≫ 

"Suštinski razlog odlaganja dijaloga u Briselu je opstrukcija Prištine"

Navodeći da je formalni razlog za odlaganje ovonedeljnih razgovora to što je jedan službenik zaražen korona virusom, Dačić je rekao "istina, ne znamo koji"

  • 3
Aleksandar Vučić, Brisel

Foto: TANJUG/ MARINA MAKSIMOVIC

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je epidemija korona virusa samo formalni razlog za odlaganje dijaloga Beograda i Prištine, a da je suštinski, kao u uvek do sada, opstrukcija Prištine i stalni pokušaji da se nametnu neke teme, a pritom ne realizuje već potpisano i dogovoreno u Briselu.

- Ako je korona sada bila razlog odlaganja, šta je bilo razlog sedam godina da se odlaže formiranje Zajednice srpski opština i dokle planiranju da odlažu? Kako misle da izgleda dijalog, stalno da razgovaramo o tome, a da se ono što je potpisano nikad ne realizuje - rekao je Dačić za RTS.

Navodeći da je formalni razlog za odlaganje ovonedeljnih razgovora to što je jedan službenik zaražen korona virusom, Dačić je rekao "istina, ne znamo koji".

On je naveo da Evropska unija, kao posrednik u dijalogu, mora da kaže da potpis na dokumentu ima neku vrednost, navodeći da EU stalno izigrava "gluvonemog medijatora" koji nema snagu da "udari pesnicom o sto" kad dogovor treba da se realizuje.

- Bez toga, Priština to neće sigurno uraditi - rekao je Dačić.

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić

Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On kaže da će Priština gledati da "zaobiđe" i vašingtonski sporazum, navijajući da predsednik SAD Donald Tramp izgubi na predstojećim predsedničkim izborima.

Govoreći o specijalizovanom sudu za zločine tzv. OVK, Dačić je rekao da je Priština nedavno pisala državnom sekretaru SAD zahtev da se ukine taj sud u Hagu i da se vrati u Prištinu, kao i da sada postoje inicijative za ustavne promene da se učini neustavnim.

- Ovo što se dešava, što se hapse i zatvaraju je reakcija međunarodne zajednice na to nastojanje Prištine - rekao je Dačić i istakao da je odavno prošla ljubav između Prištine i onih koji su ih stvorili.

Kako kaže, sada je vreme za svođenje računa, a ceh moraju da plate oni koji su počinili zločine.

On je ponovio da sve informacije koje dolaze iz Haga govore da će Hašim Tači uskoro biti uhapšen.

Hashim Thaci, Hašim Tači

Hašim Tači - Foto: Tanjug/AP

- Oni su objavili optužnicu, ostaje da se izjasni da li je optužnica prihvaćena ili ne - rekao je Dačić.

"Ove nedelje s Vučićem o vladi"

 

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da će ove nedelje razgovarati sa predsednikom Srbije i SNS Aleksandrom Vučićem o formiranju nove vlade.

Dačić je za RTS rekao da je na Vučiću, kao pobedniku izbora, da diktira i da formatira kakvu vladu želi, s partnerima koje želi.

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Instragram/buducnostsrbijeav

- Juče sam razgovarao sa njim, on je rekao da ćemo ove nedelje da razgovaramo o tome - rekao je Dačić.

Dodao je da svakodnevno komunicira sa Vučićem i da zajedno rade na državnim pitanjima.

- Svakodnevno razgovaramo, to nisu teme da li ćemo biti u vladi i koliko ćemo imati ministarstava, ko će šta biti. Moj odnos sa Vučićem se nikad nije na to svodio - istakao je on.

"Ne verujem da će EU staviti Srbiju na zelenu listu"

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ne veruje da će Evropska unija staviti Srbiju na zelenu epidemijsku listu.

- To je politika i nema veze sa epidemiološkom situacijom. Oni imaju dosta problema. Za tu odluku treba svi da se izjasne, a to i nije neka obavezujuća odluka, već samo preporuka i svaka zemlja odlučuje za sebe - rekao je Dačić za RTS.

Evropska unija, EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ne veruje da će Evropska unija staviti Srbiju na zelenu epidemijsku listu - Foto ilustracija: Shutterstock

On je istakao da ne veruje da će biti nekih promena na nivou Evropske unije kad je reč o ulasku građana Srbije u zemlje EU.

"Sukob u Karabahu upozorenje za sve"

 

Eskalacija sukoba Jermenije i Azerbejdžana u regionu Nagorno Karabah može da bude dobro upozorenje za sve u regionu da je malo vremena potrebno da se "zapale" stari sukobi i koliko je važno čuvati mir, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je za RTS ponovio da su i Jermenija i Azerbejdžan zemlje prijatelji Srbije i da se Srbija ne stavlja ni na jednu stranu, već da apeluje na prekid neprijateljstava i da se svi što pre vrate mirovnim pregovorima.

- Već više od 20 godina postoje strani pregovarači u istom sastavu, Minska grupa, za koju su i ranije govorili da nema nikakvog uspeha niti se interesuje da dođe do rešenja. U interesu im je da sukob traje što duže jer time daju osnovu i razlog svog daljeg opstanka - rekao je Dačić i dodao da su mu to potvrdili i predsednici Jermenije i Azerbejdžana.

Jermenija, Azerbejdžan

Sukobi azerbejdžanske i jermenske vojske - Foto: Tanjug/AP

Navodeći da su obe zemlje Srbiji prijateljske, Dačić je rekao da Beograd apeluje na prekid neprijateljstava.

- Ne stavljamo se ni na jednu stranu, nije ovde reč da li će se neko stavljati na neku stranu nego da se što pre sukobi prekinu i vrate za pregovarački sto - rekao je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sam

    29. septembar 2020 | 10:56

    A maske?

  • nikolas

    29. septembar 2020 | 10:12

    BRISEL ZELI SAMO VELIKU ALBANIJU BEZ SRBA I TO SPROVODE U DELO UZ POMOC NATO OKUPATORA SRBIJE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA