≫ 

Trampova poseta, kancelarija DFC i novi sporazumi: Ovo je rezultat prvog dana posete SAD delegacije

Od 1881. nismo imali ovako značajan sporazum između SAD i Srbije - zaključili su Aleksandar Vučić i Ričard Grenel posle sastanka

  • 49

Činjenice:

*Simbolično otvorena regionalna kancelarija DFC u Beogradu

*Specijalni izaslanik predsednika SAD, Ričard Grenel najavio da Donald Tramp želi da poseti Beograd

*Ovo je prva poseta delegacije SAD posle potpisanog Sporazuma između Beograda i Prištine u Beloj kući 4. septembra

*"Dolazak delegacije SAD i predstavnika DFC garant da će investicije biti realizovane"

*Teme sastanaka otvaranje regionalne kancelarije DFC i nekoliko važnih projekata - krediti, pomoć malim i srednjim preduzećima, auto-putevi

Delegacija SAD, koju čine predstavnici američke Međunarodne razvojne finansijske korporacija (DFC) zajedno sa specijalnim izaslanikom predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, boravi u Beogradu, gde je planiran niz sastanaka da srpskim zvaničnicima.

U fokusu je bila realizacija projekata u okviru sporazuma koji je potpisan u Beloj kući 4. septembra između Beograda i Prištine, a Grenel i predstavnici DFC su se danas sastali sa državnim vrhom Srbije.

Predsednik Srbije spremio poklone za članove američke delegacije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić darovao je članovima američke delegacije srpska vina.

- Dobrodošlica Adamu Boleru uz dobra srpska vina! - napisao je Vučić na svom zvaničnom Instagram profilu.

 
 
 
View this post on Instagram
Dobrodošlica Adamu Boleru uz dobra srpska vina!A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Grenel doneo poklon Vučiću 

Predsednik Srbije podelio je sa svojim pratiocima na zvaničnom Instagram profilu fotografiju sa Ričardom Grenelom, i tom prilikom mu zahvalio na poklonu. Grenel je Vučiću poklonio knjigu "Bela kuća kroz istoriju".

- Hvala Ričardu Grenelu na posvećenosti i dobrom poslu koji obavlja za ceo region. I hvala na divnom poklonu - naveo je Vučić u opisu fotografije.

 
 
 
View this post on Instagram
Hvala @richardgrenell na posvećenosti i dobrom poslu koji obavlja za ceo region. I hvala na divnom poklonu!A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Vučić se oglasio i na Tviteru: Ponosni smo što DFC otvara kancelariju u Beogradu

Grenel: Postignut je neverovatan napredak u Beogradu i Prištini

- Čelnici privrednih komora u Srbiji i na Kosovu prigrlili su se i najavili da će zajedno raditi na primeni istorijskog sporazuma postignutog uz posredovanje Donalda Trampa - napisao je Grenel na svom Tviteru.

Šta je danas DFC doneo u Beograd: "Odvojili milione dolara, ali važni su snažni odnosi"

Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije, DFC, Adam Boler rekao je da je DFC odvojila milione dolara za projekte, ali da su najznačajniji novi, jaki i snazni odnosi Srbije i SAD.

DFC IZJAVA BOLER ADAM BOLER Adam Boler - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ko je Džon Jovanović, šef DFC u BG? "Ako si ga upoznao u sredu, a nisi dao otkaz u četvrtak..."

Adam Boler, direktor Američke razvojne agencije (DFC) otkrio je danas na otvaranju kancelarije te institucije u Beogradu, da će Džon Jovanović, biti šef DFC  u našoj prestonici.

SAD EKONOMIJA GRENEL RICARD GRENEL, DZON JOVANOVIC Džon Jovanović - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ovo su prvi rezultati sporazuma

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel, rekao je da će prvi rezultati sporazuma iz Vašingtona, odnosno današnje otvaranje kancelarije DFC u Beogradu biti radna mesta za godinu dana.

"Donald i Ivanka Tramp su izrazili želju da dođu u Beograd"

Grenel je rekao da su se Ivanka i Donald Tramp ozbiljno posvetili tome da posete Srbiju, naročito zbog toga što je predsednik Vučić predočio šta bi on "dobio dolaskom u Beograd".

- Bio sam tu kada nas je Vučić pozvao u posetu. Krajnje je vreme da američki predsednik dođe u Srbiju,. Izrazio je želju da dođe i jedva čekam da ga vidim u Beogradu. Nemam datum, na tome mora da se radi, ali je predsednik Tramp ozbiljno uzeo u razmatranje dolazak - rekao je Grenel.

Grenel: Srbija ne mora uvek da se slaže sa SAD, ali moramo da razgovaramo

Specijalni izaslanik predsednika SAD rekao je da Srbija i SAD ne moraju ubvek da se slažu sa stavovima SAD, ali je jako bitno da dijalog ne izostaje i da obe strane moraju da razgovaraju.

SAD IZJAVE EKONOMIJA GRENEL RICARD GRENEL Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ovo je najveća delegacija SAD koju smo ikada koju smo doveli u Srbiju. Za narednih 30 dana dolaze predstavnici drugih vladinih organizacija i radujemo se budućoj saradnji - rekao je Grenel u Palati Srbija posle sastanka.

Vučić: Posebna zahvalnost američkom predsedniku

Predsednik Vučić je poručio da posebnu zahvalnost duguje svom američkom kolegi Trampu, jer je imao razumevanja za srpsku stranu, kao i za ono što je Beograd imao da mu poruči tokom nedavne posete Vašingtonu.

- Sve trgovinske odnose sa SAD regulisali smo na jedan pravan način, nakon mnogo godina konačno smo napravili ovakav sporazum oko ekonomije sa SAD - poručio je on posle sastanka i dodao da ovim kreće primena sporazuma koji je potpisan 4. septembra.

On je naglasio da će nastaviti razgovore sa Albancima, jer je to pravljenje bolje ekonomije, pravljenje boljeg života za sve ljude.

- Mnogi su govorili da je za ono što se desilo u Vašingtonu bilo zbog izbora u SAD, ali to nije u tačno. To je zapravo zbog izbora Amerikanaca da budu sve prisutniji u regionu, izbor da razvijamo ekonomske odnose. To će promeniti atmosferu celom regionu, to će pomoći i zaposlenima i onima koji nisu zaposleni, pored simboličkog značaja, koji je veoma značajan, jer tamo gde Amerika hoće da investira, to je dobro mesto, tu ima budućnosti i zbog toga smo i više nego ponosni - rekao je predsednik Vučić.

SAD IZJAVE VUCIC ALEKSANDAR VUCIC Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Istakao je da je urađen dobar posao i za srpski i za albanski narod.

- Gradićemo puteve, pruge, jedan deo sekcije smo rešili sa EU, nastavićemo da razgovaramo i sa SAD. Mnogo toga ćemo krenuti da se dogovaramo. Sa zadovoljstvom ćemo da čekamo sastanke sa našim prijateljima iz SAD. Mali šengen je ugaoni kamen za razvoj celog regiona - istakao je predsednik.

Čeka nas, dodaje, veliki i naporan rad.

- Očekujem da krenemo sa radovima na Merdaru, ali i da razmišljamo šta ćemo od Pločnika nadalje, kada ćemo da otvorimo prvu avio-liniju. Za nas je važno da se ljudi povezuju, da usluge možemo da izvozimo, kao i kapital i to su stvari koje donose bolji život za građane - kazao je predsednik.

Simbolično otvorena kancelarija DFC

Premijerka Ana Brnabić i šef DFC Adam Bodler potpisali su zajedničku izjavu i prisustvovali simboličnom otvaranju kancelarije te američke razvojne korporacije u Beogradu.

Počeo sastanak u Palati Srbija

U Palati Srbija je počeo sastanak između državnog vrha i delegacije SAD, koju čine predstavnici američke Međunarodne razvojne finansijske korporacija (DFC).

Sastanku, u Palati Srbija, prisusustvuju i premijerka Ana Brnabić, kao i ministri Ivica Dačić, Zorana Mihajlović, Branislav Nedimović i Rasim Ljajic i predsednik PKS Marko Cadež.

Šta tačno predviđa Zajednička izjava privrednih komora?

Privredne komore Srbije i tzv. Kosova Zajedničkom izjavom, koja je danas potpisana u prisustvu visoke delegacije američke Vlade, izrazile su obostranu podršku poboljšanju ekonomskih i sveoukupnih odnosa dve strane, a posebno sporazumima, koji su potpisani u Vašingtonu 4. septembra.

U izjavi stoji da je proces normalizacije odnosa između dve strane osnovni predulsov za poboljšanje ekonomskog i društvenog statusa svih građana u regionu i da predstavlja preduslov za postizanje sveukupnog ekonomskog, društvenog i političkog razvoja Zapadnog Balkana.

Privredne komore potpisale zajedničke izjave

Privredne komore Beograda i Prištine zajedničkom izjavom, koja je danas potpisana u prisustvu visoke delegacije američke vlade, izrazile su obostranu podršku poboljšanju ekonomskih i sveoukupnih odnosa dve strane, a posebno sporazumima, koji su potpisani u Vašingtonu 4. septembra.

Zajednička izjava Foto: Tanjug/Suzana Peljto

U izjavi stoji da je proces normalizacije odnosa između dve strane osnovni predulsov za poboljšanje ekonomskog i društvenog statusa svih građana u regionu i da predstavlja preduslov za postizanje sveukupnog ekonomskog, drustvenog i političkog razvoja Zapadnog Balkana.

Godfri: Istorijski dan u Ambasadi SAD u Beogradu

Grenel posle sastanka s predsednicima komora Beograda i Prištine

Prvi čovek DFC poručio: Imamo priliku za nova radna mesta

U prvim izjavama za medije, Adam Boler, prvi čovek DFC, rekao je da je vreme za nova radna mesta, investicije i nije ovo "situacija u kojoj jedna zemlja dobija, druga gubi".

Važan dan za privredu Srbije Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ovaj region će da raste i nastavi da se razvija - rekao je on i dodao da sada imamo priliku za investicije i razvoj privatnog sektora i nova radna mesta, i u Srbiji i na tzv. Kosovu i u regionu.

Boler je istakao da je pitao privatni sektor šta im je važno.

Počeo sastanak Grenela i DFC s predsednicima komora Beograda i Prištine

U Ambasadi SAD u Beogradu danas su zvanično počeli sastanci predstavnika privrednih komora Srbije i tzv. Kosova sa specijalnim savetnikom predsednika SAD Ričardom Grenelom i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije, DFC.

Kako je ranije najavljeno, tema sastanka je realizacija projekata u oblasti energetike, prerađivačke industrije, ekologije i podrške malom biznisu, koje će delom finansirati DFC, a koji su dogovoreni sporazumom u Vašingtonu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    22. septembar 2020 | 14:32

    Zuti na komentarima sa serpama ha ha ha

  • Mikan

    22. septembar 2020 | 20:07

    Sada trebamo svim snagama da se bacimo na izgradnju puteva i zeleznice. Nema ekonomske buducnosti bez dobre saobracajne mreze.

  • Petar

    22. septembar 2020 | 20:06

    22. Septembar ce bez sumnje biti upisan kao jedan od najbitnijih dogadjaja u novijoj Srpskoj istoriji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA