Petković: Jedini način da se dijalog pomera sa mrtve tačke je da Priština ispuni obaveze

On napominje da Beograd ostaje iskreno i nedvosmisleno opredeljen za dijalog, i dodaje da produktivnog dijaloga ne može biti sa "nečasnim i nekredibilnim sagovornicima"

  • 0
Marko Đurić, Petar Petković novi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković oštro je reagovao povodom izjave predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija da je "došlo vreme da EU stavi na sto mogućnost razgovora o uzajamnom priznavanju".

Petar Petković je naveo da bi za dijalog Beograda i Prištine bilo korisnije da je Hašim Tači specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka informisao kada će omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština, umesto što mu je, kaže, izneo spisak želja i maštarija o "međusobnom priznanju" i članstvu samoproglašenog Kosova u UN.

- Kandidovanje tema koje nisu u sferi realnog neće pomoći da se dijalog pomeri sa mrtve tačke, i jedini način da proces normalizacije odnosa bude nastavljen, ne samo formalno već i suštinski, jeste da Priština ispuni svoje obaveze preuzete pre sedam i po godina i konačno prestane da opstruira formiranje ZSO - naveo je Petković, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ukazao je da smo, budući da gospodin Lajčak posle razgovora nije učestvovao u Tačijevom propagandnom programu, ostali uskraćeni za informaciju kako EU reaguje na činjenicu da Prištini ništa ne znače ni potpisi na sporazume niti data reč, ali veoma brzo ćemo to saznati.

KIM SRBI SASTANAK Petar Petković - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Petković napominje da Beograd ostaje iskreno i nedvosmisleno opredeljen za dijalog, i dodaje da produktivnog dijaloga ne može biti sa "nečasnim i nekredibilnim sagovornicima".

Direktor Kancelarije za KiM ukazuje da je siguran da će Srbija naići na razumevanje evropskih partnera.

- Priština mora da omogući formiranje ZSO sa svim onim nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima, jer, osim što ni mi ni predstavnici EU nemamo vremena za hirove Prištine, ni srpski narod na Kosovu i Metohiji nema više volje ni snage da trpi zanemarivanje i nipodaštavanje od strane albanskih političkih struktura - istakao je Petković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA