≫ 

Šta se krije iza Bajdenovog navodnog dokumenta o KiM: Novi pritisak na Beograd ili lažna vest?

Izborni štab Džoa Bajdena do sada nije ni potvrdio ni demantovao validnost i autentičnost dokumenta, ali stavovi koji su u njemu ugrađeni jasno odražavaju stavove demokrata

  • 0
Donald Tramp, Džo Bajden

Foto: Tanjug/AP

Dokument koji je objavio albanski list "Ilirija", koji izlazi u Americi, a u kome je demokratski kandidat za predsednika SAD Džo Bajden predstavio svoju viziju za Kosovo i Albaniju, proteklih dana bila je udarna vest u prištinskim medijima. Prvobitno se kao dilema pojavilo pitanje autentičnosti dokumenta, ali u danima koji su došli i ona je razrešena.

Naime, glavni urednik "Ilirija" Ruben Avdžiju dokument je objavio i na svom Tviter nalogu i tvrdi da je dobijen iz Bajdenovog izbornog štaba. On je rekao i da je serija sličnih pisama poslata i na adrese drugih etničkih zajednica. O sličnom dokumentu danas se piše i u Bosni i Hercegovini. Kampanja Džoa Bajdena objavila je dokument pod nazivom "Vizija američkih odnosa sa BiH Džoa Bajdena" u kom se između ostalog navodi da je u američkom interesu da obezbedi da cela BiH krene napred u NATO i Evropsku uniju. Suština dokumenta usmerena je protiv interesa Republike Srpske.

 

Izborni štab Džoa Bajdena do sada nije ni potvrdio ni demantovao validnost i autentičnost dokumenta, ali stavovi koji su u njemu ugrađeni jasno odražavaju stavove demokrata. Prema tome za time nema ni potrebe, smatra i bivši diplomata Zoran Milivojević. On dodaje da izborni štab plasiranje ovih dokumenata radi vrlo svesno i jasno i da treba računati da će Bajdenova administracija, u slučaju da on pobedi, nastojati da vrati pozicije politike demokrata iz vremena Klintona i Obame.

Zoran Milivojević, diplomata, Evropski parlament SRBIJA MILIVOJEVIĆ

Zoran Milivojević - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Čim nema nikakvog demantija onda je jasno da se radi o autentičnom dokumentu. Treba računati na reviziju Trampove politike vezano za nas pre svega i za vraćanje na politiku Klintona i Obame, odnosno demokrata na ovim prostorima - kaže Milivojević za Telegraf.rs.

Iz dokumenta je potpuno jasno, smatra Milivojević, da mogućnost povratka na staru politiku SAD prema Srbiji znači novi pritisak za našu državu i jasno insistiranje na priznavanju nezavisnog Kosova.

- Potpuno je jasno da će prištinska strana imati punu podršku za svoje stavove u budućoj Bajdenovoj administraciji, ukoliko on dobije izbore. I to se vidi iz dokumenta, tamo je navedeno: obavezno međusobno priznanje, odgovornost Srbije za stanje iz devedesetih, da je Srbija bila agresor, a da Priština ima pravo na ratnu odštetu, podrška Kosovu da dobije viznu liberalizaciju za EU, ulazak u NATO, pominje se čak i insistiranje američke strane da se reši slučaj braće Bitići - podseća Milivojević i dodaje da je sve usmereno direktno u finkciji podrške prištinskoj strani kada su u pitanju njihovi zahtevi vezani za odnose sa Beogradom.

Donald Tramp, Džo Bajden

Džo Bajden - Foto: Tanjug/AP

Ako posmatramo malo širu sliku i pogledamo Zapadni Balkan, pitanja Kosova i Metohije i Bosne i Hercegovine jesu poslednja dva nerešena pitanja na prostoru koji je očigledno strateški važan, te se smatra da treba da uđe u transatlantsku zajednicu odnosno u zapadnu sferu uticaja.

- To je ustvari i spoljno politička strategija koja globalno ima veze i sa sučeljavanjem sa Kinom i Rusijom na ovim prostorima. To je sve potpuno jasno - kaže Milivojević.

Kada je reč o objavljivanju dokumenata "na mala vrata" Milivojević smatra da su se demokrate opredelile za ovakvu vrstu delovanja budući da se radi o malim zajednicama.

- Smatrali su da je ovo sasvim dovoljno jer se radi o malim zajednicama i da je dovoljno da se izborni štab obrati na ovaj način jer poruka je potpuno jasna. Uostalom, onog trenutka kad je obznanjeno na taj način je i postalo javno.Potpuno je jasno da je to metodologija kojom izborni štab animira glasače iz tih sredina i na drugi način im daje do znanja da će imati punu podršku za svoje ciljeve - zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA