≫ 

Nastavljena nezakonita gradnja kod Visokih Dečana, ministarstvo hitno pisalo UNESCO-u

Zatražena je hitna reakcija kao i zaštita objekta svetske kulturne baštine

  • 16
Manastir Visoki Dečani Manastir Visoki Dečani / Foto: TV Hram

Lokalne vlasti u Dečanima, uz podršku nadležnih u Prištini, krenule su ovih dana sa intenzivnim radovima unutar zaštićene zone manastira Visoki Dečani, uprkos vrlo eksplicitnoj zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone u tzv. kosovskom zakonu o Specijalnim zonama, saopštila je sinoć Eparhija raško-prizrenska. Tim povodom reagovalo je Ministarstvo kulture i informisanja i najoštrije osudilo takav postupak. Kako dodaju, upućena je i protestna nota UNESCO-u i zatražena je hitna reakcija kao i to da se zaštiti objekat svetske kulturne baštine.

U saopštenju eparhije se navodi da unutar zaštićene zone trenutno aktivno rade teške mašine (bageri, rovokopaci, valjak), da se postojeća podzida uklanja i gradi nova, a put znatno proširuje. Teretni kamioni gradevinske firme "ika" aktivno dovoze krupni šljunak, koji bageri rasporeduju po putu, a valjak poravnava. Put se proširuje za još par metara od dosadašnje širine, u rangu magistralnog puta prve kategorije.

Kako se navodi u saopštenju, nedvosmislen stav Saveta za implementaciju ovog zakona i stava međunarodnih predstavnika na Kosovu je da je gradnja magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira protivzakonit akt.

Eparhija navodi i da se postavljaju široke cevi za drenažu na nekoliko mesta, a zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila svakodnevno već su moguća statička oštecenja na samoj crkvi iz 14. veka i manastirskim objektima.

Eparhija navodi da o ovim radovima nije obaveštena ni Komisija za zašticene zone, ni međunarodni predstavnici, kao ni manastir Visoki Dečani.

Kivot sa moštima Svetog Kralja Stefana Dečanskog, manastir Visoki Dečani Unutrašnjost manastira Visoki Dečani - Foto: TV Hram

- Ovakvo ponašanje kosovskih institucija jasno pokazuje ne samo nespremnost institucija u Prištini da zaštite ovaj znacajni manastir i spomenik svetske kulturne baštine, već otvoreno kršenje postojećih kosovskih zakona na štetu ugrožavanja prirodne okoline oko manastira, što ce imati nesagledive posledice - navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da ovo nije jedini slucaj kršenja zakona i sudskih odluka na Kosovu na štetu manastira Dečani, jer opštinske vlasti već više od cetiri godine odbijaju da izvrše odluku Ustavnog suda u Prištini kojom se garantuju imovinska prava manastira.

- Ovakvo otvoreno neprijateljsko ponašanje i uništavanje prirodne okoline oko manastira od strane kosovskih institucija predstavlja nesumnjiv pokazatelj krajnje ugroženosti srpske verske i kulturne baštine na ovom prostoru - navode Eparhija i manastir.

Podsećaju da je stav medunarodnih institucija i Saveta za implementaciju zona da se završi ranije zapoceta zaobilaznica oko zaštićene zone i time izbegne šteta koja se trenutno pravi.

Eparhija Raško-prizrenska najavljuje da će o svemu još jednom obavestiti sve međunarodne predstavnike u Prištini i inostranstvu i apeluje da se sa radovima hitno prestane.

Ministarstvo hitno uputilo protestnu notu UNESCO-u

- Tim činom još jednom se pokazalo da se na teritoriji tzv. Kosova ne poštuju ni međunarodni zakoni i ugovori ni bilo koji pravni akti - upozorava Ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo navodi da je, kao što je to činilo u prethodnim slučajevima kada je započinjana izgradnja puta kroz zonu koja je pod zaštitom Uneska, i danas hitno uputilo protestnu notu najvišim zvaničnicima te međunarodne organizacije.

Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- U dopisu koji je adresiran na generalnu direktorku Uneska Odri Azule, zamenika direktora za kulturu Ernesta Otonea i direktorku Uneskovog Svetskog centra za nasleđe Mehtild Resler, nadležni se pozivaju da odmah reaguju i zaštite objekat kulturnog nasleđa koji je deo Uneskove Liste ugrožene svetske kulturne baštine, u skladu sa principima zasnovanim na međunarodnim konvencijama, posebno na Konvenciji o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine, kao i na drugim relevantnim preporukama - ističe Ministarstvo.

Kancelarija za KiM: Vodi se antihrišćanska kampanja

Kancelarija za KiM saopštila je danas da intenziviranjem putarskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani nije samo simbolično narušen mir pravoslavnih monaha, već je i fizički ugrožen opstanak tog bisera srpske i svetske kulturne baštine.

Kako se navodi, takvo postupanje, ne samo da je protivzakonito i po prištinskim propisima, već je deo kontinuirane antihrišćanske kampanje na Kosovu i Metohiji, koja za cilj ima brisanje i poništavanje srpskog prisustva na tim prostorima.

Izvođenje bagera i rovokopača u zaštićenu manastirsku zonu je plod istog onog mentaliteta koji je naveo albanske ekstremiste da spale i unište desetine srpskih crkava u protekle dve decenije.

Neka se ne čude u Prištini što nikada neće biti primljeni u Unesko, jer kulturna isključivost i nemar prema neprocenjivim spomenicima pravoslavne vere i hrišćanske kulture jeste upravo ono protiv čega se Unesko bori, ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije poručuju da će Srbija preduzeti sve korake i mere pred nadležnim međunarodnim institucijama i organizacijama kako bi osigurala nepovredivost prava naše crkve na Kosovu i Metohiji i zaštitu srpske i svetske kulturne baštine od onih koji u svom ekstremističkom slepilu ne mare ni za kulturu ni za baštinu.

Video: Na Mirijevu se srušio zid sa nelegalne gradnje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    14. avgust 2020 | 16:52

    Haradinaj da obustavi radove kod Dečana. Nije mu srpski manastir kriv za to što ih ne priznajem.

  • KM 1

    14. avgust 2020 | 17:18

    KiM nije više Srbija,oni grade na svojoj teritoriji.

  • Gg

    14. avgust 2020 | 17:15

    UNESCO velika laž i korupcija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA