"Priština je lupila šamar garantima Briselskog sporazuma": Dačić o nastavku dijaloga

Priština je uložila veliki napor da nađe zaštitnike u EU, ali i američkoj administraciji, nisu bili zadovoljni što je 18 zemalja povuklo priznanje - izjavio je šef srpske diplomatije

  • 2
Zgrada Vlade i Skupštine Prištine

Foto: TANJUG/AP/ TANJA VALIC

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić kaže da brine činjenica što Evropska unija ne gradi autoritet na sprovođenju onog što je potpisano Briselskim sporazumom.

On je za TV Pink rekao da Priština sada iznova postavlja uslove za realizaciju onog što je potpisano u Briselu, a gde je garant EU, da će Zajednica srpskih opština biti formirana kada Srbija prizna Kosovo.

- Zamislite da Ričard Grenel za sedam godina nekog upozorava da sprovode ono što je u Vašingtonu dogovoreno. To američka administracija ne bi nikada dozvolila, EU je dozvolila takav autogol. Priština je lupila šamar garantima Briselskog sporazuma - rekao je Dačić.

Navodi da je Priština uložila veliki napor da nađe zaštitnike u EU, ali i američkoj administraciji, nisu bili nezadovoljni što je 18 zemalja povuklo priznanje.

Delegacija iz Beograda je u Vašingtonu, navodi, napravila džentlmenski dogovor da se na godinu dana stavi moratorijum na lobiranje na povlačenje priznanja, ali i da Priština ne raditi na novom priznanju i da se ne kandiduje za ulazak u međunarodne organizacije.

- Samo četiri dana posle potpisivanja sporazuma ministarka spoljnih poslova takozvanog Kosova poslala ministarki BiH pismo gde ih pozivaju da priznaju Kosovo jer je to rezultat Vašingtonskog sporazuma. To pismo smo dali Grenelu i predsednik Vučić mi je rekao da je Grenel zvao Hotija da mu je svašta rekao, da je to kršenje sporazuma - rekao je Dačić.

Ivica Dačić, multilateralizam

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

To što je otkazan tehnički dijalog Beograda i Prištine zbog karantina i korona virusa, Dačić kaže da se mnogi pitaju da li je to prava istina i da li je to razlog otkazivanja sastanka.

- Može jedan čovek ili nekoliko ljudi da bude inficirano. To vam je kao kada bih ja rekao celo ministarstvo spoljnih poslova ide u karantin. Mnogi se pitaju da li su to istinite vesti - naveo je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    1. oktobar 2020 | 11:13

    ZAPAD I ALBANCI LUPAJU SRBIJI SAMARCINE I STVARAJU VELIKU ALBANIJU!!!

  • Невена

    1. oktobar 2020 | 12:05

    Није уперена против Србије али јесте против српске дијаспоре јер желе тај народ да присвоје и у случају каквог рата и немира у прве редове истуре. Ништа ја њима не вјерујем , не желим тамо да путујем зато што због количине арапа које су примили више нису сигурни. О томе више не смију ни извјештавати!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA