≫ 

Znamo koje projekte dovodi Sporazum iz SAD, ali kako do političkog rešenja za kosovsko pitanje?

Kako će se dalje odvijati dijalog Beograda i Prištine, i da li je ovo pitanje za SAD ili Evropsku uniju

  • 12
Aleksandar Vucic, Ana Brnabic i Ricard Grenel, sporazum, Kosovo, Srbija Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/Zoran Zestic/Slobodan Miljevic

Put do političkog rešenja Beograda i Prištine vodi preko ekonomije, poruka je koja se čula posle boravka delegacija Beograda i Prištine u Vašingtonu, a dolazak međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC u Beograd označila je početak realizacije Sporazuma koji je 4. septembra potpisan između Beograda i Prištine.

Za brojne projekte koje posle potpisivanja Sporazuma stižu u Srbiju znamo, ali šta je sa ispunjavanjem ostalih obaveza, nastavkom dijaloga sa Prištinom i kako do političkog rešenja za kosovsko pitanje?

Početkom meseca delegacije Beograda i Prištine otputovale su u Sjedinjene Američke Države gde su, u prisustvu predsednika SAD, Donalda Trampa potpisale ekonomski sporazum. Potpisivanje dokumenta pozdravljeno je od strane visokih zvaničnika, a ovaj potez istaknut je kao važan korak ka normalizaciji ekonomskih odnosa, brže integracije i privrednog razvoja celog regiona.

Kako je i sam specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel rekao tada, ovaj sporazum je istorijski, a dovesti obe strane da se dogovore o istim stvarima jeste Trampova formula koje su svi bili željni.

- Predsednik Donald Tramp je rekao da, ukoliko se obe strane bore oko političkih pitanja, zašto se ne napravi nešto na polju ekonomije, pa da politika prati ekonomiju. I to je bila formula koje smo svi bili željni - naglasio je Grenel i dodao da je politika decenijama bila u ćorsokaku, ali su se sada obe strane pomerile s mrtve tačke.

Da je Sporazum krupan iskorak u pravom smeru saglasan je i predsednik Srbije, ali je u intervjuu za Rojters istakao da je put do političke normalizacije dugačak i da ne misli da su Beograd i Priština blizu političkog rešenja.

Vučić je naglasio da smatra da su ovi sporazumi veoma važni da bi se sačuvao mir "i da bismo jednom zauvek u nekom trenutku, a to ne kažem da će biti ni za tri meseca ni za godinu, mogli da rešimo naše probeleme i budućnost ostavimo da bude potpuno čista za našu decu i unuke".

Amerika se fokusira na ekonomiju, politička pitanja su za Brisel

Analitičari se slažu da je ono što je rečeno u Vašingtonu juče ponovljeno i u Beogradu, dakle Amerika se fokusira na ekonomiju, a politička pitanja jesu tema za susrete u Briselu, odnosno Evropsku uniju.

CRNA GORA SITUACIJA MILIVOJEVIĆ ZORAN MILIVOJEVIĆ Zoran Milivojević - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Političke teme, kao ni status Kosova i Metohije nisu bile tema, rečeno je i u Vašingtonu, a ponovljeno juče u Beogradu. To je prosto stav ove administracije koja je čitavoj priči pristupila na jedan pragmatičan način procenjujući da nema uslova da se razgovara o političkim pitanjima na način, na koji bi to recimo želela druga strana - rekao je Zoran Milivojević politički analitičar za naš portal.

I ministar spoljnih poslova Ivica Dačić takođe smatra da je Brisel adresa kojoj se treba obratiti za naredne korake.

- Bez obzira gde će to da se desi, ne može bez učešća najznačajnijih međunarodnih faktora, a to su EU i velike sile koje imaju veto u Savetu bezbednosti UN. Znači i Vašington i Moskva i Peking, ali i naravno i Pariz i London - poručio je Dačić.

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On smatra da ekonomija može da ima pokretačku snagu u rešavanju problema između Beograda i Prištine, ali smatra da Srbija neće izaći iz ovog problema dok se ne dođe do političkog rešenja za ključno pitanje.

Prema njegovim rečima, sledeći korak trebalo bi da bude da se sagleda koja su moguća politička rešenja i da se "shodno jačini onih koji stoje iza toga, ide na to da se mora prihvatiti pravedno rešenje za ovo pitanje".

Statusna pitanja ne mogu da budu u pravom planu, jer je stav Srbije jasan, podseća Milivojević i dodaje da razgovora o priznanju nema.

- Amerikanci su pristupili sa jednim mehanizmom koji obezbeđuje rezultat i stvara ambijent, relaksira odnose da se u nekoj drugoj fazi razgovara na političke teme. Pristupili su tome vodeći sa filozofijom da treba razgovarati o životnim pitanjima i tako se i ponašaju. Oni su ostali dosledni svojoj inicijativi koju su i projektovali imenovanjem Grenela i koju su realizovali u Vašingtonu i sad u Beogradu i sada će i nastaviti - objašnjava Milivojević.

On pak podseća da je činjenica da se bez Amerike ništa ne može rešiti kada je konačni sporazum Beograda i Prištine u pitanju.

- Amerika se vraća u region, bez njih se ništa ne može rešavati. Međutim ekonomija jeste u funkciji politike, sve je na neki način politika pa čitava priča sigurno ima i strateško političke ciljeve. Nije sve vezano samo za Srbiju, već ima tu i američkih interesa koji su vezani za glavne rivale odnosno Kinu i Rusiju, a delom i za Evropsku uniju - kaže on.

Video: Vučić nakon razgovora u Vašingtonu: Odbio sam tačku o priznanju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    23. septembar 2020 | 16:56

    Ovako gledajuci na prvu loptu nije lose , samo me strah da nam to Amerika ne maze oci pa da nas kosta kosovo

  • eNL

    23. septembar 2020 | 17:30

    Srbija je sad pod kontrolom Amerike i tako će ostati..oni će ulagati oni će krojiti kapu,kako i gde Tramp je nastavio plan Klintona, prvo su uzeli Kosovo pa kad se niko nije bunio većinom, onda je sad Srbija pod šapu Amerike. Rusi su tu ako mogu da podignu slušalicu telefona i nekoga ukore ili prodaju neki avion za ko zna koliko žita itd., i to je to...ovo polako pokreće da ima idealnu geografsku poziciju Srbije, koju će Amerika iskoristiti za njima poznate svrhe ...ovo će biti kao ono nekad kad je radila Engleska sa njihovim kolonijama. Ponavljam, nikad lepše i nikad naivnije nije Amerika ušla u "naše domove " kao sada. Pa zar je to mogao neko i pretpostaviti?? Zar mi za isti rad koji se plaća u druge zemlje i preko hiljadu evra dobijamo 200 do 350 evra zašto??

  • Били

    23. septembar 2020 | 16:45

    Оће ли неко честитат из Бг а нову власт у Црној Гори? У чему је проблем???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA