Ukinut karantin u Službi za evropske poslove, radi se na novom sastanku Beograda i Prištine

U EEAS navode da će termini i agenda sledeće runde razgovora biti tek potvrđeni, ali i naglašavaju da pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) mora biti deo sveobuhvatnog sporazuma

  • 2
Brisel, Evropska Unija

Brisel / Foto: Shutetrstock

U Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) više ne postoji potreba za karantinom, a nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.

- Radimo na održavanju novih sastanaka čije ćemo termine i agendu objaviti naknadno - kaže portparol EU Peter Stano.

Nakon otkazivanja ovonedljene runde razgovora Beograda i Prištine na ekspertskom nivou zbog mera karantina uvedenih od strane EEAS, u Briselu kažu da su svi koji su bili podvrgnuti karantinu dobili negativne testove na COVID-19, čime je osigurano bezbedno okruženje za rad i sastanke.

U EEAS navode da će termini i agenda sledeće runde razgovora biti tek potvrđeni, ali i naglašavaju da pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) mora biti deo sveobuhvatnog sporazuma.

U Briselu podsećaju da je sporazum o ZSO zaključen 2013. godine "u dobroj veri" i da "nikada nije poništen niti povučen".

- Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum. Na Kosovu je da predloži put ka primeni ovog sporazuma - kažu u Briselu.

Ocena Brisela je da se da se presuda Ustavnog suda Kosova iz 2015. godine u vezi sa ZSO "redovno tumači pogrešno", odnosno da taj sud nikada nije rekao da se ZSO ne može uspostaviti.

- Stoga očekujemo da će Kosovo poštovati obaveze koje je preuzelo u dijalogu - stav je Unije.

EU posrednici u dijalogu Beograda i Prištine podsećaju i na činjenicu da je pred obnavljanje procesa dijaloga u julu ove godine dogovoreno da se paraleno sa sveobuhvatnim sporazumom radi i na primeni svih dgovorenih, a neispunjenih sporazuma iz procesa dijaloga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    30. septembar 2020 | 13:31

    Pa to znaci da niko nije u obavezi da primenjuje Brisleski sporazum do sveobuhvatnog sporazuma! A to znaci da su predsednik srbije i srbi ponovo izigrani! Da se potsetimo to su onih 5:0 Marka Djurica!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA