≫ 

Završena sednica Saveta bezbednosti UN: Predstavnica Prištine upozorena zbog simbola tzv. Kosova

Tanin: Pojedini lideri u Prištini ometaju rad suda. Dačić: Tači pokušava da izbegne optužnicu za ratne zločine. SAD: Istorijski sporazum u Vašingtonu

  • 16
UN Security Council, sednica saveta bezbednosti, ujedinjene nacije

Foto: Profimedia

Izveštaj šefa UN Antonija Gutereša, u kojem optužuje Hašima Tačija i Fatmira Ljimaja da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine  tzv. OVK, prezentovan je pred ambasadorima Saveta bezbednosti. Stavove Srbije branio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pozdravili su nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljlstvom EU, a Velika Britanija i SAD zatražili su da se preispita uloga UNMIK-a na Kosovu i Metohiji.

S druge strane, ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da Moskva smatra da je UNMIK ključna međunarodna misija na KiM, dok je zamenik kineskog ambasadora pri UN Geng Šuang rekao da Kina podržava nastavak mandata UNMIK-a i važnu ulogu koju ima ta misija.

Rusija protiv gašenja ili smanjivanja UNMIK-a

 

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja zaključio je današnju sednicu Saveta bezbednosti UN naglašavajući važnost misije UNMIK-a na KiM. Ruski ambasador pri UN, odgovarajući na pozive Britanije i SAD da se smanji ili ukine Misija UN na Kosovu, rekao da "Moskva smatra da je UNMIK ključna međunarodna misija na Kosovu".

- Vidimo pokušaje Prištine da izgura misiju UN sa Kosova, vidimo pokušaje da se formira kosovska vojska. Sve to je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i podriva stabilnost regiona", rekao je Nebenzja i dodao da postoji zabrinutost zbog poziva da se uklone granice između Albanije i Kosova.

Nebezja je, takođe, pozdravio aktivnosti predstavnika EU u pregovorima Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, izražavajući nadu da se briselski izaslanik uspeti da "napravi napredak ka postizanju sporazuma".

- Ipak, do sada nije bilo mnogo napredka - rekao je Nebezja.

Važno je zapamtiti da još od 2012. godine i izveštaja Dika Martija čekamo ozbiljnu istragu zločina počinjenih na teritoriji Kosova. Zabrinuti smo serijom skandala oko dokumenata koji su procurili iz Specijalnog suda kako bi se zadovoljili interesi lokalnih političara, rekao je ruski diplomata.

Rusija smatra da nema napretka u poštovanju prava nealbanskih zajednica, kao i da Kosovo i dalje predstavlja "plodno tlo za regrutaciju terorista".

Nebezja je oštro ukorio Prištinu jer Savetu bezbednosti još uvek nisu dostavljene prave informacije o eventualnim kaznama za osobe koje su premlatile službenike UNMIK-a, od kojih je jedan ruski državljanin.

SAD: Pomirenje donosi konkretnu korist

 

Zamenica američke ambasadorke pri UN Čerit Norman Šalet istakla je "istinski istorijski događaj u Beloj kući", kada su Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti pokazali neverovatnu odlučnost i napravili korak ka svetlijoj budućnosti.

Značajne obaveze preuzete u Beloj kući i pažljivo ćemo pratiti sprovođenje ovog sporazuma, rekla je ameriička predstavnica i navela da je Vašingtonski sporazum konkretan primer kako pomirenje donosi konkretnu korist.

- Sporazum predstavlja osnovu za napredak u vremenu koje dolazi... Puna normalizacija je zajednički cilj EU i SAD. Nastavljamo da snažno podržavamo dijalog pod okriljem EU - rekla je Čerit Norman Šalet.

Cherith Norman Chalet, Čerit Norman Šalet, Zamenica američke ambasadorke pri UN

Čerit Norman Šalet - Foto: Shutterstock

Prema njenim rečima, SAD ostaju snažno pruivržene vladavini prava i pravdi za sve žrtve sukoba.

Rekla je da je vreme da se smanji uloga UN na Kosovu, te da SAD podržavaju izradu plana za tranziciju UNMIK-a i odgovorno smanjenje uloge misije UN.

Britanija traži preispitivanje uloge UNMIK-a

 

Velika Britanija je još jednom zatražila da se preispita uloga misije UN na Kosovu, navodeći da je stanje dramatično drugačije u odnosu na 1999. godine, kada su UN došle na Kosovo.

Predstavnik misije Velike Britanije pri UN je pozvao zvaničnike da se uzdrže od retorike koja bi mogla da povredi porodice žrtava rata, navodeći da London snažno podržava vladavinu prava.

Pozdravio je, takođe, nastavak pregovora Beograda i Prištine.

Južna Afrika pozdravlja Komisiju za istinu i pomirenje

 

Politički savetnik pri južnoafričkoj misiji pri UN Martinus van Šakvik pozdravio je najavu početka rada Komisije za istinu i pomirenje navodeći da je takva komisija odigrala ključnu ulogu u izgradnji južnoafričkog društva posle okončanja aparthejda.

Rekao je da pozdravlja napore koji će voditi ka postizanju obostrano prihvatljivog rešenja.

Nemačka pozdravlja nastavak dijaloga

 

Nemački diplomata je rekao da nerešeni odnosi između Kosova i Srbije predstavljaju prepreku ne samo u odnosima Beograda i Prištine, već i čitavog regiona.

- Pozdravljamo nastavak dijaloga u Briselu. Cilj mora biti čvrst i obavezujući sporazum - rekao je Hojsgen, kritikujući ruskog ambasadora što nije dozvolio da se Savetu bezbednosti obrati i predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Christoph Heusgen, Kristof Hojsgen, Nemački ambasador pri UN

Kristof Hojsgen - Foto: Luiz Rampelotto / Zuma Press / Profimedia

Ruski ambasador je odgovorio da mu je misija EU odgovorila da ne insistira da Lajčak govori pred Savetom bezbednosti.

Nemački ambasador pri UN Kristof Hojsgen je rekao da žali zbog toga što predstavnici Srbije nikada ne govore o albanskim žrtvama tokom sukoba 1998. i 1999. godine.

- Želim da naglasim važnost Specijalnog suda, o čemu nisam čuo da govori predstavnica Kosova. To je važan deo izgradnje vladavine prava i okončavanja nekažnjivosti - rekao je nemački diplomata.

Kina pozvala strane da poštuju sporazume

 

Zamenik kineskog ambasadora pri UN, Geng Šuang pozvao je sve strane da sprovode sporazume oko kojih su se dogovorili, ali je naveo da zabrinjava izgradnja puteva oko manastira Dečani.

Melisa Haradinaj optužila Beograd da opstruiše prijem tzv. Kosova u međunarodne organizacije

 

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Meljiza Haradinaj Stubla rekla je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da Beograd opstruiše prijem Kosova u međunarodne organizacije, ukljućujući Interpol.

Haradinaj Stubla je povodom navoda srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da prištinske vlasti ne sprovode dogovore, iznela tvrdnju da "Beograd ne sprovodi sporazume".

Predstavnica Prištine je optužila Srbiju "da ne priznaje krivicu za prošle sukobe", i ukazala da "mir u regionu neće biti moguć dok kosovski Albanci ne dočekaju pravdu".

Prema njenim rečima, aktivno pomirenje je jedini put napred.

Ona je dodala i da "Kosovo veruje u vladavinu prava ali i u pravedan rat koji su vodili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova".

Haradinaj Stubla je Srbiju optužila i za kršenje nekoliko tačaka Vašingtonskog sporazuma, navodeći moratorijum, 5G i nestale osobe, kao i da narušava stabilnost u regionu.

- Republika Kosovo je spremna da bude prijateljski sused Srbije - rekla je predstavnica Prištine i dodala da je vreme da se ide napred ka "konačnom pomirenju".

Upozorenje predstavnici Prištine

 

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja tokom sednice oštro je upozorio Haradinaj Stublu da će biti isključena sa narednog sastanka ukoliko budu prikazivani kosovski simboli.

- Uslovi pod kojima predstavnici Kosova mogu da učestvuju na sednicama Saveta bezbednosti su jasno postavljeni - rekao je ruski ambasador.

Vassily Nebenzia, Vasilij Nebezja, Ruski ambasador pri UN

Vasilij Nebezja - Foto: Shutterstock

Ruski ambasador protestovao je zbog toga što se u uključenju u on-lajn sednicu predstavnice Prištine videla zastava tzv. Kosova.

Ambasador Rusije, koja trenutno predsedava SB UN, rekao je da je nedopustivo kršenje pravila učešća Kosova na sednicama SB UN.

- Ponovo na ekranu vidimo atribute tzv. državnosti Kosova - rekao je ambasador.

- Podsećamo da su u Savetu bezbednosti usvojena pravila učešća na zasedanjima kada je reč o predstavnicima Kosova i ona se moraju poštovati. Pored toga, želim da kažem, kao predstavnik Rusije, da se na taj način dovodi u pitanje naša saglasnost na poziv Kosovu za učešće na narednoj sednici - dodao je Nebenzja.

 Dačić: Priština obmanula i EU, krši Vašingtonski sporazum

 

- Trenutni predsednik takozvanog Kosova snažno pokušava da  opstuiše rad suda kako bi izbegao optužnicu - rekao je Dačić, izražavajući nadu da će taj sud, uprkos opstrukcijama, uspeti da donese pravdu velikom broju žrtava.

Govoreći o radu Specijalnog suda za zločine OVK, Dačić je upozorio da Priština godinama pokušava da ograniči delovanje tog tribunala, ili da ga čak ukine, kao i da je zbog opstrukcija Specijalno tužilaštvo moralo da objavi predloge optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

Naveo je i da Priština neprekidno u pitanje dovodi srpsko versko i kulturno nasleđe na Kosovu, uključujući i tvrdnje da "Srbi nikada nisu živeli na Kosovu".

Dačić je, takođe, upozorio na seriju nedavnih napada na Srbe na Kosovu, kao i na činjenicu da se od 200.000 raseljenih Srba, vratilo svega nešto više od jedan odsto.

Srpski ministar spoljnih psolova je rekao je da Prištin "minira" Vašingtonski sporazum, tako što je  nastavila da lobira za nastavak priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti.

- Hoću da kažem da Srbija ostaje posvećena dijalogu. Mi smo veoma zahvalni i SAD i predsedniku Donaldu Trampu zbog potpisivanja sporazuma u Beloj kući - kazao je on i podsetio da je Priština zaustavila dijalog neispunjavanjem onoga što stoji u Briselskom sporazumu.

- Postavljam pitanje šta bi se desilo da se Srbija ne pridržava onoga što je potpisano, da li biste imali strpljenja za Srbiju kao što imate za Prištinu - rekao je Dačić i dodao je da je Beograd ohrabren prošlonedeljnom posetom Miroslava Lajčaka Prištini.

Ivica Dačić, multilateralizam

Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

- Voleo bih da ukažem na probleme koji postoje još od početka dijaloga. Ja sam potpisao Briselski sporazum, a garant sporazuma je Evropska unija. Već sam iznosio ovaj problem i ne samo da je Priština već i EU propustila važne stari iz njega, odbijanjem da primeni ono što je potpisano, odnosno da formira Zajednicu srpskih opština - kazao je Dačić.

On je rekao da Srbija veoma ozbiljno shvata dijalog sa Prištinom koji sada već traje skoro deceniju.

Zahir Tanin šef UNMIK-a otvorio sednicu

 

Tanin je podsetio da je Specijalni sud objavio predloge optužnica protiv Hašima Tačija i Fatmira Ljimaja, kao i da se tri osobe za sada nalaze u pritvoru suda čije se sedište nalazi u Hagu.

Upozorio je da su dve osobe zatvorene pošto su objavljeni poverljivi dokumenti i izjave svedoka tog suda, kao i da je sud pogrešno označavan kao politički motivisan. Tanin je naveo da je Specijalni sud integralni deo kosovskog pravosuđa i krucijalni faktor za budućnost Kosova.

Tanin je rekao i da su "pojedini" politički lideri takođe vodili kampanju protiv suda.

Tanin je rekao da je ukudanje taksi na robu iz centralne Srbije i BiH otvorilo vrata nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, dodajući da je to dovelo do potpisivanja sporazuma u Beloj kući.

- Sastanci u Briselu i Vašingtonu pokazuju prostor za napredak, ukoliko se udruže međunarodne snage - rekao je on.

Zahir Tanin otvorio je sednicu Sednica Saveta bezbednosti UN, koji predstavlja izveštaj generalnog sekretara UN.

VUCIC TANIN SASTANAK

Zahir Tanin - Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je u izveštaju optužio Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK.

Zbog pandemije koronavirusa, i ova konferencija Saveta bezbednosti održava se onlajn.

Guteres je ocenio da su pandemija koronavirusa, politička kriza i najava optužnica za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i šefa Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija dodatno uzburkale ionako krhku političku i bezbednosnu situaciju na Kosovu.

Ujedinjene nacije su, takođe, navele da se u proteklih šest meseci na Kosovo vratilo 189 osoba, od čega su većina Srbi, kao i da se od 1999. godine vratilo nešto više od 28.000 osoba.

Generalni sekretar UN u izveštaju je pozdravio nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, navodeći da je primetna nova energija usmerena ka normalizaciji odnosa.

Prethodna sednica Saveta bezbednosti na kojoj se raspravljalo o Kosovu održana je 24. aprila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    21. oktobar 2020 | 17:36

    STOP VELIKOJ ALBANIJI !!! ZAPAD POMAZE STVARANJE VELIKE ALBANIJE NA SVETOJ SRPSKOJ ZEMLJI A NATO I DALJE DRZI SRBE I SRBIJU POD KRVAVOM OKUPACIJOM !!!!!

  • hogar

    21. oktobar 2020 | 19:10

    pravi se velika Albanija i sa njom u buducnosti bice novih ratova i to. je neizbezno.... EU podstice siptare na neposlusnost i tu nema pravde nikad netreba priznati Kosovo i povratiti ga treba kad tad pa i ratom... ali vise tu nesme ziveti nijedan siptar... zlo su

  • Bhm

    21. oktobar 2020 | 18:31

    Ne znam iz kog razloga Vučić u narednom nandatu skkanja Dačića kad je čovek dokazano najbolji za poziciju koju obavlja!?Precednik skupstine???Pa to bi umela i Marinika.Samo treba da lupeta cekićem a ona može i usmeano...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA