Ko su Kobre? Hladnokrvni telohranitelji, elitna jedinica u koju ne može svako, sada im je vraćen čin

Ova elitna vojna jedinica obezbeđuje, pored predsednika Republike Srbije i načelnika generalštaba VS i državne službenike u zavisnosti od nivoa ugrožene bezbednosti

  • 34

"Kobre" su od danas ponovo Odred neposredno potčinjen načelniku Generalštaba, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin i naveo da je to naša elitna jedinica, koja vodi brigu o nekim od najznačajnijih funkcionera države Srbije.

- Od danas ''Kobre'' više nisu Bataljon vojne policije. Od danas „Kobre" su Odred koji je neposredno potčinjen načelniku Generalštaba - rekao je Vulin nakon današnjeg obilaska pripadnika te jedinice u kasarni "Vasa Čarapić" u Beogradu i dodao da je mnogo uloženo u njihovu opremu i obuku.

Ova elitna vojna jedinica obezbeđuje, pored predsednika Republike Srbije i načelnika generalštaba VS i državne službenike u zavisnosti od nivoa ugrožene bezbednosti. Kako kažu, osnovne odlike svakog člana "Kobri" jesu hladnokrvnost i smirenost.

Njihov primarni zadatak je da budu operativno sposobni i da su im snage raspoložive za realizaciju misija. Misija može da se sastoji od preduzimanja preventivnih mera i radnji u realizaciji poslova bezbednosne zaštite, protivterorističkih i protivpobunjeničkih borbi, procene, planiranja i realizacije bezbednosnih zadataka iz domena zaštite određenih lica i objekata, borbi protiv terorizma i pobunjeničkih grupa u svim uslovima (naseljena mesta, saobraćajna sredstva, objekti) i obezbeđenja najviših stranih vojnih delegacija u zvaničnim posetama Republici Srbiji.

Pravilima je definisano kada se može upotrebiti vatreno oružije.

Put do bataljona nije ni lak ni jednostavan

 

Put do ovogog bataljona nije ni lak ni jednostavan. Za prijem u Kobre treba izdvojiti tri nedelje za selektivni deo, za koji su propisani opšti i posebni uslovi. Oni se tiču starosne granice, posedovanja besprekornog dosija i visokih službenih ocena, zdravstveno-psihološke selekcije prema posebnim kriterijumima i visokim standardima, kao i bezbednosne provere.

U „Kobre” se primaju samo oni koji prođu sve testove. Neki otpadnu još na zdravstvenom pregledu, drugi odustanu tokom selektivne obuke i oni se vraćaju na dužnosti u svoje matične jedinice.

U proseku, trećina prijavljenih na konkurs uspe da uđe u sastav jedinice, a oni koji steknu pravo da na rukavu nose amblem "Kobri"  po prijemu prolaze kroz razne specijalističke obuke.

Kada je formirana prva jedinica?

 

Odeljenje vojne policije za protivterorističku borbu, u okviru 282. bataljona vojne policije JNA formirano je naredbom saveznog sekretara za odbranu 14. aprila 1978. godine.

Video: Kada zagrme srpske Kobre

Brojalo je dvanaest starešina, izabranih po specijalnim kriterijumima i predstavljalo je prvu takvu jedinicu na našim prostorima. U nadležnost korpusa specijalnih jedinica GARDE prelazi 1992. Od 2008. godine jedinica menja naziv u Bataljon vojne policije specijalne namene „Kobre“ i prelazi u sastav Uprave vojne policije Generalštaba Vojske Srbije.

Praktično, ova jedinica vraćena je na mesto gde se nalazila u vreme osnivanja 1978. Pune tri decenije ovu jedinicu čini profesionalni starešinski sastav. Iako su u suštini vrhunski obučeni vojni specijalci, pripadnici „Kobri” danas su poznati i kao telohranitelji najviših državnih funkcionera – predsednika Srbije, ministra odbrane, načelnika Generalštaba....

Na jednim zadacima nose uniforme i crne beretke vojne policije, na drugima odela i kravate.

Video: Kako izgleda kada srpske Kobre i američke Foke odrade zajedničku pokaznu vežbu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    20. oktobar 2020 | 19:04

    Zamisli da si kobra, a ministar ti nesposoban za vojsku

  • Dgng

    20. oktobar 2020 | 16:27

    Gde su bili za kosare..nego ginula deca od 18 godina. Nasa vojska policija i sve druge sluzbe su smeeesne.. smesne jer 99 posto ljudi tu nema obraza.

  • hogar

    20. oktobar 2020 | 16:35

    sve najbolje u daljem radu.... sreca da vas prati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA