≫ 

Na korak od nove Vlade: Oko 4 ministarstva se "lome koplja", jedan resor pod znakom pitanja

Četiri meseca posle parlamentarnih izbora i dalje nije poznato ko će biti novi ministri, a konačan spisak imena biće saopšten posle sednice Predsedništva SNS u nedelju

  • 7
Vlada Srbije, buduci ministri Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock
Vlada Srbije, buduci ministri Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

U nedelju pre podne će biti održan sastanak Predsedništva SNS, kada će biti objavljena imena novih ministara koji će činiti Vladu Srbije, najavila je mandatarka Ana Brnabić i istakla da za sada postoji dilema samo kada su četiri ministarstva u pitanju.

- Tačnije, za jedno ministarstvo se dvoumimo, ne znamo da li će uopšte postojati, a za tri do četiri razmišljamo koga ćemo postaviti - rekla je Brnabićeva i dodala da će možda doći do nekih rokada već dobro poznatih imena.

Rokada na čelu policije i vojske

Kada se spominju rokade, nije isključeno da bi ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin mogli da zamene pozicije, pogotovo što je Vučić napomenuo da će dosadašnji ministar policije Nebojša Stefanović ubuduće obavljati važan posao u sektoru bezbednosti.

Među novim licima, koje je mandatarka pomenula, našao se i Nikola Selaković, dosadašnji generalni sekretar predsednika Srbije, a uskoro mogući novi ministar spoljnih poslova.

Iako niko iz vrha vlasti nije želeo da potvrdi niti demantuje ovu informaciju, izvori Telegrafa kažu da je ovo za sada najizvesnija opcija kada je reč o resoru spoljne politike, mada nije isključeno da se sve promeni u poslednji čas.

Srpskom patriotskom savezu, koji vodi Aleksandar Šapić,  trebalo bi da pripadne jedno od novih ministarstava, i to po svoj prilici ono za brigu o porodici, deci i demografiji.

Sednica Narodne skupštine Republike Srbije Foto: Tanjug/Rade Prelić

Šapić danas na pitanje novinara da li će ministarsko mesto dobiti Ratko Dmitrović, treći na listi SPAS-a, nije dao direktan odgovor, već je rekao novinarki da "nije loše informisana". Takođe, nagovestio je da bi resor koji će pripasti SPAS-u mogao upravo biti onaj za populacionu politiku i demografiju, jedan od dva nova u Vladi.

Među novim imenima koji su viđeni za ulazak u Nemanjinu 11 su članica kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević potpredsednica i poslanica SNS Marija Obradović i članica UDS Gordana Čomić.

Jedno od poznatih lica koje bi moglo da se nađe u Vladi i to na čelu ministarstva zaštite životne sredine jeste dosadašnja predsednica Opštine Savski venac Irena Vujović, umesto aktuelnog ministra Gorana Trivana, informacija je koju je Telegraf ranije saznao od izbora iz vrha vlasti.

U Vladi će na ministarskom nivou i dalje biti zastupljen i SDPS, s tim što će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija umesto Ljajića ubuduće voditi Tatjana Matić, koja je bila državni sekretar u ovom resoru.

Sedište SNS štab, predsednički izbori 2020, Maja Gojkovic Foto: Nikola Tomić

Mesto dosadašnje predsednice Narodne skupštine Maja Gojković bi mogla da zameni kabinetom u Ministarstvu kulture, poslednjih dana prenosili su mediji, ali se ona do sada nije izjašnjavala o tome.

Ko sigurno ostaje u Nemanjinoj 11?

Među sigurnim ministrima, onima koji ostaju u Nemanjinoj 11 su Branislav Nedimović, koji sad vodi poljoprivredu, Zorana Mihajlović, koja sada rukovodi saobraćajem i infrastrukturom, i već pomenuti Siniša Mali u čijim će rukama i dalje biti državna kasa. Mali je to juče i potvrdio.

MINIMALAC ISPLATA MALI Ministar finansija, Siniša Mali - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Dobio sam ponudu koja se ne odbija, da nastavim da vodim resor finansija. To je za mene velika čast i velika odgovornost - rekao je Mali.

Spekuliše se i da bi Zorana Mihajlović mogla da promeni resor.

Prema nezvaničnim informacijama, Socijalistička partija Srbije bi, pored mesta predsednika Skupštine, trebalo da dobije još dva ministarstva, prosvete i državne uprave i lokalne samouprave.

Ipak, kako će izgledati konačna raspodela kadrovskih karata u Nemanjinoj, biće poznato u nedelju, kada se vrh SNS okuplja na novoj sednici Predsedništva stranke.

U međuvremenu, danas će biti učinjeni naredni koraci ka konstituisanju izvršne vlasti. Sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti izabrani predsednik, potpredsednici, generalni sekretar, kao i sastavi odbora i delegacija pred međunarodnim institucijama, održava se danas.

Reč je o nastavku sednice od 3. avgusta, kada je konstituisan parlament i sada se rad nastavlja po već utvrđenom dnevnom redu.

Video: Vučić proglasio Ivicu Dačića za predsednika Skupštine Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    22. oktobar 2020 | 14:18

    Dajete Zorani drugi resor da ga upropasti

  • zac

    22. oktobar 2020 | 14:26

    Neverovatna odluka da Dacic ne vodi spoljnu politiku!

  • Urke

    22. oktobar 2020 | 15:27

    Malo im je bilo četiri meseca, pa će sad da reše.Koga vi zezate?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA