Hotijev kabinet razmatra ukidanje zabrane ulaska Šarčeviću

Iz Hotijevog kabineta poručuju da razmatraju da dozvole Šarčeviću da uđe na KiM, pošto je takav predlog stigao iz međunarodne zajednice

  • 2
Zgrada Vlade i Skupštine Prištine

Foto: TANJUG/AP/ TANJA VALIC

Odluka o zabrani ulaska na KiM srpskom ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću, koju je danas izdalo tzv. kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova, može biti promenjena u kabinetu premijera privremenih institucija u Prištini Avdulaha Hotija, prenosi Gazeta Ekspres.

Iz Hotijevog kabineta poručuju da razmatraju da dozvole Šarčeviću da uđe na KiM, pošto je takav predlog stigao iz međunarodne zajednice.

- Međunarodna zajednica je predložila da se srpskom ministru obrazovanja dozvoli dolazak na Kosovo. To je zbog opuštanja odnosa između dve zemlje, ali još nema konačne odluke - izjavio je Hotijev savetnik Dževat Bećiri.

Nasuprot tome, iz tzv. kosovskog Ministarstva spoljnih poslova kažu da se Šarčevića poseta Severnoj Mitrovici odbija iz više razloga, među kojima je to "što Vlada Srbije nastavlja kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova", stalno ažurira međunarodne poternice za navodne ratne zločine u Interpolu i što se "neprestano meša u napore kosovskih institucija za integraciju srpske zajednice na Kosovu i bolju koordinaciju na severu Kosova".

Ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću, koji je sutra trebalo da povodom početka nove akademske godine poseti Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Priština je zabranila je ulazak na teritoriju Kosova i Metohije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma M.

    1. oktobar 2020 | 08:51

    Siptari su uvideli da poslednjih godina, meseci i dana ozbiljno prave greske u donosenju odluka unutar a posebno u spoljnoj politici?!!! Evo, i sada doneli su odluku da ne prime ministra Sarcevica na vase Kosovo i Metohija?! Pa kada su dobili packe sa zapada, onda povlace svoju odluku od pre tri dana?! Umesto da zamole Ministra Sarcevica da CESCE dolazi k njima, da im prenese svoje znanje i iskustvo koje priznaje ceo svet!!? Jer je on ceo svoj zivot proveo u prosveti, a posebno se dokazao uspesnim za vreme Korone, gde grca cela Evropa, posebno komisije?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA