≫ 

Drecun: Priština želi da nas izigra, njihova taktika ide u dva pravca

Milovan Drecun je u Jutarnjem programu govorio o jučerašnjim razgovorima u Briselu i istakao da Priština ne želi da razgovara o ZSO

  • 2
Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za RTS da Priština želi da izigra Beograd u pregovorima i da nametne stav po kojem može da se razgovora samo o "međusobnom priznavanju".

Milovan Drecun je u Jutarnjem programu govorio o jučerašnjim razgovorima u Briselu i istakao da Priština ne želi da razgovara o ZSO. Smatra i da specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak popušta pod pritiskom Prištine i pokušava da ide nekim drugim putem koji neće dovesti do postizanje sporazuma.

U pripremi razgovora Beograda i Prištine, kako je podsetio, dogovoreno je da se ide na dva koloseka – da se razgovara o onome što nije realizovano, pre svega o ZSO, a da se na drugom koloseku razgovara o ekonomskoj saradnji, pitanju nestalih i raseljenih.

Drecun kaže da Priština želi da gurne ZSO u stranu, da se postigne nazovi dogovor o ta tri pitanja i kaže da je postignut sveobuhvatni sporazum o normalizaciji i da onda samo treba da se razgovara o međusobnom priznavanju.

- Srpska delegacija je povukla dobar potez kojim je predupredila tu političku igru i rekla – tu mora da se postigne dogovor o ZSO i da se dogovorimo precizno kada će Zajednica biti formirana, inače nema napretka - istakao je.

Podsetio je da je posle prvog Briselskog sporazuma napravljen sporazum o Zajednici srpskih opština, čime su definisani detalji kako će izgledati okvir, ciljevi i njena organizaciona struktura.

Kosovo izbori glasanje

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Takođe, predviđena je i njena posebna pravna priroda i da će kosovska vlada usvojiti direktno primenjivu uredbu i da se neće raspravljati na ustavnom sudu, nego će vlada doneti uredbu kojem će samo uvesti ZSO u pravni poredak.

"Taktika Prištine ide u dva pravca"

 

Objašnjava da taktika Prištine ide u dva pravca.

- Jedno je da kažu da to nije u skladu sa ustavom, iako su prihvatili sporazum. S druge strane, Tači uvodi u priču paralelu sa Republikom Srpskom. Zajednica srpskih opština nije zamišljena da bude druga Republika Srpska, već kao kao nedostajući mehanizam za opstanak srpskog naroda i njegov razvoj - naveo je Drecun.

Ističe da ta zajednica ne bi bila potrebna da su Srbi bili građani ravnopravni sa Albancima.

Čudno je što Lajčak prihvata tu igru Prištine, ukazuje Drecun i dodaje da je Lajčak eksponent nemačke politike.

- Priština želi da nas izigra i da ovu situaciju iskoristi da bi stvorila sliku i da bi nametnula stav po kojem može da se razgovora samo o međusobnom priznavanju - kaže Drecun.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tes

    18. septembar 2020 | 13:31

    Šta ćeš u Beogradu, idi na Kosovo i pomozi Srbima.

  • VA

    18. septembar 2020 | 13:23

    Nemaju oni šta više da vas izigraju,igra je pri kraju pa neka bude bar neka autonomija severa pre priznanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA