≫ 

Vukosavljević o sporazumu Beograda i Prištine: Nadam se boljoj zaštiti srpske baštine na KiM

Vukosavljević ističe da, imajući u vidu značaj skupa u Vašingtonu, ubuduće postoje razlozi za umereni optimizam

  • 1
Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević nada se da će odredbe sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, donete u Vašingtonu omogućiti bolju i dosledniju zaštitu srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji i da će na to obavezati i privremenu misiju međunarodne zajednice (UNMNIK) i međunarodne organizacija koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa, ali i lokalne vlasti na KiM.

Vukosavljević ističe u pisanoj izjavi za Tanjug, da imajući u vidu značaj skupa u Vašingtonu, ubuduće postoje razlozi za umereni optimizam i kada je reč o vladavini pravde i o postupanjima sudova i drugih organa, lokalnih i međunarodnih, i merama i postupcima koji se tiču srpskog kulturnog nasleđa.

Ministar je podsetio da je ranije bilo problema i zastoja u sprovođenju sudskih odluka u vezi sa uzurpiranjem imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, kao i sudskih odluka koje su se odnosile na ugrožavanje objekata i spomeničkog nasleđa infrastrukturnim projektima, poput nedavne izgradnje puta u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

- Ministarstvo kulture i informisanja poziva i UNMIK i Unesko i sve druge institucije i organizacije koje imaju nadležnost ili mogu imati uticaja na zaštitu srpske baštine na Kosovu i Metohiji, da sa maksimalnom pažnjom i posvećenošću vode računa o očuvanju našeg kulturnog nasleđa u južnoj srpskoj pokrajini, imajući u vidu i to da je reč i o kulturnim dobrima od značaja za čitav svet - poručuje Vukosavljević.

Video: Vučić: Albanci bi pristali na sve, samo da ostane tačka 10

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA