≫ 

"Mi smo doveli ozbiljne eksperte, oni se vraćaju 13 vekova unazad": Đurić o detaljima sastanka

Delegacija Beograda, na čelu sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem, danas je u Briselu nastavila tehničko-ekspertske razgovore o normalizaciji odnosa sa Prištinom

  • 21

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, obratio se javnosti posle današnjih sastanaka koje je u Briselu imao u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine i rekao da je delegacija Beograda danas u Briselu insitirala na Zajednici srpskih opština, kao prvoj temi razgovora, što je naišlo na protivljene predstavnika Prištine, koji, ističe, nisu došli spremni ni za razgovor o ZSO, a ni previše spremni za razgovor o imovini.

Ðurić, koji predvodi delegaciju Beograda u tehničko-ekspertskim razgovorima o normalizaciji odnosa sa Prištinom u Briselu, rekao je da su tu danas ozbiljni eksperti, iz NBS, stručnjaci za privatnu, javnu svojinu i sa konkretnim predlozima i modalitetima kako da se rešavaju pitanja.

- Imali smo ne preteranu racionalnu, žučnu i emotivnu diskusiju u kojoj su predstavnici Prišine pokušali da je odvedu 13 vekova unazad i Srbiju predstave kao kolonizatora, koji je okupirao ne samo KiM, već i Toplicu i da iracionalnim, istorijski netačnim informacijama skrenu s teme - rekao je Ðurić novinarima u Briselu.

Delegacija Beograda je, kaže, odgovorila racionalnim pristupom i nepristajanjem da tema ZSO bude bilo skinuta sa dnevnog reda, bilo preimenovana na neadekvatan način koji ne bi odražavao statusno neutralnu formu razgovora.

- Ne pada nam na pamet da razgovore o ZSO pretvorimo u razgovore o položaju nacionalnih manjina, niti ćemo pristati da srpski narod bude tretiran na KiM kao nacionalna manjina - rekao je Ðurić i dodao da nema napretka u razgovorima dok ZSO ne bude sprovedena u potpunosti, onako kako je dogovoreno 2013. i 2015. godine.

Delegacija Beograda sastala se danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Nakon bilateralnih sastanaka obe delegacije sa EU posrednicima, održana je i nova runda trilateralnih razgovora Beograda i Prištine na ekspertskom nivou.

EU je juče najavila promenu dogovorene agende, pri čemu bi se danas u Briselu razgovaralo samo o finansijskim potraživanjima, ali ne i o statusu manjinskih zajednica.

Delegacija Beograda insistira na tome da Zajednica srpskih opština bude prva tačka o kojoj će se razgovarati na današnjem sastanku.

Video: Vučić: Dve nove teme ZSO i imovina, najteža pitanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vratiće se rode

    17. septembar 2020 | 17:39

    U koliko ne pristanu na ZSO, odmah prekinuti dijalog... Dosta nam je više muljanja Kosovskih kriminalaca i njihovih evropskih sponzora... NEKA TO BUDE NAŠA CRVENA LINIJA...

  • Turski defter iz 1455. godine

    17. septembar 2020 | 18:33

    Pa šta, vrati se i ti čoveče, i to u XV vek! Pozovi sa na tadašnji popis stanovništva u kome je turski sultan pokazao da na Kosovu i Metohiji nigde nije bilo Šiptara. Taj dokument stvarno postoji i valjda neko u toj našoj delegaciji zna za njega!!!

  • 17. septembar 2020 | 17:23

    Neka bar te opštine budu delimično Srpske jer sve ostalo je otišlo u nepovrat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA