≫ 

Varhelji: Srbija ima mogućnost da otvori novo poglavlje

- Imamo sve mogućnosti da sa Srbijom otvorimo poglavlje osam. To je povezano i sa Ekonomsko investicionim planoma - rekao je on

  • 3
Oliver Varhelji

Foto: Tanjug/AP

Komesar za proširenje Oliver Varhelji kaže da Srbija u narednom periodu ima mogućnost da otvori poglavlje 8 koje se odnosi na politiku konkurencije.

- Imamo sve mogućnosti da sa Srbijom otvorimo poglavlje osam. To je povezano i sa Ekonomsko investicionim planoma - kaže Varhelji.

Poglavlje 8 u pristupnim pregovorima Srbije odnosi se na usklađivanje zakona o zaštiti konkurencije s praksom EU. On treba da obezbedi pravnu sigurnost za sve učesnike na tržištu i sigurnost planiranja dugoročnog poslovanja svih učesnika na tržištu.

Takođe se odnosi na zaštitu kapitala od zabranjenog uticaja dominantnih učesnika na tržištu, privrednih kartela ili nedozvoljenog spajanja privrednih društava, s ciljem kontrolisanja ili istiskivanja drugih učesnika s tržišta.

"Zapadni Balkan ostaje prioritet Evorpske komisije"

 

Komesar za proširenje Oliver Varhelji kaže da Zapadni Balkan ostaje prioritet Evropske komisije, a da je fokus na dugoročnom socijalno-ekonomskom oporavku regiona i ekonomskom približavanju Zapadnog Balkana EU.

Oliver Varhelji

Oliver Varhelji - Foto: Tanjug/AP

- Komisija predlaže da se mobiliše do 9 milijardi evra pod IPA 3 u peridou od 2021. do 2027. godine za finasiraje Ekonosmko investicionog plana za Zapadni Balkan - najavio je Varhelji.

On je u obraćanju Spoljnopolitičkom odboru Evroopskog parlamenta naglasio da Plan treba da ojačan regoionalnu saradnju i tregovinu, što je u cilju približavanja ZB jedinstvenom tržištu EU.

- Regionalna ekonomska integracija nije skretranje sa evropskog puta več integralni deo pristupnog procesa regiona - kazao je Varhelji.

Komesar za proširenje ocenio je da trenutno postoji ogroman jaz između ekonomskog razvoja Zapadnog Balkan i EU.

- Što brže ga zatvorimo brže ćemo videti otporne, jake i održive tržišne ekonomije u regionu, sposobne da sarađuju i integrišu se u EU ekonomije - kaže Varhelji.

Evropska komisija Brisel

Evropska komisija Brisel - Foto: Shutterstock

On je najavio da se ključne investicije u regionu odnose na ransportno povezivanje glavnih gradova, prelazak na održive izvore energije, pitanje zaštite životne sredine, digitalnu infrastrukturu i konkurentnost privatnog sektora.

Dodao je da bi investicioni kapciteti regiona bi trebalo da budu podržani i kroz novi Garantni fonda za Zapdni Balkan sa ambicijom se se potencijalno privuku inesticije do 20 milijardi evra.

- Jačanje investicija i ekonomskog rasta u regionu je jedino moguće ukoliko zemlje primene fundamentalne reforme posebno u oblastima jačanja vladavine prava, borba portiv korupcije i bolje javne administracije - zaključio je Varhelji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    6. oktobar 2020 | 17:24

    Koga to više interesuje...

  • Sale

    6. oktobar 2020 | 17:36

    Koji cinizam teraj do 2050.

  • ANTE BAN

    6. oktobar 2020 | 18:04

    Moguće otvaranje jednog poglavlja je izuzetan uspijeh Srbije, a što je isključiva zasluga velikoga vodje- A.Vučića!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA