Suđenje pripadnicima terorističke OVK glavna tema britanskih medija

Tokom prošle nedelje Specijalni sud za zločine tzv. OVK naredio je hapšenje tri bivša pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova

  • 1
učpmb uniforma, oslobodilačka vojska preševa bujanovca i medveđe Foto: Guliver/Getty Images/David Greedy

Britanski "Gardijan" piše o početku saslušanja bivših pripadnika OVK pred specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu. i ocenjuje da bi početak dugo odlaganih sudskih postupaka mogao imati veliki uticaj na "Kosovo i njegove napete odnose sa Srbijom".

Tokom prošle nedelje Specijalni sud za zločine OVK naredio je hapšenje tri bivša pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Dvoje od njih - šefovi udrženja veterana OVK, Hisni Gucati i njegov zamenik Nasim Haradinaj su se već pojavili pred sudijom, u posebno izgrađenoj sudnici opremljenoj prozirnim ekranima kao predostrožnosti protiv koronavirusa, piše Gardijan.

Nasim Haradinaj je pred sudom u Hagu poručio da ne priznaje Specijalizovana veća Kosova za sud.

- Ne priznajem ovaj sud i vaš rad. Prekršili ste svaki ljudski zakon i pravo na izražavanje. Sve i ako me osudite na kaznu od 500.000 evra, ne možete promeniti ni moje ni mišljenje mojih ljudi o ovom sudu - poručio je Haradinaj.

Nasim Haradinaj Foto: Facebook/Nasim Haradinaj

Prvo hapšenje Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu dogodilo se pre par dana kada je uhapšen Salih Mustafa. On se, podseća Gardijan, u ponedeljak pojavio pred sudom, ali nije se izjasnio o krivici.

Za neke ratne zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu 1998-1999. sudio je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, takođe sa sedištem u Hagu, ali se tribunal, kako podseća Gardijan, više fokusirao na suđenje Srbima.

Naknadno su se pojavili dokazi o umešanosti nekih lidera OVK u zločine, podseća Gardijan, i dodaje da je EU imenovala američkog tužioca Klinta Vilijamsona da vodi preliminarnu istragu 2011. godine.

Na osnovu Vilijamsonovih nalaza, specijalizovana veća za Kosovo osnovana su 2015. godine. Rad veća je odložen političkim previranjima i širokim zastrašivanjem svedoka na Kosovu.

- Početak dugo odlaganih sudskih postupaka mogao bi imati duboke efekte na Kosovo i njegove napete odnose sa Srbijom - ocenjuje Gardijan.

Podseća da je predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija, specijalni tužilac optužio za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i da se čeka da iste budu potvrđene.

Tači je saslušan pred istražiteljima u Hagu u julu, kada je negirao krivicu i poručio da je nevin. Ipak, Gardijan podseća, da je ovo sprečilo Tačija da prisustvuje potpisivanju sporazuma sa predsednikom Srbijem Aleksandrom Vučićem, a isti je 4. septembra potpisao premijer Avdullah Hoti.

List ocenjuje da i dalje "postoje značajne tenzije i ni Srbija ni njene pristalice, uključujući Rusiju i Kinu, do sada nisu priznale nezavisnost Kosova".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • malac

    30. septembar 2020 | 10:22

    On misli da je pred preksajnim sudom da plati kaznu al ko zna sta su mu obecali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA