≫ 

Prvo obraćanje novog predsednika Skupštine: Tražim toleranciju za različita mišljenja

Od 226 poslanika koji su glasali, za izbor Dačića glasalo je 225, dok je jedan poslanik bio protiv

  • 3
Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Novi predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, preuzeo je dužnost od dosadašnje predsednice Maje Gojković posle čega se obratio poslanicima i rekao da je od 1992. godine bio poslanik u svim mandatima i da funkcija predsednika parlamenta za njega znači "povratak kući".

- Želim da zahvalim svima koji su podržali moj izbor na visoku dužnost predsednika Skupštine Srbije. Takođe, želim da kažem i onima koji nisu glasali ili su bili protiv da je ovo Narodna skupština svih građana i poslanika i da jedino tražim da imamo međusobnu toleranciju za različita mišljenja uz uvažavanje političkih razlika sa željom da radimo u najboljem interesu Srbije - rekao je Dačić.

On je zahvalio predsedniku Srbije i SNS Aleksandru Vučiću zato što ga je predložio da bude predsednik parlamenta, a imajući u vidu izborne rezultate, kako kaže, nije morao da napravi takav predlog.

- Za svakog državotvornog političara to je najveća čast, biti na čelu najvećeg predstavničkog tela i nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Srbiji. Mi našu vlast crpimo iz narodne volje i poverenja građana i zato će naš zadatak biti da doprinesemo političkoj stabilnosti i jedinstvu - poručio je novi predsednik Skupštine.

Dodao je da samo ujedinjena Srbija može da odgovori izazovima koji su pred njom.

- U skladu sa tim moj zadatak kao onog ko predstvalja skupštinu jeste da pomognem da skupština štiti svoj ugled, integritet i dostojanstvo - istakao je Dačić.

Navodeći da je bio predsednik Vlade Srbije, zamenik predsednika vlade, ministar unutrašnjih poslova, ministar spoljnih poslova, Dačić je kazao da funkcija predsednika skupštine najveća koju je do sada obavljao.

- Drago mi je da su za mene glasali i Broz i Kralj... Mislim Kralj je ovde, a Broz je tamo - našalio se Dačić, misleći na Dubravku Kralj i Josipa Broza, sa liste socijalista.

Samo jedan poslanik bio protiv

 

Od 226 poslanika koji su glasali, za izbor Dačića glasalo je 225, dok je jedan poslanik bio protiv. Za izbor Dačića glasali su poslanici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije, SPAS-a, Stranke pravde i pomirenja, Savez vojvođanskih Mađara.

Protiv izbora NJEGA izjasnio se samostalni poslanik Vladan Glišić, dok poslanici liste "Ujedinjena dolina - SDA", koji su ranije danas najavili da neće podržati lidera socijalista, nisu prisustvovali glasanju.

Izbor predsednika parlamenta je obavljen javnim glasanjem, odnosno pojedinačnom prozivkom poslanika.

Dačić je bio jedini kandidat za predsednika Skupštine Srbije. Ranije danas, sa mandarkom Anom Brnabić obavio je primopredaju dužnosti, koje će ona obavljati do izbora novog šefa diplomatije.

Video: Dačić otkrio šta ga prvo očekuje pošto preuzme dužnost predsednika Skupštine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA