≫ 

Obeležen Dan NR Kine u Srbiji, u prisustvu državnog vrha

Prijemu u Ambasadi prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, koje je dočekala ambasadorka Kine Čen Bo

  • 0
Aleksandar Vučić, Cen Bo

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

U Ambasadi Kine u Beogradu danas je obeležen nacionalni praznik te zemlje, Dan Narodne Republike Kine, a prijemu je prisustvovao državni vrh Srbije, predvođen predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Čestitajući Dan NR Kine, Vučić je izrazio zahvalnost na odnosu i poštovanju koje ta zemlja pokazuje prema Srbiji.

Ambasadorka Čen Bo zahvalila im je što su došli da zajednički obeleže kineski nacionalni praznik.

Obeležavanju Dana NR Kine prisustvovali prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsednici vlade, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infranstrukuture Zorana Mihajlović i ministar trgovine i turizma Rasim LJajić, ministri u vladi Siniša Mali, Branislav Nedimović, Aleksandar Antić, Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević.

Prijemu su prisustvovali i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković , načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović i direktor BIA Bratislav Gašić.

Narodna republika Kina osnovana je 1. oktobra 1949. godine i taj dan obeležava se kao nacionalni praznik.

"Ni pritisci neće dovesti u pitanje naše prijateljstvo"

 

Bez obzira kakvim pritiscima Srbija bude izložena ona prijateljstvo sa Kinom neće dovoditi u pitanje, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na prijemu povodom obeležavanja Dana NR Kine u ambasadi te zemlje u Beogradu.

- Uzgred da znate, a o tome sam obavestio i ambasadorku Čen Bo, da sam čak na najtežem mestu na celom svetu, gde je nemoguće da kažete neku pozituivnu reč o Kini, ja rekao da imamo vrlo dobre odnose sa Kinom, a sumnjam da je ijedan drugi lider na svetu pomislio da tako nešto izgovori na tom mestu - rekao je Vučić.

To, kako je podvukao, govori o čvrstini odnosa i snazi prijateljstva dve zemlje.

- Malo ko razume težinu pozicije Srbija koja se trudi da u evrospkom okruženju, i kada se nalazi na evropskom putu, sačuva svoju samostalnost i donosi odluke nezavisno od odluka koje donose svi ostali. U takvim teškim uslovima mi ćemo uspevati i garantujem da ćemo očuvati naše bratske i prijateljske odnose - naglasio je on.

 

Vučić je čestitao praznik i rekao da je ponosan na prijateljstvo koje Srbija ima sa Kinom.

- Nisu laka vremena iza nas. Verovatno su još teža ispred nas. U tim vremenima moramo da pokažemo i dokažemo naše prijateljstvo - podvukao je on.

Zamolio je ambasadorku da prenese njegovo pismo i poruku predsedniku Siju, zahvalnost za odnos poštovanja koje pokazuje prema našoj zemlji i da mu kaže da, iako još ne znamo kada će kriza oko kovida proći, ali kada to bude slučaj da ga čekamo u Srbiji, jer ne vidimo nijednog bližeg i boljeg prijatelja.

- Znamo da vi imate važnije zemlje za saradnju, mnogo važnije na evropskom tlu, ali znamo da nemate većeg prijatelja od Srbije. Prenesite tu poruku i recite da ga čekamo u Srbiji, gde ćemo pokazati poštovanje i ljubav prema zemlji koju vodi i ogroman respekt prema njemu za sve što je uradio za naše prijateljstvo i zemlju - kazao je Vučić.

On je dodao da Srbija nikada neće zavoraviti posetu predsednika Kine Srbiji, kao i što je ispunio obećanje i pomogao smederevsku Železaru, dodajući da je dolazak Ziđina dodatno unapredio saradnju i podigao na još veći nivo.

Sve kineske kompanije koje rade na infrastrukturnim projektima u Srbiji, prema njegovim rečima, dobijaju još više poslova i ugovora potpisuju.

Ukazao je da se uskoro očekuje potpisivanje fruškogovorskog ugovora za Fruškogorski koridor i rekao da se očekuju mnogi drugi koje treba potpisati.

Podsetio je da kineske kompanije rade na projektima koji su najvažniji za našu zemlju poput pruge Novi Sad-Subotica, da grade puteve, i da su uradili najviše mostova.

Takođe, naveo je i da su Kina i Srbija podrška jedni drugima u međunarodnim organizacijama.

Vučić se zahvalio i na tome što je predsednik Si želeo da razgovara sa njim telefonom tokom epidemije, dodajući da nikada nijedan srpski predsednik nije imao takvu priliku u dugoj istoriji odnosa dva naroda.

Takođe se zahvalio ambasadorki Čen Bo na ogromnom trudu, angažmanu i velikoj borbenosti.

- Ambasadorka nije uvek tako slatka, ume i da malo oštrije pristupi stvarima, ali uvek vezana za Srbiju, i pokazujući ljubav prema Srbiji, što mi izuzetno cenimo i što ćemo uvek znati da poštujemo - primetio je Vučić.

"Kina i Srbija čelični prijatelji koji dele dobro i zlo"

 

Ambasadorka Kine Čen Bo poručila je danas na prijemu povodom obeležavanja nacionalnog praznika te zemlje da su Srbija i Kina svojim praktičnim delovanjem dokazale da su celični prijatelji i da dele dobro i zlo.

Dan NR Kine obeležen je danas u Ambasadi te zemlje, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i ministara.

poznati maska, Aleksandar Vučić, Cen Bo

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Za mene i moje kolege je velika čast što ste došli danas da zajedno proslavimo Dan državnosti Kine i to u potpunosti pokazuje da pridajete veliku pažnju odnosima dve zemlje - rekla je Čen.

Ambasadorka je istakla da je ova godina teška za sve, ali da uprkos uticaju epidemije, odnosi Srbije i Kine dalje napreduju, što dodala je, nisu samo kurtuazne reči, već da je istinski ponosna na sve postignute rezultate bilateralnih odnosa tokom epidemije.

U tom smislu, podsetila je da su tokom epidemije predsednici Si Ðinping i Aleksandar Vučić razgovarali telefonom, da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posetio Kinu u ključnom momentu borbe te zemlje protiv Kovida 19, da su kineski medicinski stručnjanci u Srbiji proveli 82 dana, a zajednički su izgrađene dve laboratorije "Vatreno oko", a kineske bespilotne letelice stigle u Srbiju.

Takođe, ukazala je da svi veliki infrastrukturni projekti stabilno napreduju, da s HBIS u Smederevu i Ziđin u Boru u periodu od januara do avgusta bili su prvi i drugi najveći izvoznici, otvoreni su zvanično "Net Dragon" centar za robotiku i veštačku inteligenciju, kao i Huavej centar za inovacije i razvoj digitalizacije.

Aleksandar Vučić, Cen Bo

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Svojim praktičnim delovanjem dokazali smo da smo celični prijatelji i da delimo dobro i zlo - naglasila je Čen Bo.

Ona je rekla da je ovo istovremeno i godina sa pobedama, jer je kineska ekonomija ostvarila rast od 3,2 odsto u drugom kvartalu.

Čenj Bo je čestitala Srbiji na tome što je srpska ekonomija izdržala iskušenje epidemije, kao i na stabilnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

- Ima još mnogo poteškoća i pritiska na našem daljem putu. Uvereni smo da ćemo nastaviti da se međusobno pomažemo i idemo dalje napred - rekla je ambasadorka Kine.

Ona je zahvalila Srbiji na podršci i posvećenosti razvoju odnosa sa Kinom.

- Sutra je ujedno i naš tradiocionalni praznik, Sredine jeseni. U Kini je to dan za porodično okupljanje i drago mi što se danas zajedno okupljanmo i delimo prazničnu radost sa našim najbližim prijateljima u Srbiji - rekla je Čen Bo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA