Ministarstvo: Sramni pokušaj falsifikovanja i otimanja srpske baštine na KiM

Ministarstvo upozorava da smo svedoci ponovne provokacije onih koji ovim postupkom iznova šalju jasnu poruku kako albanska većina na KiM posmatra položaj srpskog naroda, njegove kulturne baštine i Srpske pravoslavne crkve

  • 6
Manastir Visoki Dečani Manastir Visoki Dečani / Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Povodom teksta "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", profesora istorije Bedrija Muhadrija, u prištinskom "Koha Ditore", Ministarstvo kulture i infomisanja još jednom najoštrije osuđuje mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara i medija.

Nije prvi put da se ovakve aktivnosti sprovode sa ciljem potpunog poništavanja i brisanja iz istorije srpske kulturne baštine, materijalne i nematerijalne, ističe Ministarstvo kulture i informisanja.

Naglašava se da, sam autor teksta, profesor Bedri Muhadri, bez ikakve valjane argumentacije i u odsustvu verodostojnih podataka tvrdi da "teritorija današnjeg Kosova nije bila epicentar aktivnosti izgradnje srpskih crkava u doba Nemanjićaˮ kao i da su "najstarije srpske crkve građene uglavnom na uskoj teritoriji Raške.ˮ

Nažalost, Ministarstvo upozorava da smo svedoci ponovne provokacije kosovskih albanskih autora i medija koji ovim postupkom iznova šalju jasnu poruku kako albanska većina na Kosovu i Metohiji posmatra položaj srpskog naroda, njegove kulturne baštine i Srpske pravoslavne crkve u južnoj srpskoj pokrajini.

Ministarstvo kulture i informisanja i ovaj put apeluje na međunarodnu zajednicu i organizacije da sa najvećom pažnjom pristupe zaštiti srpskog kulturnog nasleđa, što je i njihova obaveza, potvrđena i ranijim i nedavno potpisanim sporazumom.

- Država Srbija i srpski narod, gde god da živi, brinuće o svakom kamenu i svakom deliću svog kulturnoistorijskog nasleđa na Kosovu i Metohiji kao o svom najvećem blagu. Verujemo da ćemo kao i do sada u tome imati podršku i međunarodnih institucija i moralnijeg dela čovečanstva - poručuje se u saopštenju.

Takođe, Mnistarstvo ističe da na besmislene falsifikate albanskih revizionista gleda sa prezirom i žaljenjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dalibor

    13. septembar 2020 | 14:32

    Smatram da ovo prestavlja poslednji korak etničkog čišćenja srpskog naroda s prostora Kosova i Metohije. Srbe su proterali još samo istoriju da očiste od njih. Žalosno je što su oni kojima se obraćamo za pomoć saučesnici svega toga.

  • Nenad

    13. septembar 2020 | 14:57

    Sada sam stigao sa Kosova!Srecan i tuzan istovremeno.Svestan realnosti ali isto tako besan na medjunarodnu zajednicu.Sve oni znaju jer se mole u Visokim Decanima,Zocistu,Peckoj Patrijarsiji,ali su krhki pred novcem Ramusa i Dauta Haradinaja,stecenim od sverca narkotika!

  • moki

    13. septembar 2020 | 16:05

    Daj bre vise da se spustimo dole da rascistimo to leglo narko dilera i trgovone ljudima i ljudskim organima.. I da se zna sta je cije vise.. Drac o Skadar si Srpski oduvek bili o tu da stanemo..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA