≫ 

Foto-finiš sastavljanja nove Vlade: Koje koalicione kombinacije su u igri?

Na sednici Predsedništva Srpske napredne stranke, koja je osvojila većinu na izborima koji su održani u junu, Ana Brnabić će izneti predlog sastava nove Vlade, kao i ko će od partnera SNS biti deo vladajuće koalicije

  • 4
Zgrada Vlada Srbije Nemanjina Foto: Shutterstock

Srbija je ušla u foto-finiš kada su pregovori o formiranju izvršne vlasti u pitanju, a današnjim konsultacijama koje je mandatarka Ana Brnabić imala u Nemanjinoj 11 sa socijalistima i Aleksandrom Šapićem, praktično je zaokružena priča oko formiranja nove Vlade.

Na sednici Predsedništva Srpske napredne stranke, koja je osvojila većinu na izborima koji su održani u junu, ona će izneti predlog sastava nove Vlade, kao i ko će od partnera SNS biti deo vladajuće koalicije.

U medijima se poslednjih nedelja dosta spekulisalo o tome ko će se useliti u Nemanjinu 11, ali, tvrde naši izvori iz vrha vlasti, kako će izgledati novi sastav Vlade za sada uz Brnabić zna samo predsednik Srbije.

Osim imena mandatara, kog je 5. oktobra, prema ustavnim ovlašćenjima kao predsednik države, saopštio Aleksandar Vučić, za sada se sa sigurnošću zna još o da će u novom kabinetu Ane Brnabić biti oko 50 odsto žena, kao i da će biti formirana dva nova resora - za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i za brigu o porodici, deci i demografiji.

Ono oko čega se u javnosti vodila najveća polemika jeste ko će sa naprednjacima činiti vlast, kao i da li će socijalisti preći u opoziciju ili postići koalicioni dogovor sa SNS.

Dosadašnji šef diplomatije Ivica Dačić, "viđen" je kao jedno od nekoliko imena koja neće menjati resor. On je danas, zajedno sa svojim koalicionim partnerom Draganom Markovićem Palmom, imao poslednje konsultacije sa mandatarkom Anom Brnabić, a posle toga, sastao se i sa predsednikom Vučićem.

Osim toga, iz nezvaničnih izvora iz vrha vlasti, poručeno je da bi jedino moglo doći do promene u broju resora koji će pripasti socijalistima, pa bi umesto sadašnjih pet mogli ubuduće voditi dva.

Na to kako će nova Vlada izgledati dosta će uticati i Aleksandar Šapić i njegov SPAS, tvrde stručnjaci još od održanih izbora, a da će se on naći sigurno u Nemanjinoj 11 danas je podgrejala i objava predsednika Srbije, na zvaničnom Instagram nalogu.

- Ovako izgleda kada dvojac iz Novog Beograda pređe reku i napravi radni ručak u kineskom restoranu. Verujem da bliskom saradnjom u budućnosti možemo mnogo dobrog da donesemo Srbiji - poručio je Vučić uz objavu sastanka sa predsednikom Srpskog patriotskog saveza - SPAS.

Osim novih lica, koja je u više navrata najavio predsednik Vučić, u Nemanjinoj će se, na istom mestu, zadržati i neki od dosadašnjih ministara, neki od njih će promeniti kabinete, dok bi neka lica koja su do sada učestvovala u vođenju Grada mogla da uđu u sastav nove Vlade.

Jedna od njih je, kako je Telegraf saznao ranije od izvora iz vrha vlasti, dosadašnja predsednica Opštine Savski venac Irena Vujović koja bi mogla da se nađe na čelu ministarstva zaštite životne sredine, umesto Gorana Trivana.

Još nije doneta definitivna odluka da li će dosadašnja predsednica Skupštine Maja Gojković preuzeti kulturu ili možda neki drugi resor. Osim Gojkovićeve, kao mogući naslednici Vladana Vukosavljevića pominju se i Aja Jung i direktorka "Službenog glasnika" Jelena Trivan.

Očekuje se i iznenađenje po pitanju najavljenog ministarstva za društveni dijalog, koje prema pojedinim spekulacijama može da dobije neko iz opozicije koja je učestvovala na izborima, a nije prešla cenzus.

U pojedinim krugovima najviše šansi za to mesto daje se Gordani Čomić, iz Ujedinjene demokratske Srbije, čiji su predlozi o zastupljenosti žena na izbornim listama - prihvaćeni.

Video: Vučić potvrdio: Novi mandatar vlade je Ana Brnabić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alka

    20. oktobar 2020 | 14:17

    A ministarstvo demagogije zbog pojedinih gospoja koje će ući u dva nova ministarstva?

  • Dr Anja

    20. oktobar 2020 | 15:09

    Ma bice jos otvaranje drugih ministarstva,treba mnogo ljudi udomiti!!!

  • ???

    20. oktobar 2020 | 16:45

    Isti bakrac drugi gulas nista posebno ali kako god bude srecno svima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA