≫ 

Šta je najveće iznenađenje od onoga što do sada znamo o novoj Vladi, a koje su dileme ostale?

Krajnji rok za formiranje Vlade, prema Ustavu, jeste 3. novembar, ali, prema ranijim najavama, Srbija bi izvršnu vlast trebala da dobije i pre tog datuma

  • 1
Zgrada Vlada Srbije Nemanjina Foto: Shutterstock

Iako još nije poznat sastav nove Vlade Srbije, posle jučerašnje sednice Predsedništva SNS i obraćanja predsednika Vučića, i one odluke koje su do sada donete, izazvale su veliko iznenađenje u javnosti, od kraćeg mandata Vlade čije se formiranje čeka, preko koalicionih partnera i podela ministarstava koje su do sada poznate.

Ono što je svakako izazvalo najveće iznenađenje jeste to da će nova Vlada Srbije biti oročena do najkasnije aprila 2022. godine, odnosno da će trajati nešto manje od godinu i po dana.

Praktično, to znaći da će Srbija 2022. godine imati opšte izbore, na svim nivoima: predsedničke, parlamentarne, lokalne i gradske.

Koalicioni partneri u vladi su predstavljali predmet najvećeg interesovanja javnosti, a da li će se socijalisti i Aleksandar Šapić useliti u Nemanjinu 11 pitanje je koje se najčešće moglo čuti.

Iako naprednjacima, posle osvojenih 188 poslaničkih mesta nakon izbora u junu, nije niko bio potreban za formiranje vlasti, oni su ipak odlučili da saradnju nastave sa socijalistima, sa 32 poslanika i Šapićem sa 11. Tome treba dodati i manjinske stranke

Svega nekoliko sati pre sednice Predsedništva SNS, lideri socijalista i Srpskog patriotskog saveza sastali su se na odvojenim konsultacijama sa mandatarkom Brnabić, a potom i sa predsednikom Vučićem, čime je postalo sigurno da je zaokružena priča oko dalje saradnje.

To je kasnije saopštio i Vučić, koji je saopštio da će Ivica Dačić napustiti svoju dosadašnju funkiju na čelu Ministarstva spoljnih poslova i voditi Narodnu skupštinu.

Dačić u parlament dolazi nakon dva mandata na funkciji šefa diplomatije, i jednog u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

- Moramo da pokažemo i ljudsku korektnost, a ne da im kažemo da nam nisu potrebni. Socijalisti nam nisu potrebni, kao što nisu bili ni ranije, ali postigli smo zajedno dobre rezultate - rekao je Vučić.

Ko sigurno ostaje, ko napušta Nemanjinu 11?

Siniša Mali ostaje na mestu ministra finansija, a tu informaciju potvrdio je lično rekavši da je juče dobio "ponudu koja se ne odbija" od predsednika Aleksandra Vučića i mandatarke Ane Brnabić, rekavši da ostaje u sastavu nove Vlade.

- Sinoć sam imao razgovor sa mandatarkom, i dobio sam ponudu da nastavim da vodim resor finansija. Dakle, da, biću deo nove Vlade, i čast mi je zbog toga - rekao je Mali, pa se osvrnuo na reči Aleksandra Šapića, sa kim se na kratko sreo pre gostovanja u emisiji.

Siniša Mali, DFC sastanak Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Važno je da se svi ujedinimo, i drago mi je da je Šapić rešio da prihvati, i što je ušao u taj jedinstveni blok. Reforme ne mogu stati, moramo da se borimo, i imamo veoma teških godinu i po dana pred nama.

Pojedini mediji su pisali da bi ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar odbrane Aleksandar Vulin mogli da zamene resore.

Upitan da li je jedna od nedoumica ministarstvo unutrašnjih poslova predsednik Vučić je rekao da će Nebojša Stefanović raditi važan posao u sektoru bezbednosti, ne precizirajući o kojoj je poziciji reč.

Mediji su juče javili da bi generalni sekretar predsednika Nikola Selaković mogao da zauzme mesto šefa diplomatije. Ana Brnabić sinoć na RTS-u nije želela da komentariše medijske navode, ali je istakla da bi volela da osoba takvog kalibra bude u Vladi.

Srbija, Glasanje, izbori 2020, Nikola Selakovic Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Znam da je Selaković bio dobar ministar pravde, znam da govori dva svetska jezika i volela bih da bude u mom kabinetu - rekla je Brnabićeva.

Potvrđeno ono o čemu se nedeljama pričalo - nova ministarstva i više žena u Vladi

Sasvim je izvesno da će biti formirana dva nova ministarstva, a to su i mandatarka i predsednik najavili resor za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ono što je takođe ranije najavljivano jeste veće prisustvo žena u Nemanjinoj 11. Tako je predsednik Vučić rekao da je savetovao mandatarki da se u novoj vladi nađe najmanje 50 odsto žena, pa bi trebalo sigurno očekivati njihovo veće učešće, dok je premijerka je najavila i "značajan broj novih ljudi".

Video: Vučić o koalicionim partnerima: Postignut dogovor sa SPS-om i SPAS-om

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    21. oktobar 2020 | 15:01

    Hocete da ponovo postavite plavusu za min rudarstva i energetike pa prosli put je unistila energetiku. Jasan uticaj Amerike. Znaci podlezete uticajima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA