≫ 

Šarčeviću zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju

- Nije ovo prvi put da mi ne daju da uđem na KiM - rekao je on

  • 8
SKOLE KORONA SARCEVIC Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću, koji je sutra trebalo da povodom početka nove akademske godine poseti Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Priština je zabranila je ulazak na teritoriju Kosova i Metohije.

Ministar Šarčević je kazao da su mu zabranili bez ijednog "pametnog obrazloženja", a da su kao obrazloženje naveli politički događaj na jugu, hapšenja, koji nemaju veze sa obrazovanjem.

- Već četvrti put dobijam zabranu ulasku na teritoriju Kosova i Metohije od strane administracije u Prištini. I pored toga što je Kancelarija za Kosovo i Metohiju to dogovorila i što je šef mog kabineta već dole, pre sat vremena su mi javili da to ne mogu da odobre i to bez ijednog pametnog obrazloženja - naveo je Šarčević.

Ministar kaže da je njegova poseta južnoj pokrajini od značaja posebno u uslovima pandemije i posle Vašingtonskog sporazuma kada bi trebalo da se pređe u fazu priznavanja diploma između Srbije i kosovske administracije.

- Nije mi jasno sa kim će oni to da rade. Četiri puta sam pušten, a četiri nisam. Meni je jako važno da dole budem prisutan jer preko obrazovanja je Republika Srbija najvidljivija na Kosovu i Metohiji - ističe Šarčević.

Kako kaže, ako su hteli da pošalju političku poruku zabranom ministru obrazovanja, onda su poslali jasnu poruku da ne žele dobru saradnju i odnos.

- Ovo je toliko necivilizovano, neobjašnjivo, da je stvar krajnjeg bezobrazluka. Gde ima bolje saradnje nego u oblasti obrazovanja i nauke. To su mostovi koji spajaju i građane i omladinu - navodi Šarčević.

Dodaje da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju uložila prigovor i određenim ambasadama i Delegaciji EU u Beogradu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    30. septembar 2020 | 18:51

    I šta ono kažu, "KiM je deo Srbije"?

  • Toma M.

    30. septembar 2020 | 16:56

    Siptarima ne odgovara da ministar Sarcevic udje na Kosovo, jer se boje srpskog jezika?! Doduse, i treba da se boje kada nista, ama bas nista ne postuju sto je dogovoreno i potpisano?! Da je srece da oni zovu i mole Sarcevica da im pomogne znanjem i umecem, da ih duhovno prosveti?! Njegovo iskustvo i strucno pozelele bi mnoge zapadne zemlje, a ne ucmali kosovari?!

  • 011

    30. septembar 2020 | 19:44

    E pa ja kada citam kako ljudi komentarisu da Kosovo Srbija neka mi onda oni objasne ako ima policiju vojska i sve ostalo sta pripada drzavi kako onda.treba sto prije uzujamno priznanje i treba da se ide dalje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA