna od prvih zemalja koja će dobti vakcinu, koja će biti u Srbiji tek kada bude potpuno bezbedna - izjavila je predsednica Vlade.

Broj hospitalizovanih opada već 11 dana

Ohrabruje pad broja zaraženih, mada je on i dalje visok, ali još više ohrabruje broj hospitalizovanih, jer imamo 11 uzastopnih dana u kojima broj hospitalizovanih opada, a već u poslednjih nekoliko dana imamo više otpuštenih iz bolnica, nego primljenih, izjavila je premijerka.

VATRENOOKO UZORCI BEGOVIĆ LABORATORIJA Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Pad broja zaraženih znači da su građani disciplinovani, da se zajedno borimo i da mere daju rezultate. I dalje je visok broj 255 zaraženih dnevno, i potrebno je da nastavimo da budemo disciplinovani, dok se ne nađe vakcina i dok nam ne bude dostupna - rekla je Brnabićeva.

Na pitane da li "preti" policijski čas, premijerka je rekla da je jako daleko od toga, jer ako se svi pridržavaju mera koje su na snazi, stvari mogu da se drže pod kontrolom.

- Očekujemo da dodatno pada broj obolelih i hospitalizovanih, da se bolnice vraćaju u nonkovid režim. Pripremamo se za jesen i zimu. Daleko smo od restriktivnih mera, ali ove koje su sada na snazi ostaće još neko vreme, moraćemo i dalje da držimo distancu i nosimo masku - rekla je ona.

Na pitanje o poverenju građana u Krizni štab, kaže da nije bilo poljuljano poverenje građana u štab, već da joj se čini da u određenim političkim i drugim krugovima to poverenje nikada nije ni postojalo, a da su se oni od prvog dana trudili da to prošire i među građane.

Krizni štab, konferencija Foto: ATA Images

- I pored pokušaja da građani nemaju poverenje u Krizni štab, mislim da najveći broj građana ima povrenje u te ljude, da im veruje, da ih sluša i da prati pres konferencije - rekla je Brnabić.

Privreda jedan od prioriteta u narednom periodu

Jedan od prioriteta u narednom periodu jeste privreda, jer od nečeg mora da se živi, rekla je premijerka.

Istakla je da je njen predlog tzv. "pull testing", tj. masovno testiranje,kako bi se proverilo da li u celom kolektivu ima zaraženih, to kako je rekla, proverava se gde može da se radi u velikim kolektivima, da bi privreda nastavila da se oporavlja. 

Govoreći o položaju samostalnih umetnika, rekla je da je država i za njih izdvojila sredstva u paketima, kao i za privrednike, i da su svi prioritet.

- Radimo na tome da vidimo kako da se pomogne kulturi, da rade bioskopi - poručila je.

Video: Evo zašto je važno da se detetu meri temperatura svako jutro pre polaska u školu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    9. avgust 2020 | 13:03

    Mislim da smo svi zbunjeni ovom situacijom. Kao da se virus igra sa nama. Još će se mnogo toga novog dogoditi. Zato, kao da svi pipamo po mraku i molimo se da se ovo nekako završi.

  • Ich

    9. avgust 2020 | 10:25

    Ne razumem,zasto bi isla samo deca od prvog do petog...Osmaci imaju prijemni,prva godina gimnazije upoznaje novu sredinu,profesore...Zar nije lakse nesto iskombinovati?

  • Sojic

    9. avgust 2020 | 10:43

    Da li ste normalni, to je jedino pitanje.... logicnije je da starije pustite u skolu jer oni razumeju sve i nosice maskez a deci pogotovo u prvom i drugom razredu osnovne je jako tesko objasniti i naterati ih na to. Mije dete drugi razred, nosi masku u radnji i gradskom prevozu, i to jedva izdrzi jer kaze da mu bude muka cesto.... Logika u nasoj Vladi je racna nuli....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA