Vučić sa ambasadorom Hrvatske o razvoju, jačanju saradnje i obnovi političkog dijaloga

Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će okolnosti uskoro omogućiti obnovu političkog dijaloga, kao i rad mešovitih komisija u različitim oblastima saradnje

  • 68
Aleksandar Vučić, Hidajet Biščević Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Hrvatske Hidajeta Biščevića, sa kojim je razgovarao o potrebi da se dve zemlje posvete razvoju dobrosusedskih odnosa i jačanju saradnje, jer su odnosi Srbije i Hrvatske od značaja za ceo region.

Predsednik Vučić i ambasador Biščević potvrdili su spremnost obeju strana za razvoj infrastrukturnih projekata, posebno železničke pruge između Beograda i Zagreba, kao i za rad na boljem iskorišćavanju plovnosti Dunava, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će okolnosti uskoro omogućiti obnovu političkog dijaloga, kao i rad mešovitih komisija u različitim oblastima saradnje.

Vučić je istakao značaj rada Komisije za pitanja nestalih lica, jer je to, pre svega, civilizacijsko i humanitarno pitanje.

Ambasador Biščević je predsedniku Vučiću preneo zahvalnost premijera Andreja Plenkovića za lično angažovanje oko obnove Kuće bana Jelačića u Petrovaradinu i njenog ustupanja na korišćenje hrvatskoj zajednici.

Vučić je rekao da je ponosan što Srbija ispunjava obećano, kao i da će nastaviti da unapređuje položaj ovdašnje hrvatske zajednice, sa kojom želimo da živimo u slozi.

Aleksandar Vučić, Hidajet Biščević Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

On je takođe rekao da će nastaviti da se zalaže za poboljšanje položaja Srba u Hrvatskoj, kao što se i hrvatske vlasti zalažu za položaj Hrvata u Srbiji.

Vučić je rekao da očekuje da u budućnosti, kroz međusobno uvažavanje, budu prevaziđene prepreke nastale iz različitog shvatanja prošlosti, kako bi politika mira i saradnje donela obostranu korist građanima Srbije i Hrvatske, posebno na ekonomskom planu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    14. oktobar 2020 | 11:50

    Ako ne želimo da ne ostanemo doveka neprijateljski nastrojeni jedni prema drugima Srbija i Hrvatska moraju da reše još neka sporna pitanja. Zaštita srpske nacionalne manjine, rešavanje pitanja nestalih, sukcesija, granica na Dunavu, samo su neka od nerešenih sporova koji opterećuju odnose Srbije i Hrvatske više od 20 godina. Međutim kako stvari stoje i dalje je bez značajnijih pomaka u odnosima dve zemlje i tako će i ostati dokle god se među nama ne reše sva sporna pitanja koja smo gurnuli pod tepih.

  • Marija

    14. oktobar 2020 | 11:47

    Dobrosusedski odnosi garantuju bolju budućnost naroda u REGIONU.

  • 454

    14. oktobar 2020 | 11:46

    Srbija cini sve sto je do nje da odnosi budu kakvi trebaju sa HR za razliku od Hrvata

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA